Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Hende Csaba: a haza szolgálatánál magasztosabb hivatás nincs

A haza szolgálatánál magasztosabb hivatás nincs - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter.
A haza szolgálatánál magasztosabb hivatás nincs - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter Várpalotán szombaton, az Északi Portya, vagyis az önkéntes tartalékos huszár járőrök útra indításán.

Az Északi Portya a várpalota Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző- és Sportegyesület vállalkozása: Csepi Péter elnök és társa, Bakó Sándor tízezer kilométert tesz meg nyolc hónap alatt Észak-Európában lóháton, négy lóval, felszerelésüket lóra málházva, hagyományos huszár viseletben, az út során korabeli körülmények között élve.

Az Északi Portya célja felhívni a figyelmet, egyben toborozni a tartalékos szolgálatra, amire mindenkinek lehetősége van, továbbá a huszár szellemiség népszerűsítése, a hadtörténeti ismeretterjesztés, és tisztelgés minden magyar katona előtt.

Talabér Márta, Várpalota polgármestere az Északi Portya útnak indító ünnepségén a Thury várban azt mondta: becsüli és értékeli a történelmi hagyományokat ápoló portyások munkáját. Megszállottak, aki életüket a magyar katonai és lovas hagyományok megőrzésének szánták - mondta róluk. Kitartás, elszántság, lelkierő kell egy ilyen hosszú úthoz - emelte ki a polgármester, s arra kérte az indulókat, vigyék messze Várpalota jó hírét.

Nyolc hónap múlva várni fogják a hazatérőket - ígérte végül.
Hende Csaba honvédelmi miniszter nagy és nagyszerű vállalkozásnak nevezte az Északi Portyát. Történelmi visszatekintésében a huszárok nagyszerűségéről, leleményességéről, példaértékű harcmodoráról szólt, s arról, hogy nemzetünk katonái sokszor szolgáltak a határokon túl.

Párhuzamot vont a huszárok és mai katonák között: csekély zsoldért, szerény elismerésért végezték, végzik magas színvonalon hivatásukat.
Csepi Péter és Bakó Sándor nagy utazásba fogott: több ezer kilométert tesznek meg Észak-Európában, a Baltikumban, és Lengyelországon át jönnek haza - idézte fel a miniszter, majd azzal folytatta, hogy a tárca is nagy utat tett meg, amikor két évvel ezelőtt elkezdte azt munkát, hogy a nemzet fedezze fel újra a honvéd hivatást.

A tartalékos állomány felduzzasztásának 2010-ben fognak neki, akkor 17 főt, ma 2500 tartalékost tartanak számon - ismertette a miniszter. Elmondta: Ádám Barna ezredes, a Sándor palotai őrség és a Koronaőrség parancsnoka egy darabon elkíséri az Északi Portyát, hogy szimbolizálja a hivatásos és tartalékos állomány egyenrangú és bajtársai egymásnak.

Hende Csaba azzal köszönt el a portyától: a haza szolgálatánál magasztosabb hivatás nincs; szerezzenek barátokat a magyar nemzetnek.
Az Északi Portya tervezett hazatérése december elseje.

Olvasóink írták

  • 1. load 2012. április 08. 00:26
    „Hány magasztosért adnak egy kiló kenyeret a CBA-ban Hende úr?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tippek az ünnepekre

Azt már rég elfelejtettük, hogy valójában mit is kellene ünnepelnünk – ehelyett sütünk, főzünk, takarítunk... Tovább olvasom