Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Római kori falu maradványait fedezték fel Kismarton mellett

Az osztrák köztévé (ORF) tudósítása szerint legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő a Kismartontól öt kilométerre nyugatra fekvő településen, Szárazvámban (Müllendorf).
Egy római kori falu maradványait fedezték fel az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a PannArch egyesület régészei.

Az osztrák köztévé (ORF) burgenlandi stúdiójának tudósítása szerint legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő a Kismartontól öt kilométerre nyugatra fekvő településen, a Lajta-hegység lábánál.
    
Gregor Schönpflug kutató szerint az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus - saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész - lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A feltárt területen 300 éven át folyhatott a kereskedés - tette hozzá a szakember.  
 
Forrás: burgenland.orf.at
Forrás: burgenland.orf.at

    
A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat.
    
Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is. A feltárás még hetekig is eltarthat, a leleteket restaurálják, majd a burgenlandi tartományi múzeumban állítják ki - hangzott el az ORF Burgenland adásában.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A máglyaégetés világrekordját állították fel Ausztriában

A máglyaégetés világrekordját állították fel Ausztriában
A világ legmagasabb, több mint hatvanméteres máglyáját gyújtották meg az ausztriai Lustenauban… Tovább olvasom