Hallgassa élőben!

Már érkeznek az általános ösztöndíjak a szakképzésben tanulók számláira

Szerdán és csütörtökön megérkeznek az általánosösztöndíj-utalások a szakképzésbe járó, elsőéves fiatalok számláira – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Schanda Tamás hangsúlyozta, hogy a technikumban tanulók 8050 forintot, a szakképző iskolákban tanulók pedig 16 100 forintot kapnak havonta, amíg ágazati alapoktatásban vesznek részt. A két iskolatípusba járó diákok ösztöndíja között azért van különbség, mert a technikumban ez a fajta képzés két évig, a szakképző intézményben egy évig tart.

Általános ösztöndíjra 67 934-en jogosultak, közülük 61 414-en kaphatták meg; a többieknek még nincs megfelelő számlaszámuk – mondta az államtitkár.

Hozzátette: ez semmiféle hátrányt nem okoz nekik azon túl, hogy később jutnak hozzá az összeghez. Kiemelte: ha elvégzik a szükséges adminisztratív munkát, novemberi hóközi utalással hozzá is juthatnak az ösztöndíjukhoz.

Az államtitkár ismertette, hogy a 2020. szeptemberétől felmenő rendszerben bevezetett általános ösztöndíj csak egy eleme annak a támogatásrendszernek, amelyben a szakképzést választó diákok részesülhetnek.

A kormány arra törekszik, hogy minden tanulónak biztosítsa az ösztöndíjat, azonban fontos szempont az is, hogy ezek a juttatások a későbbiekben függjenek a tanulmányi eredményektől is – mondta Schanda Tamás.

Hozzátette: ennek megfelelően a következő tanulmányi szakaszban, a szakirányú oktatásban az ösztöndíj mértéke az alapozó képzést követően a tanulmányi eredményektől függően elérheti a havi 56 350 forintot, a duális képzésben pedig munkabért kapnak a fiatalok.

Kifejtette: a 2021-22-es tanévtől részben tanulmányi, részben szociális alapon megítélhető juttatásra, Apáczai-ösztöndíjra is pályázhatnak.

Mindezeken túl, a tanulmányok lezárása után a fiatalok megkaphatják az egyszeri pályakezdési juttatást is, ha sikeresen befejezték a képzést és szakmát szereztek – mondta.

Ezeket a változtatásokat felmenő rendszerben vezetik be, azaz egyelőre a most elsős évfolyamra vonatkoznak, de nem maradnak támogatás nélkül azok sem, akik korábban kezdték meg a tanulmányaikat. Az új szakképzési ösztöndíjak mellett kifutó jelleggel még a Szabóky-ösztöndíj és a szakképzési HÍD-program ösztöndíjasai, 16 696 fiatal, továbbra is kapják a juttatásukat – fűzte hozzá.

Az államtitkár kiemelte: a kormány azt szeretné, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért erősítette meg korábban nem látott mértékben és módon a szakképzés rendszerét.

Hiszen a siker, az eredményesség egyik fontos feltétele az, hogy a fiataloknak legyen piacképes szakmájuk, amelyet az adott terület legjobbjaitól tanulhatnak el, és amennyiben tovább szeretnének tanulni, megtehessék azt – tette hozzá.

Azért, hogy a versenyszférából nézve is vonzó legyen a szakképzési oktatói pálya, nyáron átlagosan mintegy 30 százalékkal megemelték az oktatók bérét. Ez az emelés a közismereti tárgyakat oktatókra is vonatkozott, és nőtt az óraadók fizetése is.

Az oktatók ráadásul kikerültek a túlságosan merev bértáblával járó rendszerből, ugyanakkor az újfajta szabályozással is megőriztek számukra olyan előnyöket, amelyek alapvetően a pedagógusi pályához kötődnek. Így például a jubileumi jutalmat, vagy a pedagógusi karhoz tartozás lehetőségét – mondta.
Schanda Tamás megjegyezte, hogy a szeptemberi beiratkozási adatok is az intézkedéseket igazolják: egyre több magyar fiatal és családja számára válik vonzóvá a szakképzés.

Az operatív törzs döntése alapján, a fertőzés terjedésének visszaszorítása érdekében a szakképzési centrumok nem tarthatnak idén nyílt napokat, de a fiatalok és a családok a https://szakkepzes.ikk.hu oldalon minden információt megtalálnak a képzésekről – hívta fel a figyelmet.

Dosszié

Hozzászólások

Varga Mihály: az EU egyetért azzal, hogy a magyar gazdaság újraindulása sikeres
A korábbi 4 százalék helyett már 5 százalékos növekedést jósolnak Magyarországnak az idén.
A pénzhiányra panaszkodnak, de 150 milliárdon ülnek Karácsonyék
Forráshiány, kivéreztetés, pénztelenség – a kormányra mutogatva szinte a megválasztása óra ezt szajkózza Karácsony Gergely főpolgármester. A számok azonban már több alkalommal megcáfolták a baloldali városvezetőt, s pontosan ez történt idén tavasszal is.
A legmagyarabb ruhadarab készítői, a szűrszabók tartottak konferenciát
A cifraszűr a magyarság keleti öröksége: a sztyeppék vidékéről hoztuk magunkkal.
Tragikus sorsú a gyöngyösi fegyveres támadó fia: az anyja már börtönben és az apját is lecsukják
Pisztollyal és késsel felfegyverkezve tért be a gyöngyösi városházára a hivatal korábbi alkalmazottja, majd a városvezető és munkatársai meggyilkolásával fenyegetőzött. Tamás egyedül nevelte a 12 éves, aspergeres fiát, Kendét.
Gyász
Fájó szívvel emlékezünk, BERKI MIHÁLY halálának 4. évfordulójára. Ez a nap az emlékezés napja, Érted imádkozunk, halkan, zokogva. Bús temető csendes suttogása, odamegyünk hozzád ez maradt csak mára. Szerető Fiad Misi, Lányod Évi, unokáid, testvéreid és az egész család Engesztelő szentmise 2021. június 27-én 9 órakor lesz a győr-révfalusi templomban.
Fájó szívvel emlékezünk GYÖKÉR FERENC halálának 10. évfordulóján. ,,A múló évek nem felednek, nem halványul emléked, mert a szeretet, amit adtál, egy életre emlékeztet Rád. Szerető feleséged, gyerekeid, unokáid.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett fiam, testvérem, édesapánk és rokonunk, BERKI TAMÁS életének 43. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása június 21-én, hétfőn 14 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Egész életeden át szívesen dolgozva, szerényen éltél. Most bánatot ránk hagyva csendesen elmentél. Örök álom zárta le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Édesanyánk, Nagymamám, Rokonunk és Ismerősünk, IKÓ ÉVA mindenki Éva nénije a piacról életének 76. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. június 22-én, kedden 16 órakor lesz az Écs, hegyi temetőben. Előtte, 15.15 órakor engesztelő szentmise kezdődik a helyi katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Szeretetben, fájdalomban szíve holttá fáradt, édes Jézus, adj nyugalmat drága Édesapámnak. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapám, apósom és nagyapánk, LUKÁCS LAJOS életének 82. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása június 21-én, hétfőn 15 órakor lesz a mosoni temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Nem dobog már a szív, mely a jóság tükre volt, megpihent a két kéz, amely mindig csak adott, soha semmit nem kért, és el nem fogadott. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, nagymamánk, dédim, NÉMETH FERENCNÉ szül. Schmeidl Katalin életének 81. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. június 22-én, kedden 10 órakor lesz a győr- szigeti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Elcsitult a szív, mely értünk dobogott. Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága feleségem, édesanyánk, nagymamánk, dédink, anyósunk, keresztanyánk és rokonunk, NÉMETH JÓZSEFNÉ szül. Takács Matild sándorházi születésű, enesei lakos életének 80. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. június 23-án 15 órakor lesz az enesei temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 14.15 órakor a helyi katolikus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Megszólalnak a harangok, magukhoz hívtak az angyalok. A földi szenvedést itt hagyom, ami vár rám, az a nyugalom. S ha az ég boltján egy csillag sem ragyog, tudni fogod, hogy ott vagyok. Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Édesanyám, Anyósom, Nagymamánk és Rokonunk, PÉTER LÁSZLÓNÉ szül. Csollány Mária életének 79. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. június 23-án, szerdán 13 órakor lesz a győr-újvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban velünk osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
,,Magához szólított Téged a Jóisten, magához vett, hogy többé szenvedned ne kelljen. Éltedben is harcoltál mindig, mindenért, megküzdöttél keményen a végső nyugalomért. Fájó szívvel tudatjuk, hogy Szeretett Férjem, Drága Jó Édesapánk, Nagypapánk, Apósunk és Rokonunk, SZIGONY FERENC (hajós) életének 79. évében türelemmel viselt, hosszú betegség után megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. június 21-én, hétfőn 16 órakor lesz Ásványrárón a rárói temetőben. Előtte, 15.15 órakor engesztelő szentmise lesz a lelki üdvéért a rárói templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
Fájdalommal tudatjuk, hogy SZABÓ ERNŐNÉ szül. Erdélyi Ilona életének 82. évében elhunyt. Temetése 2021. június 22-én, kedden 11 órakor lesz az újvárosi temetőben lévő családi sírnál. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk és rokonunk, TURI LÁSZLÓNÉ (Pannika) szül. Almási Anna Mária a RÁBATEXT nyugdíjasa életének 84. évében csendesen elhunyt. A temetéséről később gondoskodunk. Gyászoló család
Beteg teste elpihent már, de a lelke még velünk jár. Mert nem hal meg, kit eltemetnek, csak az, kit elfelednek. Mély fájdalommal tudatjuk, mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédnagymamánk, anyósom ÖZV. AJKAI GYULÁNÉ szül.: Bakacs Rozália életének 97. évében csendesen megpihent. Temetése 2021. június 22-én, kedden 16. 30 órakor lesz a beledi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Egy hang sincs, csak cseng a csend, s a csendben mindenki elmereng, hogy miért?” Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. FORMAGGINI FERENCNÉ szül. SZÉP KATALIN életének 78. évében, hosszú betegség után örökre megpihent. Lánya, KOCSIS TAMÁSNÉ szül. FORMAGGINI ILDIKÓ életének 57. évében váratlanul elhunyt. Szeretteink hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a győr-nádorvárosi köztemetőben.      Gyászoló család                 „S Ti, kik elmentetek, mindig velünk lesztek, szívünk zegzugában soha el nem vesztek...”
„Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni. Búcsúztam volna Tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül a szívetekben tovább élhetek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Férjem, Édesapánk, Nagypapánk, Apósunk és Rokonunk, NÁFRÁDI FERENC főiskolai docens 66 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2021. június 21-én, hétfőn 15 órakor lesz a győr-újvárosi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, testvérünk és rokonunk, SCHENDL TAMÁS életének 68. évében csendesen elhunyt. Búcsúztatása 2021. június 21-én, hétfőn 11 órakor lesz a győr-pinnyédi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család