Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Roncsautók alkonya a győri közterületeken

Közgyűlési döntés értelmében a győri közterületeken lévő roncsautókat ezentúl elszállítják, erre és az autók tárolására, őrzésére az Alcufer Kft. kapott szerződéses megbízást. A felelőtlen tulajdonosok várhatják a számlát...
illusztráció
Nemrégiben írtunk róla lapunkban, hogy a győri közgyűlés úgy döntött, tarthatatlan, hogy autóroncsok sokasága csúfítsa a várost, foglalja az amúgy is kevés parkolóhelyet. Az autók elszállításáról, tárolásáról, őrzéséről az Alcufer Kft. gondoskodik, a közterület-felügyelet elrendelése alapján.

Háromszáznál több volt

A közgyűlési döntés után az „aprómunka" következett, s a részletek tisztázása után a jövő héttől, várhatóan keddtől valóban megkezdődik a roncsautók elszállítása, közölte Cseh Ferenc, a közterület-felügyelet vezetője.
A felügyelet figyelmébe csak az idei első félévben 314 ilyen jármű került, ezek tíz-tizenöt százaléka a felügyelők „mozgolódásának" láttán, egyharmaduk az írásos felszólítást követően tűnik el a közterületről. De marad így is elég.

A megyeszékhelyen jelenleg 218 olyan autót tartanak nyilván, amelynek van rendszáma, de a nyilvántartás szerint üzemképtelen, lejárt műszaki engedélyű. Van ezeken kívül 96 rendszám nélküli roncs.
Jelenleg körülbelül száz autó vár elszállításra. A korábbi szám némiképp csökkent, részben cikkünknek is köszönhetően, mondja Cseh Ferenc. Eltűnt például az az adyvárosi Lada, amely már hajléktalanszállásul is szolgált.

Precízen, pontosan

Az autók elszállítását a közterület-felügyelet rendeli el. A helyszínen fotó és részletes jegyzőkönyv készül arról, hogy az autó, amelyet az Alcufer átvesz, milyen állapotban van, mi hiányzik róla, nyitva van-e, ha igen, mi található benne. A beszállító telepén, ha rendszám híján nem tudni, ki a tulajdonos, felnyitják az autót, és az alvázszám alapján keresik meg a bejegyzett gazdát, majd értesítik, járműve hol található, s jelentkezhet érte a város útkezelő szervezeténél. Aztán lehet számolni. Győrben övezetektől függően havi 10, 8, illetve 5 ezer forint egy autóra a közterület-bérleti szerződés, ennek híján a háromszorosát számolják fel áfástól. Hozzájön még az elszállítás 12,5 ezer forintja és a tárolási díj, 6 ezer forint egy hónapra.
Mindenképpen érdeke tehát az ilyen „elfekvő" autó gazdájának, hogy maga vitesse be szebb napokat látott járművét. Alkalmasint felajánlhatja eladásra, bontásra.

Mi indokolja?

Jogos a kérdés, mi indokolja ezt a szigorúnak tűnő intézkedést. Nos, nem csupán városképi szempontok. A megyeszékhelyen az amúgy is kevés parkolóhelyet foglalják a roncsok. Az elmúlt négy évben, főleg a lakótelepeken, összesen 590 új parkolóhely épült, ezek költsége 162 millió forint volt, vagyis egy-egy parkolóhelyre 300 ezer forint jut. Roncsautókra ekkora összeg az adófizetők pénzéből igencsak luxus. (Az elszállítások tapasztalataira visszatérünk.)

Kapcsolódó cikkek >>

Elszállítják a roncsautókat (2003-07-07) >>
A „ zöldet " is gyűjtik (2002-03-18) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levegős elegancia

A nyitott autók ma drága különlegességnek, státusszimbólumnak számítanak, bár voltaképpen az autózás… Tovább olvasom