Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Hitelközvetítők - fenntartják a szerződéseket

A hitelközvetítők díját júniustól két részre kell osztani, az egyik a szerzésért, a másik a szerződés fenntartásáért jár, a kettő aránya a kölcsön jellegétől függ.
A finanszírozók jogosultak szerzési- és fenntartási jutalékra megosztani az általuk fizetett közvetítői díjat.

A szerzési jutalék a szerződés létrejöttééért, míg a fenntartási jutalék annak meghatározott időpontig történő fennállásáért jár. A szerzési jutalék akkor jár a közvetítőnek, ha a finanszírozó megkezdte a maga szolgáltatását. A hitelszerződés fenntartásáért pedig - fő szabályként - a szerzési jutalék esedékességétől számított két év után lehet fenntartási jutalékot fizetni.

A rendelet külön kezeli a jelzáloggal fedezett ingatlanhiteleket, valamint a gépjármű finanszírozási szerződéseket. Ha az ingatlan jelzálog hitel, vagy ingatlan pénzügyi lízing futamideje meghaladja az 5 évet, akkor a közvetítőnek a hitel százalékában jár a szerzési jutalék.

Ebből a fenntartási jutalék-rész legfeljebb a teljes közvetítői díj 20 százaléka lehet.

Más az arány a gépjármű finanszírozási szerződéseknél. Ezeknél a fenntartási jutalék a teljes közvetítői díj 70 százaléka, és a futamidő alatt folyamatosan kell kifizetni azt mindaddig, amíg az adós törleszti a részleteket.

Az autó finanszírozásnál a június 1. után, míg a jelzálog hiteleknél a szeptember 30. után kötött szerződésekre kell alkalmazni ezeket a szabályokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a méret a légyeg: Piaggio mintaterem nyílt Győrben

Az olasz Piaggio kistehergépjármű szegmens első ízben nyitott közvetlen importőri szalont… Tovább olvasom