Környezetvédelem

2024.04.26. 16:56

Faültetés - Mecséren zárult a Településfásítási Program tavaszi szakasza - fotók

A fa a jövő ígérete és biztosítéka is egyben – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár térségének országgyűlési képviselője a Településfásítási Program tavaszi szakaszának záró eseményén Mecséren. A szigetközi kistelepülésen harminc gömb szivarfát ültettek el, míg Győr-Moson-Sopronban összességében 226 csemetét az országos faültetés során.

Mészely Réka

Nagy István agrárminiszter jelenlétében ültették el az első fákat a harmincból Mecséren. Fotó: Kerekes István

A fa teremtett világunk egyik csodája. Bátran kijelenthetjük, hogy a fa maga az élet – vélekedett Nagy István agrárminiszter, akinek jelenlétében a Településfásítási Program  tavaszi szakaszát a szigetközi Mecséren zárták. 

Nagy István agráminiszter is fát ültetett pénteken Mecséren.
Nagy István agráminiszter is fát ültetett pénteken Mecséren a Zrínyi utcában Csaplár Zoltán polgármesterrel. Fotó: Kerekes István

Faültetés: hatalmas siker a Településfásítási Program

A tárcavezet, mint elmondta az Agrárminisztérium még 2020-ban indította az Országfásítási Program részeként a Településfásítási Programot, mely hatalmas sikernek örvend a kezdetek óta. Ugyanis szinte valamennyi falu, község, város megmozdult: szervezkedtek, pályáztak és a nyertesek ültettek. Az egész országban elindult a fásítás, a faültetés. Szó szerint szinte mindenki ásót és kapát ragadott, hogy tegyen a környezete védelméért, környezet szépítéséért és egészségéért, közösségéért.

– A számok önmagukért beszélnek: az elmúlt három évben már 46 ezer sorfát ültettek el 1500 településen. A Településfásítási Program idén is két ütemben: tavasszal és ősszel folytatódik. 2024-ben ismét a vidéki Magyarországot, a 10 ezer fő alatti településeket céloztuk meg. A program sikerének legszebb visszaigazolása, hogy negyedszerre is hatalmas volt az érdeklődés: háromszoros túljelentkezés volt. Ez is mutatja, mekkora élet, mekkora erő és tenni akarás van a vidéki közösségekben – emelte ki Nagy István.

Tízezer sorfából 

Hangsúlyozta: egyetlen nap alatt elfogyott a rendelkezésre álló tízezer sorfa, amelyből a tavaszi ültetési időszakra 4000 darabot, míg az őszire 6000 darabot osztanak ki, és valamennyi vármegyébe jut belőle. És természetesen ahogyan eddig is, úgy most is a szakszerű ültetésért minden fához támasztó karót, takarómulcsot és védőrácsot biztosítanak. 

Nagy István kitért arra is, hogy Győr-Moson-Sopronban Abdától Veszprémvarsányig összesen 39 település pályázott sikerrel a 2024-es programra. Ennek eredményeként összesen 543 fa hajthat gyökeret a vármegyében. Ebből 226 darabot a tavaszi ültetési időszakban ültettek el: harmincat éppen pénteken Mecséren. 

Csaplár Zoltán mecséri polgármester mondott köszönetet a harminc gömb szivarfáért, melyeket a település Zrínyi utcájában kezdtek el ültetni. A faluvezető szerint sokat tudunk tenni környezetünkért, környezetünk védelméért többek között fák ültetésével. Emlékeztett nemrég az általános iskolások ültettek gyümölcsfákat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában