Kisalföld logö

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Adómentes iskolakezdési támogatás a munkáltatótól

Az iskolakezdés közeledtével egyre több cég ad a dolgozójának adómentes iskolakezdési támogatást.
Az iskolakezdés közeledtével egyre több cég ad a dolgozójának adómentes iskolakezdési támogatást. Erre októberig van idén lehetőség. A gyermekes családok terheinek mérséklése érdekében a személyi jövedelemadóról szóló törvény lehetővé teszi, hogy a munkáltató a munkavállalóinak adómentes iskolakezdési támogatást nyújtson.

Az adómentesen adható összeg gyermekenként 17–17 ezer forint, amelyet a családi pótlékra jogosult szülőnek vagy a vele közös háztartásban élő házastársnak a munkáltatója folyósíthat. Az adómentesség feltétele, hogy az összeget a tanév első napját megelőző 60 és az azt követő 60 napon belül adják, vagyis július másodika és október 30-a között.

A juttatás lehet tankönyv, taneszköz vagy ruházat, illetve az erről szóló számla pénzbeni megtérítése. Lehetőség van arra is, hogy az adómentes összeget utalványként adja a munkáltató, ám ebben az esetben az adómentesség csak akkor áll fenn, ha az utalvány kizárólag tankönyv, taneszköz vagy ruházat vásárlására jogosít. Iskolakezdési támogatást adómentesen mindkét szülő munkáltatója adhat, sőt, ha egy munkahelyen dolgozik a két szülő, akkor is adómentesen kaphatja mindkettő a gyermekenkénti 17 ezer forintot. Ugyanakkor, ha ezt meghaladó összeget nyújt a cég iskolakezdési támogatásként, vagy ha ezt készpénzben fizeti ki, vagy esetleg nem az említett időszakban, akkor már mindez a szülő munkaviszonyból származó jövedelmének számít, s az adótábla szerint adózik.

Az adómentesség feltétele az is, hogy ilyen típusú támogatásban a közoktatási törvényben meghatározott gyermek, tanuló részesülhet, mégpedig rá tekintettel a családi pótlékra jogosult szülője vagy annak a vele közös háztartásban élő házastársa útján. Ebből a szempontból gyermeknek az általános iskolai, tanulónak a középiskolai diák számít.
Az adómentességnek adminisztratív feltételei is vannak. Így a munkáltatónak az adómentes iskolakezdési támogatás összegéről magánszemélyenként nyilvántartást kell vezetnie, amelyben fel kell tüntetni a támogatásban részesült személyek, valamint a gyermekek adóazonosító jelét is, vagy ha ilyen nincs, akkor annak természetes azonosító adatait is.

Ezt a nyilvántartást a munkáltatónak az adó utólagos megállapításához való jog elévüléséig meg kell őriznie. Ugyanakkor a törvény más részleteket nem ír elő a nyilvántartásról, tehát a cégeknek maguknak kell azt meghatározni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karatézó szakács hatalmas szívvel

A fertőszentmiklósi 24 esztendős Simon László nem került be a legjobb négy közé a marokkói Agadírban… Tovább olvasom