Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

250 közmunkást vehetnek kölcsön a kerítésépítéshez

Csongrád megye - A közfoglalkoztatottak is részt vehetnek az érintett megyékben a magyar–szerb határzár felépítésében. Az érintett Csongrád megyei településeken összesen 250 közmunkást foglalkoztatnak az önkormányzatok - ha kell, másokkal pótolják őket, amíg a kerítést építik.
 1235 határsértő

1235 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együtt Csongrád megye déli részén vasárnap. A legnagyobb számú csoportot Ásotthalom külterületén fogták el. Ott 121 afgán, 18 pakisztáni, 9 szír, 1 algír és 1 kongói állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt. A határsértők ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Három hónappal előbbre hozta Orbán Viktor miniszterelnök a 175 kilométer hosszú magyar–szerb határszakaszon megépülő biztonsági határzár felhúzását. A kormányfő erről – ahogy megírtuk – vasárnap beszélt a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) zárónapján. A kerítés megépítésének korábbi céldátuma november 30. volt, az építéséről is szóló törvény augusztus 1-jén lép hatályba.

A munkálatok az eredeti tervek szerint augusztus 3-án kezdődtek volna 900 ember bevonásával egyszerre 12 helyszínen. Az új határidő miatt azonban sokkal több munkás kézre lehet szükség. A magyar honvédség összlétszáma legfeljebb 29 ezer 700 fő lehet, ebből kellene legalább 6000 katonát nélkülözni a határzár felépítésének idejére, ám a múlt keddi Kormányinfón az is elhangzott, hogy a kerítés megépítésében az érintett megyékben a közfoglalkoztatottak is részt vehetnek.

– Jelen pillanatban bőven van dolga a 100 ásotthalmi közfoglalkoztatottnak. Nyulakat tenyésztenek, és mezőgazdasági munkákat végeznek a településen. Nem igazán tudom, hogyan tudnánk őket pótolni, ha a határzár felépítésénél kellene segédkezniük. Ettől függetlenül bármilyen segítséget megadok az épülő kerítéshez. A közfoglalkoztatottak bevonásával kapcsolatban nem keresték meg az önkormányzatot – mondta Toroczkai László ásotthalmi polgármester.

Hamarosan civil erősítést kaphatnak a katonák a kerítésépítéshez. Fotó: Schmidt Andrea
Hamarosan civil erősítést kaphatnak a katonák a kerítésépítéshez. Fotó: Schmidt Andrea

Tiszaszigeten a 20 közmunkás a falu zöld területeit gondozza. – Amennyiben igényt tartanak munkájukra a kerítésépítésnél, tudjuk őket pótolni, hiszen a program rendelkezik tartalékokkal – magyarázta Ferenczi Ferenc tiszaszigeti polgármester.

Röszkén nagyjából 30-an vannak a közfoglalkoztatottak, akik nemcsak közterületeken, hanem a falu intézményeiben is dolgoznak. – Esetleges hiányukat megéreznénk, kieső munkájukat valahonnan pótolni kellene – mondta Borbásné Márki Márta polgármester. Csányi László mórahalmi alpolgármester tájékoztatása szerint a városban megközelítőleg 100-an dolgoznak a klasszikus Start-munkaprogramban: mezőgazdasági munkákat végeznek, és a környező tanyák földútjait javítják. – Mivel nem érkezett hivatalos megkeresés, nem gondolkodtunk még azon, hogyan tudnánk pótolni őket – közölte az alpolgármester.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális bevándorlás: Csehország rendőröket ajánlott fel Magyarországnak

Csehország azzal szeretne segíteni Ausztriának a migrációs hullám kezelésében, hogy rendőröket… Tovább olvasom