Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Rajt előtt a választási gyűlésekről

Magyarország - A választási gyűléseket nem kell előre bejelenteni. Ám ha a szervező a gyűlést lezárja, de a résztvevők a helyszínen maradnak, máris a gyülekezési törvény szabályai lépnek érvénybe. Azaz előre be kell jelenteni.
A köztársasági elnök az Európai Parlament tagjainak választását június 7-re tűzte ki. Ennek megfelelően a pártok belefognak a kampányba, sorra tartják majd a választási gyűléseket. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodájának tájékoztatása szerint a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűlések nyilvánosak. Nem tartoznak a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá, ezért előzetes bejelentés nélkül is megtarthatóak. A rend fenntartásáról a szervezőnek kell gondoskodnia.

A rendezvény addig minősül választási gyűlésnek, amíg azt a szervező befejezettnek nem nyilvánítja. Amennyiben a gyűlést lezárja, de a résztvevők továbbra is a helyszínen maradnak, azt a gyülekezési törvény hatálya alá tartozónak kell tekinteni. Ennek megfelelően jogszerűen csak előzetes bejelentés esetén tartható.

A szóvivői iroda felhívja a figyelmet arra, hogy a választási gyűléseken az állampolgárok szabadon megjelenhetnek. Azonban nem tarthatnak maguknál lőfegyvert, robbanóanyagot, az élet kioltására alkalmas eszközt.

A rendezők létszáma jogszabályban nem meghatározott, de a rendőrség tapasztalatai szerint célszerű, ha a várhatóan megjelenő érdeklődők 10 százalékát teszik ki.

Szabálysértést, illetve bűncselekményt követ el az, aki a rendező felhívásának nem tesz eleget, intézkedéseinek erőszakkal vagy fenyegetéssel ellenáll.

Bűncselekményt követ el, aki mást a választási gyűlésen való részvéte-
lében erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz. Már a cselekmény előkészülete is büntetendő. A szóvivői iroda javasolja, hogy a szervezők érdeklődjenek az illetékes önkormányzatoknál a közterület-foglalási, -hasznosítási szabályokról.

A közlekedési törvény előírja, hogy a közutak nem közlekedési célú igénybevételére – például a rendezvények közúton való megtartására – az útkezelőtől hozzájárulást kell kérni. Annak ellenére, hogy a gyűlés megtartását nem kell bejelenteni, azt azonban mégis célszerű jelezni. A rendőrségnek ugyanis törvényi kötelessége a közrend fenntartása.

„A választási rendezvények rendjének fenntartásában, a jogsértések megelőzésében, illetve megakadályozásában csak akkor tudunk közreműködni, ha tudomásunk van az eseményről és annak biztosítására fel tudunk készülni. Ehhez természetesen információra és megfelelő időre van szükségünk" – tájékoztatott a szóvivői iroda.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra kordon: szombaton a szakszervezetek tüntetnek

Újra kordonozzák a Parlament környékét szombaton, a Kossuth térre szervezett szakszervezeti demonstráció miatt. Tovább olvasom