Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Másfél millió a Fenyő Alapítványtól

A Fenyő Alapítvány a közelmúltban csatlakozott a győri szívcentrumot segítő szervezetekhez, magánszemélyekhez.

A fotóriporterből lett sikeres üzletember, Fenyő János, külhonból hazatérve tizenhat éve alapította Békési Lajossal a nem szokványos gyorsasággal, valóságos sajtóbirodalommá növekedett Vicót. Fenyő János 1998-ban tragikus körülmények között elhunyt, emlékét hajdani kollégái őrzik, nevét pedig az édesanyja által 1999-ben létrehozott Fenyő Alapítvány viszi tovább. A kizárólag kórházak, szociális létesítmények gyógyító, fejlesztő céljaira létrehozott alapítványt a hajdani társ, Békési Lajos irányítja a kuratórium elnökeként. Tájékoztatási munkájában Puskás Csaba, ugyancsak egykori vicós, de hozzátehetjük, hajdani győri újságíró,  a vagongyár Rába lapjának szerkesztője, a Kisalföld főszerkesztője segíti.

A Fenyő Alapítvány a közelmúltban csatlakozott a győri szívcentrum létrehozását segítő vállalkozásokhoz és magánszemélyekhez: másfél millió forint értékben támogatja  a győri szívkatéteres laboratórium műszerbeszerzését.

– Egyebek között a fővárosi, Tűzoltó utcai gyermekklinika, a Péterffy Sándor, a Szent László-kórházakat, vidéken pedig elsőként a Petz Aladár Megyei Oktató kórházat segítette az alapítvány – mondja Puskás Csaba. – Hét év alatt kétszázhatvanmillió forinttal segítette az alapítvány a honi egészségügyet. Életmentő, gyógyító, diagnosztikai berendezéseket vásárolt számukra. Ebből a nem kis summából a győri egészségügyi intézmény a mostani, legújabb támogatást is számítva tizenegymillió forint értékű műszert kapott, illetve kap az alapítványtól. Ami a három év mérlegét illeti, értékes endoszkópos műszert kapott a korszerű műtéti eljárásokhoz az urológiai osztály. A hematológia úgynevezett hatcsatornás EKG-t, az érsebészet műtétekhez használható ultrahangos készüléket, nagyon korszerű mikroszkópot a belgyógyászat... Most pedig részben a szívcentrum ügyét támogatja az alapítvány másfél milliót érő újraélesztő készülékkel és száloptikás műtéthez használható készüléket kapott a sebészet. Ami a magam szerepét illeti ebben a nemes munkában, hálás vagyok a sorsnak, hogy ha érintőlegesen is közreműködő lehettem a jó szolgálatban.

– Már csak azért is, hiszen Győrben kerültem az újságírói pályára üzemi újságíróként, aztán hét évig voltam a Rába szerkesztője, tizenöt évig pedig a Kisalföld főszerkesztője. Fenyő Jánossal 1990-ben egy munkaebéden állapodtunk meg. Amikor később helyettese fogadott, azt mondta, Fenyő szerint kell magának tudnia valamit, ha a négyszázharmincezer lakosú Győr-Moson-Sopron megyében százezer példányszámig vagy afölé vitte a Kisalföldet.
Így lett aztán Puskás Csaba a Népszava főszerkesztő-helyettese. Fenyő nagyon keményen követelt, emlékszik vissza. Két hibázás után nem volt  lehetőség egy harmadikra, de emellett biztosak lehettek munkatársai, hogy számíthatnak rá. Egyszer Budapestről hazafelé tartva Győrbe gyomorvérzést kapott, s amikor Fenyő János hírét vette ennek, telefonon kereste, vitesse-e föl pesti kórházba? A Petz Aladár Megyei Oktató kórháznak igen jó híre van egyébként a fővárosban. Puskás Csaba a népszavás időszaka után öt évig volt a Vasárnapi Hírek főszerkesztője, a rendszerváltás utáni második ciklusban pedig a Palotás János „jegyezte" Köztársaság Párt szóvivője. Ma már az Autómagazin szerkesztője.

Dr. Bugovics Elemér, a Petz Aladár Megyei Oktató kórház közelmúltban nyugalomba vonult főigazgatója: – Nagyon fontos volt az a támogatás, amit intézményünk a Fenyő Alapítványtól kapott, s ahogy értesültem róla, ez a támogatás ma is élő. Mert a vidéki intézmények közül a győri volt az első, akire gondolt az alapítvány, feltételezem, hogy Puskás Csaba sugallatának is volt ebben nem is kis szerepe.

Dr. Gasztonyi Zoltán belgyógyász, hematológus főorvos: – A hazai kórházak legnagyobb gondja, hogy nem jut elég pénz még a színvonal megtartására, nemhogy fejlesztésekre nagyon gondolhatnának. Ezért igen fontos számukra az alapítványok támogatása. A Fenyő Alapítvány ebből a támogatásból igencsak gálánsan kivette, kiveszi a részét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnokok Ligája

A B csoportban: Dunaferr–Knjaz Milos (szerb) 39–24 (21–13). Tovább olvasom