Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Hiányszakmák és túlkínálat

Lássuk, melyek azok a szakmák, amelyekkel könnyű, és melyekkel szinte lehetetlen elhelyezkedni.

Gépészmérnök, vegyész, dietetikus. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkaerő-piaci felmérése szerint ezekből a szellemi foglalkozásokból van hiány Magyarországon. Orvosi szakasszisztensi, óvónői papírral viszont nehéz ma állást találni.

Nagy a túlkínálat mezőgazdaságigép-szerelőkből, míg villamosmérnököket nehezen találnak a munkaadók, szinte az egész országban. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) minden évben elkészíti munkaerő-piaci prognózisát, amely a magyarországi munkaügyi központok és kirendeltségek munkatársai által összegyűjtött adatokra épül.

Idén a szakképzett fizikai munkakörökben összesen tizenöt szakma iránt nő meg a kereslet, többek között cipészekre, fodrászokra, tetőfedőkre, műszerészekre lesz szükségük a cégeknek, míg a szellemi munkakörökben huszonkét szakma iránti keresetnövekedésre lehet számítani, például vegyészek, szakgondozók, villamos- és gépészmérnökök iránt lesz nagyobb igény. A munkaügyi központok tapasztalata szerint villamosmérnökökre, általános és szakorvosokra, szerszámkészítőkre, bádogosokra, építészmérnökökre, kocsikísérőkre és épületasztalosokra van a legtöbb megyében kereslet. Nagy a kínálat viszont a mezőgazdaságigép-szerelőkből, összesen nyolc megye munkaügyi központjának jelezték a munkaadók, hogy sok a jelentkező ezekre a munkakörökre. Szintén túltelítettnek számítanak a bérelszámolói, valamint a bér- és társadalombiztosítási ügyintézői állások.
Az ÁFSZ adatai alapján a legrosszabb helyzetbe a szakképzetlen fizikai munkások kerülhetnek. A munkaügyi központok tapasztalatai szerint a cégek általában be sem jelentik a legkvalifikáltabb munkakörökben történő munkaerőmozgásokat, és a diplomások zöme sem a munkaügyi központoktól remél hathatós álláskeresési segítséget.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájkoltak a motorgyárban

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a győri Rába Motor Gyártó Kft.-ben. A közel kétszáz dolgozó így tiltakozott az ellen, hogy nem kapott fizetést. Az egykor a Rába-birodalomhoz tartozó, de két éve magánszemélyek által privatizált vállalkozásnál a dolgozók egyre reménytelenebbnek látják már nemcsak jövőjüket, hanem jelenüket is. Tovább olvasom