Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Ötven kilométeres klímavédő diéta

Lehet, hogy furcsán hangzik, de a diétát nemcsak kilokalóriában (vagy kilojoule-ban) lehet mérni, hanem kilométerben is.
Az 50 kilométeres diéta annyit tesz, hogy követője csak félszáz kilométeres körzetében előállított élelmiszereket fogyaszthat.

Ha nem utazik az élelmiszer, akkor egészségesebb, olcsóbb, környezetkímélőbb. Az itthon termelt burgonyát nem más országban mossák, csomagolják, és szállítják akár több ezer kilométeren át több ezer liter üzemanyagot elhasználva.

Nem kell egyre nagyobb dobozokba csomagolni, így nem keletkezik soktonnányi szemét. Kevesebb tartósítószerre, kemikáliára van szükség, nem kell üvegházakat fűteni. S ha ennyi érv nem volna elég, a helyi áru vásárlása támogatja a hazai termelőket is abban, hogy a profittermelő külföldi üzletláncok mesterségesen alacsonyan tartott élelmiszeráraival szemben talpon tudjanak maradni.

Kun Ottó Zoltán házi füstölt árut kínál Győrben. Aki tőle vásárol, biztos lehet abban, hogy a helyieket támogatja, hiszen minden terméke hazai gyártó keze alól került ki. Fotó: H. Baranyai Edina
Kun Ottó Zoltán házi füstölt árut kínál Győrben. Aki tőle vásárol, biztos lehet abban, hogy a helyieket támogatja, hiszen minden terméke hazai gyártó keze alól került ki. Fotó: H. Baranyai Edina

A Messzelátó Egyesület klímavédő életmód-változtató akciója a napokban ért véget, a csaknem félszáz elszánt résztvevő egy hónapig csupán 50 kilométeren belül előállított élelmiszereket fogyasztott. Persze felvetődik a kérdés, ha valakinek nincs saját kertje, a szupermarket és a nagy viszonteladók standja pedig tabu, miről ismerjük meg az őstermelőket?

Bodrogi Eszter, a diéta mentora szerint idővel ebbe is bele lehet jönni. A lényeg, hogy ne higgyünk a látszatnak, mert sok kofa nem a saját zöldségeit árulja. Az egyetlen megoldás, ha beszélgetünk, érdeklődünk. Kérdezzük meg, hova való a tyúk, amelyik a tojásokat tojja és hány van belőlük. Ha a néni a standján mediterrán szőlőfélét látunk, az gyanús, csakúgy, mint az is, ha minden répa tökéletesen egyforma és még fénylik is.

– Kísérleti jelleggel a főváros környékére hirdettük meg alternatív demonstrációnkat, de legnagyobb örömünkre szerte az országból keresték velünk a kapcsolatot – mondta a Kisalföldnek Udvarnoki Tünde, az egyesület programkoordinátora. – Ezért terveink szerint jövőre földrajzilag kiterjesztve újra meghirdetjük az akciót.

Olvasóink írták

  • 1. meir 2010. november 11. 16:15
    „Na es???
    a Sort is lehet kobmeterben merni!! hol ebben naz a nagy ujdonsag??”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várhatóan 2012-től lesz duális a szakképzés

Várhatóan 2012-ben vezetik be Magyarországon a duális szakképzést. Tovább olvasom