Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Sokan perlik a bíróságokat

Leginkább kártérítés iránt indítanak pereket az állampolgárok a bíróságok ellen - közölte a Magyar Hírlappal az Országos Bírósági Hivatal (OBH). A pereskedők keresetük döntő többségét arra az állításra alapozzák, hogy a bírósági eljárásban sérült a perek tisztességes lefolytatásához és észszerű időn belül történő befejezéshez való joguk.
A korábbi időszakhoz képest emellett 2016-ban jelentősen megnőtt a közérdekű adatok kiadása miatt indított perek száma is.

A bíróságok ellen indított perek közül 2016-ban 582 ügy fejeződött be jogerősen. Ebből 289 perben a bíróságok a képviseletüket saját hatáskörben látták el, míg 293 esetben az OBH meghatalmazás alapján járt el. A jogerősen befejezett ügyek közül 26 zárult a bíróságok elmarasztalásával, azaz 96 százalékban megalapozatlanok voltak a keresetek. Az elmarasztaló határozatok közül 19 ügy volt összefüggésben a bíróságok ítélkező tevékenységével, hét ügy munkaügyi perben (bírák, illetve igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyával összefüggésben) keletkezett.

A tavaly lezárult perekből rendszerszintű, ismétlődően előforduló hibák nem mutathatók ki - tudatta az OBH.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A metró után a HÉV-vel is gondok vannak

A Batthyány tér és a Margit híd közötti agyonhasznált HÉV-alagútban keletkezett eddig meglévő repedések mellé újabbak alakulnak ki. Tovább olvasom