Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Turisták a megyében: Győr idegenforgalmi népszerűsége töretlen

A 2-5 csillagos hazai szállodák közül a győri hoteleknek a legjobb az ár-érték aránya. Turisztikai szempontból jelentős város Sopron is.

Bár a nyár közepi hűvös idő nem igazán tett jót az egyébként is gyengélkedő idegenforgalomnak, mégis a legtöbb ember ilyenkor veszi ki a szabadságát, és szervezi meg a családi nyaralást. Győr a belföldi és külföldi vendégek számára is vonzó célpont, évente egyre több turistát lát vendégül a város. Magyarné Babos Erikát, a győri Hotel Kálvária szállodavezetőjét kértük meg, hogy segítsen az idei idegenforgalmi adatok elemzésében és az okok megértésében.

A hotel.info szállodai szobafoglalási oldal vizsgálata alapján a 2-5 csillagos hazai szállodák közül a győri hoteleknek a legjobb az ár-érték aránya az ügyfelek értékelései alapján. A dobogón Győrt Budapest és Miskolc követi.

A megyeszékhely a vendégéjszakák száma alapján sem áll rosszul: a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a Magyarországra látogató turisták 8. legkedveltebb úti célja volt 2010-ben. Győr-Moson-Sopron megye másik, turisztikai szempontból jelentős városa Sopron, amely a külföldi vendégek számára a 11. legnépszerűbb magyar város. A belföldi vendégek esetében Sopron a 3., Győr a 17. legkedveltebb úti cél.

– A 2009-es válság jelentős vendégéjszaka-, vendégszám- és bevétel kisesést eredményezett az ország valamennyi szállodájában. 2010-re a szállodáknak már sikerült jobb eredményeket elérniük, kismértékben növekedett a vendégek és a vendégéjszakák száma. A KSH adatai szerint Győrben 2010-ben összesen több mint 233 ezer éjszakát töltöttek el a turisták, ebből 101 ezer volt belföldi, 132 ezer pedig külföldi vendégéjszaka. Ezekkel a számokkal Győr előkelő helyen áll a városok ranglistáján, melyet minden évben Budapest vezet, és a hagyományos fürdővárosok (Hévíz, Hajdúszoboszló, Bük, Siófok, Zalakaros) követnek – mondta el Magyarné Babos Erika a győri Hotel Kálvária szállodavezetője.
Ilyen előzmények után 2011-ben jelentős javulásra számított a szállodaipar, a Magyar Hotel Monitor (MHM) 2011. január-júniusi adatai alapján azonban ez nem következett be: az első nyári hónapig a vendégforgalom olyan volt, mintha a nyári szezon még el sem kezdődött volna a magyarországi szállodákban. A szállodai mutatószámok általános trendje ugyanis a legtöbb esetben a stagnálás, illetve az enyhe csökkenés jeleit mutatta. A budapesti 3 és 4 csillagos szállodák foglaltsága továbbra is tartja az elmúlt évet közel 10 %-kal meghaladó eredményt, a vidéki szállodák viszont nem tudták elérni az egy évvel korábbi teljesítményüket.

– A Hotel Kálvária adatai szerencsére inkább az országos trendhez igazodnak: a szálloda forgalma növekszik – mondta el Magyarné Babos Erika szállodavezető. - Szállodánkban a belföldi vendégek számának növekedése meghaladja a Győrben, illetve országos szinten tapasztalható növekedés mértékét. A Magyarország más településeiről ide látogató vendégek száma 2006 és 2010 között 44%-kal növekedett, és 59%-kal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma, ami azt jelenti, hogy nemcsak több hazai vendég keresi fel a Hotel Kálváriát, de egyre hosszabb időt töltenek el ott.

A külföldiek között sok a visszatérő vendég, többen közülük olyan üzletemberek, akik gyakran megfordulnak Győrben, és szinte minden alkalommal a Hotel Kálváriában szállnak meg. Ennek okát a szakember abban látja, hogy folyamatosan meg tudnak felelni a vendégek által támasztott magas elvárásoknak mind a vendégközpontúság, tisztaság, mind a szolgáltatások terén, amelyek a tapasztalatok szerint a legfontosabb tényezők a szállodai szobafoglalás esetén. A visszatérő üzletemberek számára fontos a valódi vendégszeretet, ezért örömmel veszik, hogy a hotel csapata szinte nem változik, sok vendég már név szerint ismeri a szálloda és étterem dolgozóit. A tavaly megnyitott Magnólia Spa Győrben egyedülálló a hotelek kínálatában, szolgáltatásaival és kialakításával pedig otthonosságot, barátságosságot, nyugalmat áraszt. Az elengedhetetlen éttermi szolgáltatásokról a Kálvária hotel esetében a Carmen étterem gondoskodik, de a szállóvendégek kedvelt helye a hotelben található Cross Bár is.

Magyarné Babos Erika emlékeztetett arra, hogy a győri városvezetés folyamatosan és sokat tesz azért, hogy idecsalogassa és itt is tartsa a turistákat, és az erőfeszítéseknek köszönhetően 2010-ben elnyerte a Kultúra Magyar Városa, a Legsportosabb Város és az Év Tourinform Irodája díjakat is. A kérdés már csak az, hogy ilyen előzmények után hol helyezkedik majd el Győr városa a 2011-es népszerűségi rangsorokban.

Olvasóink írták

 • 4. Deák B. Zsuzsanna 2011. augusztus 09. 09:57
  „Akkor kezdeném a látnivalók és programok felsorolását.
  Győr fesztiválváros,rengeteg rendezvénnyel,pl.4évszak fesztivál, Tavaszi fesztivál, Vaskakas fesztivál, Barokk Varázs, Szent László napok,Györköcfesztivál, gasztronómiai és borfesztiválok és sorolhatnám még.
  Látnivalőkban gazdag város, a műemlékekben a második leggazdagabb vidéki város az 1000 éves magyar kereszténység emlékeivel.Bazilikája és a Püspökvár gyönyörű.Nagyon szép sétákat lehet tenni a gyönyörű barokk belvárosban.Patinás sokszínű város, több folyóval.A szigetköz is külön látványosság.Gyógyvizei, fürdői vannak és most itt nem akarok kitérni a műemlékekre és nevezetességekre.Akit érdekel úgyis tudja és ellátogat ebbe a különleges városba, akit meg ezek a dolgok nem kötnek le, annak hiába is magyaráznám a városban rejlő lehetőségeket.”
 • 3. elemér 2011. augusztus 08. 10:44
  „Mi teszi unalmassá Eu.-t az üzletembereknek ? Muzeumok és templomok.”
 • 2. Pikulics 2011. augusztus 06. 11:20
  „Ki lehet tenni a táblát:
  turistabusz parkoló nincsen
  Nyilvános WC nincsen
  Következö parkoló: WIEN
  Isten hozott, ördög vigyen!”
 • 1. artie75 2011. augusztus 05. 23:51
  „Na kérem, akkor vonjuk már le a vendégéjszakákból az üzleti célú éjszakákat, és kiderül, hogy a kutya sem kíváncsi Győrre.

  Tegye fel a kezét, aki tud turistaszemmel Győrben akárcsak egy hosszú hétvégére elegendő látnivalót mondani.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idegenforgalmi látványosság a pofátlan parkolás Sopronban?

A Műemlékvédelmi Felügyelőség szomszédságában lévő épület boltívei alatt ˝sikerült˝ parkolnia egy… Tovább olvasom