Kisalföld logö

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 9°C Még több cikk.

Közel 30 százalékkal csökkent az ipari termelés

Az ipari termelés az idén áprilisban 27,1 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 25,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.
 
A termelés volumene az év első négy hónapjában 23,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az adatok megegyeznek a korábban nyilvánosságra hozott előzetes számokkal.

2009 első négy hónapjában az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében az ipari export 27,3 százalékkal, áprilisban 30,8 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.
Áprilisban a feldolgozóipari export mintegy negyedét adó járműgyártás kivitele gyakorlatilag a felére esett vissza. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 15 százalékkal alacsonyabb volt az előző év áprilisinál.

Az ipar január-áprilisi belföldi értékesítése 10,2 százalékkal, az áprilisi 20,8 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest.
A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első négy hónapjában 15,2 százalékkal, áprilisban 17 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami elsősorban az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések és a lakossági kereslet visszaesésével függ össze.

Az év negyedik hónapjában a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva jelentősen, 28,2 százalékkal mérséklődött. Az energiaipar kibocsátása 19,7 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Áprilisban a feldolgozóipari alágak többségében csökkenés figyelhető meg. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 50,1 százalékkal a hatszázaléknyi súlyt adó fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása mérséklődött, ami egyrészt a világpiaci alapanyagárak nagymértékű esésének, másrészt a bázishatás következménye.
A feldolgozóipari termelés több mint hatodát képviselő járműgyártás kibocsátása is jelentősen, 47,6 százalékkal esett vissza az iparági kereslet igen erőteljes csökkenése nyomán. A feldolgozóipari termelés több mint ötödét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

2009 áprilisában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése jelentősen, 27,7 százalékkal esett vissza 2008 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 25,9 százalékkal, az új belföldi rendelések nagyobb mértékben, 37,2 százalékkal csökkentek.
A KSH adatai szerint 2008 azonos időszakához képest 2009 első négy hónapjában az ipari termelés Magyarország minden régiójában visszaesett, a legnagyobb mértékű, csaknem 33 százalékos volumencsökkenést Közép-Dunántúlon regisztráltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az euró kicsit erősödött, de 276 forint alatt reggel

A forint minimálisan gyengült az euróhoz képest, amely 276 forint alatt állt pénteken reggel a… Tovább olvasom