Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Beiktatták hivatalába Áder Jánost - videó

"Nem születtem köztársasági elnöknek, mint ahogy egy demokráciában sem születik senki közjogi méltóságra."
{liveinfo}l3v78n{/liveinfo}

Áder János úgy fogalmazott, a belső békét megteremtő kiegyezéshez egyikünknek sem kell erejét meghaladó nagy tetteket véghezvinnie. "Elég, ha egyenlő mércével mérünk. Elég, ha tisztelettel viseltetünk egymás iránt. Ha megbecsüljük, és követendő példának tekintjük a teljesítményt, amit sohasem valami elérhetetlen ideálhoz, hanem mindig kinek-kinek a személyes képességeihez viszonyítunk" - fejtette ki Magyarország új, ötödik államfője, hangsúlyozva egyúttal: készen áll az előtte álló feladatra, arra, hogy a magyarok érdekeit és értékeit képviselje.

Szerinte az új magyar kiegyezésnek ez a XXI. századi útja szolgálja "hazánk nyugatos polgárosodását". Úgy értékelte, elsősorban a magyarok jóra való nyitottsága tette a magyar népet államalkotó, és államiságát megtartó politikai nemzetté. "Ez élteti kultúránkat, ez gondolkodásunk alapja, ez tehetségünk és változtatni akarásunk forrása" - mondta.

Beiktatták hivatalába Áder Jánost. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

Az államfő úgy látja, ez a magyarázat arra is, hogy "bár kis nép a miénk, a történelem során mégis sokszor kerültünk a világ nagy fordulatainak középpontjába". Mint mondta, az elmúlt fél évszázadban voltunk "Európa védőbástyája", de "nem egyszer volt, hogy mi magyarok mutattunk utat a kontinens többi népének". Áder János szerint ehhez elég az 1956-os forradalmunkra, a vasfüggöny lebontására, szabadságunk és függetlenségünk békés kivívására gondolnunk. "Bennünk, magyarokban mindig megvolt a jóakarat és a képesség arra, hogy újjáépítsük, amit mások leromboltak, hogy újraegyesítsük, amit mások megosztottak, hogy visszanyerjük, amit mások eloroztak" - összegzett az új köztársasági elnök.

Mint mondta, elnöki munkája első napján Magyarország polgáraként szól, olyan magyar emberként, aki hálás szívvel áll nemzete előtt, mert egy lehet a mai magyarok közül, azok közül, akik azonos nyelvi és kulturális közösséget, államalkotó népként pedig egy politikai nemzetet alkotnak. Nem születtem köztársasági elnöknek, mint ahogy egy demokráciában sem születik senki semmilyen közjogi méltóságra - fogalmazott, hozzáfűzve: magyar embernek született és ezért hálás a sorsnak.

Beiktatták hivatalába Áder Jánost. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

Áder János beszédében kitért szüleire is, akiket dolgos, családjukat féltőn szerető rábaközi emberekként jellemzett, olyanoknak "akikben a tanulás képessége, a tudás és a szorgalom tisztelete munkált". Hangsúlyozta továbbá, a tanulást és a kötelességet csak két dolog előzhette meg náluk: egymás szeretete és tisztelete. "Sokat tanultam tőlük, mint ahogy sokat tanultam egész eddigi életem során" - folytatta, kitérve arra, hogy megismerte a kétkezi munkát, a tudományos műhelyek világát, a hazai és az európai politikát. Mint mondta, tanulni számára annyit jelent, mint megérteni önmagunkat és a körülöttünk lévő világot. "Felfogni és elfogadni, hogy bár szabadon gondolkodhatunk és cselekedhetünk, még sem élhetünk kizárólag saját törvényeink szerint" - fejtette ki, hozzátéve: a közös boldogulásunkhoz fűződő felelősség felismerésével tudunk különbséget tenni például jó és rossz között. "Ez minden tanulás értelme, ha ezt tudjuk, nagy baj már nem érhet bennünket" - húzta alá.

"A haza minden előtt" - zárta ezúttal is Kölcsey Ferenc szavaival beszédét, parlamenti megválasztásakor elmondott felszólalásához hasonlóan.

Beiktatták hivatalába Áder Jánost. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

Ezt az idézetet olvashatták a beiktatási ceremónián résztvevők is a Sándor-palotára kifeszített molinókon. A katonai tiszteletadás mellett megrendezett rendezvényen jelen voltak jelenlegi és volt közjogi méltóságok, köztük például Schmitt Pál és Sólyom László volt köztársasági elnökök és Boross Péter korábbi kormányfő. A meghívottak között ott volt többek között a legfőbb ügyész, valamint az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is. Az ünnepségre meghívást kapott valamennyi országgyűlési képviselő és miniszter.

A beiktatási ceremónia a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Tiba István, az Országgyűlés jegyzője ismertette az Áder Jánost köztársasági elnökké választó parlamenti határozatot. Ezt követően Blaskó Péter színművész szavalta el József Attila A Dunánál című versét, a négy történelmi egyház vezetője pedig közösen kért áldást Magyarországra. Az ünnepség Áder János beiktatási beszédét követően a Szózattal zárult.

Beiktatták hivatalába Áder Jánost. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

Áder János ezután Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök társaságában a Sándor-palota Tükörtermébe vonult, ahol Magyarország új köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend nagykeresztje a lánccal és az arany sugaras csillaggal kitüntetést vette át az Országgyűlés elnökétől. A meghívottak ezalatt a Sándor-palota kertjében rendezett fogadásra érkeztek, ahol - Áder János csatlakozása után - az Alkotmánybíróság elnöke mondott köszöntőt. Paczolay Péter hangsúlyozta, meggyőződése, hogy Áder János személyében kiváló államfője lesz Magyarországnak, olyan, aki feladatainak megfelelően képes lesz kifejezni a nemzet egységét, továbbá megvédeni az államszervezet demokratikus működését és a jogállam értékeit. Az Alkotmánybíróság elnöke beszéde végén szerdai születésnapja alkalmából is köszöntette az új államfőt.

Az Országgyűlés május 2-i titkos voksolásán 262 szavazattal választotta köztársasági elnökké Áder Jánost, aki ezt követő parlamenti beszédében úgy fogalmazott, a magyar érdekek és a magyar értékek szószólója lesz.

Beiktatták hivatalába Áder Jánost. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

Korábban

A beiktatási ünnepségre meghívót kaptak a jelenlegi és volt közjogi méltóságok, továbbá valamennyi országgyűlési képviselő és miniszter. A vendégek között ott van többek között a legfőbb ügyész, valamint az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is.

A rendezvény a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Tiba István, az Országgyűlés jegyzője ismerteti az Áder Jánost köztársasági elnökké választó parlamenti határozatot. Ezt követően Blaskó Péter színművész szavalja el József Attila A Dunánál című versét, a négy történelmi egyház vezetője pedig közösen kér áldást Magyarországra. Az ünnepség Áder János beiktatási beszédét követően a Szózattal zárul.

Előzmények:
Áder János megválasztott köztársasági elnök ma foglalja el államfői hivatalát a Sándor-palotában.

Az Országgyűlés május 2-i titkos voksolásán 262 szavazattal választotta köztársasági elnökké Áder Jánost, aki ezt követő parlamenti beszédében úgy fogalmazott, a magyar érdekek és a magyar értékek szószólója lesz.

Olvasóink írták

 • 16. gjozsi88 2012. május 11. 17:49
  „Pretorianus!
  12!
  Senki nem mondta, hogy szocialista elnöknek kellene lennie!
  Egyébbként úgy lejáratta mára a fidesz a köztársasági elnöki intézményt, hogy a szocik még a Sólyom Lászlót is alkalmasabbnak találnák, aki jobboldali elnök volt!
  Arra azért hadd hívjam fel a figyelmed, hogy a legnépszerübb elnök Göncz Árpád volt (népszerüségi indexe 70% felett!, a többiek a feléért küzdöttek), aki két ciklust is tudott végig csinálni.....mind Mádl, Sólyom gyengébb volt, hogy a bukott Schmittet ne is említsem!!!!”
 • 15. machers 2012. május 11. 14:48
  „14.machers 2012.05.11. 13:56
  13.antistar 2012.05.10. 22:23
  Bocsáss meg a pontatlan fogalmazásért! Természetesen a kormányzati körökre és a koncleső csicskáikra gondoltam.
  Nehezen tudom elképzelni, de remélem, hogy Áder nem az ország megosztottságát fogja növelni!”
 • 14. machers 2012. május 11. 13:56
  „13.antistar 2012.05.10. 22:23
  Érdeklődve várom hozzászólásaidat a kormány gazdasági teljesítményével, eredményeivel foglalkozó cikkeknél. Az "oldaltól" függetlenül jobban érdekli a zembereket, mint az éppen aktuális KE személye.
  A gazdasági téren végzett tevékenysége - szavaiddal élve - hazaáruló, nemzetellenes, antidemokratikus. Csak egy apró példa rá:
  http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nekiment_a_kormanynak_a_professzorok_batthyany_kore.518910.html”
 • 13. antistar 2012. május 10. 22:23
  „4, 5, 12, kivételével, hazaáruló, nemzetellenes, antidemokratikus hozzászólók gyülekezete!
  Mikor tüntök már el mindannyian a francba az egész baloldali csőcselékkel együtt ?!”
 • 12. Pretorianus 2012. május 10. 21:25
  „gjózsi!
  Ha szocialista hátszelű köztársasági elnök lenne, szerinted nem osztaná meg az embereket? Dehogynem...kár ezen morfondírozni...”
 • 11. görbebögre 2012. május 10. 19:29
  „Nyálas a szövege az elnök úrnak!”
 • 10. gjozsi88 2012. május 10. 19:16
  „4 xverax!

  "3.: ettől még ő a köztársasági elnök..."

  Ez igy van!
  Csak most jön a neheze!
  Meg kellene testesíteni a nemzet egységét!
  Azaz tartalmat kellene adjon egy intézménynek.......ugyanis csak posztot birtokolja!
  Remélem érthető a LÉNYEGES különbség!”
 • 9. gjozsi88 2012. május 10. 19:13
  „HoHo!
  Tekintettel arra, hogy az ellenzéki pártok mind elutasították Áder Jánost!
  Ők a fidesz 2,7 milliójához képest közel annyi embert képviselnek.......tekintettel az 53 és 47% választási arányra......miközben már a fideszt sem támogatják legfeljebb 1,5 millióan!!!
  Maradjunk annyiban, hogy Áder személye jól megosztja a zembereket!!!!”
 • 8. öszödiböszme 2012. május 10. 18:48
  „7. OCC 2012.05.10. 17:58
  Most mondta a bayerzsóti, a magyarok 121% áll a Bajusz Bill mellett”
 • 7. OCC 2012. május 10. 17:58
  „HoHo!
  És 99%-ot honnan vetted??? Valami link, bizonyíték vagy csak kipattant a fejecskédben?”
 • 6. Primax 2012. május 10. 17:52
  „Mai hír ( hvg.hu ) :
  " Két állami kitüntetést vett át beiktatási ünnepsége után Áder János csütörtökön. A Magyar Szent István Rend és a Magyar Érdemrend nagykereszt a lánccal és az arany sugaras csillaggal osztálya kitüntetések az állami kitüntetésekről szóló, év elején hatályba lépett jogszabály alapján illeti meg az államfőt. Az elismeréseket az új köztársasági elnök a Sándor-palotában vehette át az Országgyűlés elnökétől, Kövér Lászlótól. "
  Ez gyors volt...”
 • 5. HoHo 2012. május 10. 16:50
  „3. OCC Én úgy tudom 99% magyar ember mellette áll. :-) De mondjuk ezt a 80% honnan vetted? Valami link, bizonyíték vagy csak kipattant a fejecskédben?”
 • 4. xverax 2012. május 10. 15:54
  „3.: ettől még ő a köztársasági elnök...”
 • 3. OCC 2012. május 10. 15:40
  „Magyar emberek 80%-a nem ismeri el köztársasági elnöknek Áder Jánost köztársasági elnöknek, és ez így is van rendjén.”
 • 2. Jerry 2012. május 10. 14:45
  „Az egész ceremóniában azért van némi zavar.Elsődlegesen az, hogy mvel egyedüli jeölt volt, szó sem volt választásról,az országgyűlés 2/3-a,a fidesz rábólintott a vezér jelöltjére.Tehát nem megválasztot, csak rábolintott köztársasági elnö.Másodszor miért nem volt a meghívottak listáján Gyurcsány Ferenc,Bajnai Gordon stb volt kormánfő, miért csak Boross Péter? Pl hiányoltam Göncz Árpádot is, neki inkább lett volna ott helye mint a plagum pálnak.Aztán enyhén morbid, hogy éppen József Attila verset szavalnak,mikor a költő szobrát kidobja a fidesz a Kossut térről a rakparta.Ezt nyilt képmutatás.A köztársasági elnökaz ország egységét hivatott képviselni,és lám,már a beavatása is a kirekesztésről,képmutatásról és pártoskodásról szólt.”
 • 1. Mankapunka 2012. május 10. 12:57
  „Azért ezzel a csornai Charles Bronson azért meginnék pár felest,és megkérdezném ezekről az indián történtekről.

  Jó ivócimbik lennénk szerintem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ˇÉletszerűvéˇ szabják a közlekedési bírságokat

Munkacsoportot hoznak létre a Fidesz szakpolitikusai, az illetékes minisztériumok és a társadalmi… Tovább olvasom