Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Megjósolja a buborék a hurrikánt? A szappan mozgása utánozza a ciklonokat

A buborékokon lévő felszíni folyadék áramlása olyan, mint az időjárási rendszerek mozgása.
A francia fizikusok szerint a szappan segíthetne megjósolni a ciklonok, hurrikánok és tájfunok erejét: állításuk szerint a szappanbuborékhártya körüli felszíni folyadék áramlása ugyanúgy viselkedik, mint a Föld fölötti időjárásrendszerek. Egy részletes tanulmány - amely az örvénylési adatokat vizsgálta - lehetővé tette a tudósoknak egy olyan modell felállítását, amellyel segíhetne a trópusi ciklonokat megjósolni - írta a Daily Mail.

A buborékok örvénylése a trópusi viharhoz hasonló: fokozódik mielőtt lehanyatlana.

A csapat egy egyszerű modellt állított fel a légköri áramlásokról. 150 Csendes- és Atlani óceáni ciklont vizsgáltak. A modell pontos adatokat adott ezeknél az alacsony nyomású rendszereknél.

A szerzők szerint tanulmányuk segíthet a meteorológusoknak, hogy pontosabban megjósolják a ciklonok erejét, helyét és remélik, hogy az eredményeikkel százezrek életét tudják majd megmenteni. Tavaly a Csendes-óceáni ciklonok (21) 181 ember halálát okozták és a kár több milliárd dollár volt.

A felfedezések ellenére az előrejelzések továbbra is nehezek, hiszen a ciklonok mozgását és erejét több tényező is befolyásolja, és szinte lehetetlen megjósolni, hogy ezek hogy hatnak egymásra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitorlásrekordra készül egy hajós az Atlanti-óceánon

Harald Sedlacek vasárnap indul útnak Spanyolországból, hogy egymagában egy "minihajóval" oda-vissza… Tovább olvasom