Kisalföld logö

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

A húszezredik látogatót köszöntötték a Munkácsy-kiállításon

Győr - A Munkácsy-kiállítás húszezredik látogatóját köszöntötték szombaton Győrött a Vastuskós Házban.

A 12 éves Árki Bianka a Sopron közeli Peresztegről édesanyjával érkezett Győrbe, hogy megtekintse az Egyesült Államokban élő Pákh Imre műgyűjtő kollekciójából válogatott tárlatot.

A Győr-Moson-Sopron megyei és a Győr városi önkormányzat könyvajándékkal lepte meg a szerencsés látogatót. A tárlatnak helyet adó Xántus János Múzeum vendégül látta, azaz nem kellett belépőjegyet váltani és egy Munkácsy kirakójátékkal ajándékozta meg.
Csécs Teréz, a Xántus Múzeum igazgató-helyettese az MTI érdeklődésére elmondta: a hazaiakon kívül, finn, német és francia vendégek tekintették meg mostanáig a tárlatot. A szomszédos Szlovákiából magyar anyanyelvű diákcsoportokat is fogadtak a Vastuskós Házban.

Árki Bianka - Fotó: Bertleff András
Árki Bianka - Fotók: Bertleff András


A közgyűjtemény ötletes kezdeményezései is sokakat vonzanak a páratlan tárlatra. A kiállítás egy-egy részletének megtekintésére ebédidőben invitálják azokat, akik a déli órában egy rövid időt a kultúrának szánnak. A kiállítás villámlátogatásához a múzeum szakértői vezetést biztosít. A vakok és gyengénlátók számára speciális tárlatvezetést szerveztek és volt ilyen program a fogyatékkal élő értelmi sérült fiatalok számára is. Június közepén mozgássérültek csoportját fogadja a kiállítás.

A múzeumok éjszakáján, június 20-án Munkácsy hasonmás versenyt szerveznek a Xántus Múzeumban, miközben a kiállítás éjfélig látogatható. A június végi baba-mama napon pedig szakképzett óvónők gondoskodnak a kicsik szórakoztatásáról, míg szüleik a Munkácsy-képekkel ismerkednek.Az április 4. óta látogatható tárlat a festőóriás 30-nál több képét vonultatja fel, a gazdag anyag áttekintést ad szinte az egész Munkácsy-életműről. A képeken kívül láthatóak a művész személyes tárgyai, amelyek a Békés megyei Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményéből valók.

A kiállítás július 5-ig tekinthető meg Győrött.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromezer megyei rászoruló százmillió forintot kapott

Győr-Moson-Sopron - Csaknem háromezer megyei rászoruló jutott üdülési támogatáshoz idén. Az összeg… Tovább olvasom