Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

A borbíráló üzletemberek évente találkoznak

A Győri Top 6 elnevezésű borrangsor összeállítását követve nemrég a komáromi és bábolnai üzletemberek is vakkóstolással választották ki a nedűket, melyek nekik a legjobban ízlenek.

Biztató volt a győri siker
Akárcsak nemrégiben a győri, úgy a bábolnai és a komáromi üzletemberek is először állították össze a hazai legjobb borok közt válogatva az ízlésvilágukat reprezentáló rangsort.

A Bábolnai–Komáromi Top 6 2002 elnevezésű bormustrát Mónus Ágnes, a Tuego Kommunikációs Ügynökség és Takács Zoltán, a Rába Vinotéka vezetője kezdeményezte a magyar borkultúra tiszteletének erősítése céljával. A szervezőknek az első megyénkbeli rendezvény kedvező visszajelzése jelentett biztatást a hagyományteremtő szándék kiterjesztéséhez. Így a Győrben bevált gyakorlat alapján a Kisalföldhöz közeli városokba is százas listát küldtek el a felkért borbírálóknak, akik aztán az előzetes válogatás nyomán a napokban a Bábolna Hotelben kóstoltak végig 6 fehér-, 6 vörös- és 3 desszertbort. A résztvevők nem tudhatták, hogy az épp eléjük kerülő nedű honnan származik, milyen évjáratú, mert az üvegeket lenzsákokba burkolták a részrehajlás, az előítéletek kizárása végett. Azt azonban lehetett tudni, hogy a bírálók közt borlovagok is akadtak.

Hatputtonyos aszú lett az első
A rendezők versenyt is hirdettek azzal a kihívással, ki ismeri fel a vakkóstolás során a legtöbb nedű származását. Ezt a feladatot dr. Bérczi István teljesítette a legjobban, mert az összes bort pontosan beazonosította. Ám a többi résztvevő is szinte szakértőként pontozta az italok színét, tisztaságát, illatát, ízét, zamatát. Értékelésük összesítése alapján első lett a Disznókő pincészet 1993-as 6 puttonyos tokaji aszúja, második Gere Attila 1999-es Villányi Kopár Cuvée-je, harmadik Tiffán Ede 1999-es Villányi Cuvée Carissimae-je, negyedik Bock József 2000-es Villányi Cabernet Sauvignonja, ötödik Malatinszky Csaba 2000-es Siklósi Chardonnay-ja, hatodik a Disznókő pincészet 2000-es tokaji furmintja. Ezekből a borokból egy-egy palack díszdobozba kerül és egy éven keresztül a Bábolna Hotel prémiumpolcán kap helyet a bírálóbizottság tagjainak megjelölésével. Jövőre pedig újabb borbírálatot tartanak, hogy eldőljön, melyik hat bor le sz akkor méltó az üzletemberek figyelmére.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncert a gyermekek gyógylovagoltatásáért

Az egy éve Győrött megkezdett gyógylovagoltatás folytatását manapság már egy vállalkozó és egy… Tovább olvasom