Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Előbukkant az ásványrárói betonhajó a Duna alacsony vízállása miatt - fotók

Előbukkant az ásványrárói betonhajó a Duna alacsony vízállása miatt - fotók
A vasbetonból épült hajó a második világháború alatt süllyedt el.
˝Szombaton jártam Ásványrárón az Árvai-zárásnál. Szerencsémre éppen alacsony volt a vízállás, így láthatóvá vált az elsüllyedt betonhajó roncsa is. 
Előbukkant az ásványrárói betonhajó a Duna alacsony vízállása miatt.

Az olasz mérnökök által tervezett és irányításuk alatt megépített, németek által üzemeltetett hajó a második világháború alatt süllyedt el. Ma már csak ennyi látszik a roncsból, ha alacsony a vízszint. Az érdekesebb információ az, hogy vasbetonból van. A nagy súly miatt nem látták értelmét elvinni onnan, mivel túl sok pénzt emésztett volna fel. Így ott hagyták. Most már védettnek nyilvánították - írta szerkesztőségünknek a fotókat is küldő Scháling Anita.
Korábban is foglalkoztunk már a betonhajóval, mint írtuk, a világháborús roncs több mint hetven éve pihen a Bagaméri-Duna mellékágában, hihetetlen látványt nyújtva az arra járóknak.
 
Közhiedelmek szerint a betonhajót azért építették meg, hogy a háború során az ellenség által a Dunába telepített aknákat is ki tudja védeni ez a masszív, vízi jármű. Az igazság azonban az, hogy szállítási feladatokat látott el, legénysége nem volt.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zseniális felvétel a Szentmargitbánya környékén rohanó nyulakról - fotó

Zseniális felvétel a Szentmargitbánya környékén rohanó nyulakról - fotó
A négyes csapat egyik tagja a szabályos nyúlugrást is bemutatja. Tovább olvasom