Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Hitelfelvétel: Szigorodnak a feltételek

Szigorodnak a hitelfelvételi kondíciók és a hitelközvetítői tevékenység szabályai is jövőre.

Az Otthon Centrum Hitel Centere (OCHC) szerint még az idén érdemes kihasználni a kedvezőbb feltételek a lakásvásárlóknak.

Emlékeztetnek rá, hogy a devizahitelezés tervezett szigorításával korlátoznák a felvehető hitel mértékét, és az ügyfeleknek a hitelbírálat során az eddigiekhez képest szigorúbb feltételeknek kellene megfelelniük. Megnehezítenék a ma még olcsóbban hozzáférhető deviza alapú kölcsönök felvételét és átvállalását, amely tovább lassíthatja az ingatlanok eladását, és jelentősen szűkítené a hitelpiacot - vélik.

A szigorítás kihat a hitelkiváltásra is, amely várhatóan a töredékére fog esni, hiszen a korábban nagy számban felvett svájci frank alapú hiteleket csak drágább forinthitellel lehet majd kiváltani. Erre, valószínűleg kevesen lesznek hajlandóak, illetve egyáltalán képesek, és így befagyhat a piac - hangsúlyozta Bánfalvi László, az OCHC ügyvezető igazgatója a közlemény szerint.A tervezett főbb változások között említik a kizárólag fedezet alapon nyújtott hitelek megszűnését. Kölcsönt a jövőben csak hitelképesség, illetve hitelezhetőség vizsgálata alapján nyújtanának a pénzügyi intézménynek.

Adott ingatlanra maximálisan felvehető hitel forinthiteleknél a piaci érték maximum 75 százaléka, euróalapú hitelnél 60 százaléka, míg minden más devizanemnél, ideértve a svájci frank alapú hiteleket is, legfeljebb az ingatlan értékének 45 százaléka lehet. A pénzügyi intézményeknek hitelezhetőségi limiteket kell kidolgozniuk. A tervezet szerint, euróalapú hitelkérelem esetén a hitelezhetőségi limit a forintban megállapított limit maximum 80 százaléka, míg minden más devizánál legfeljebb 60 százaléka lesz.

Nem fér kétség ahhoz, hogy jogos az MNB törekvése, hogy mérsékelje a hitelezési kockázatokat, a kérdés mégis az, hogy kell-e ilyen mértékben beavatkozni a piacba, és nem lehetne-e több lépcsőben végrehajtani a változtatásokat - mondta Bánfalvi László a közlemény szerint.
A szakember szerint fontos lenne az is, hogy a szabályozás különbséget tegyen új, illetve használt lakás vásárlási hitel között.

Olvasóink írták

  • 2. oaxacaca 2009. november 25. 12:40
    „Komolyra fordítva... Itt volt az ideje!!! Hihetetlen méreteket ölt az eladósodás. Boldog-boldogtalan hitel tízmilliókból álmodik egy jobb minőségű életről, csakhogy ez a takaró nem az ő mérete. Még nagyobb ház, mint a szomszédé, még drágább autó... aztán a végén mindent visz a bank. Még azt is ,amit addig ráfordított. :-((”
  • 1. oaxacaca 2009. november 25. 12:33
    „Azt a képen lévő három kis köteget, ha szabadna kérnem! Jót tenne a hangulatomnak!!! :-))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszra nem: kevesebbet használjuk a távolsági közelkedést

A helyközi személyszállításban szállított utasok száma 7 százalékkal 481 millióra csökkent. Tovább olvasom