Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Először észleltek meteorbecsapódást a Holdon - Videó

A holdfogyatkozásnak köszönhető, hogy észrevették.
Meteorbecsapódás volt az a kis villanás a hétfői teljes holdfogyatkozás alatt, amelyet spanyol holdteleszkópok rögzítettek, csillagászuk szerint ez volt az első, amelyet valaha észleltek.

José Maria Madeido, az Huelvai Egyetem asztrofizikusa a Twitteren írta szerdán: "Szikla csapódik a Holdba a teljes holdfogyatkozáskor", a bejegyzéshez egy felvétel linkjét csatolta, ahol jól látszik a fényes villanás.
 

    
A jelenséget közép-európai idő szerint hétfő hajnali 5 óra 41 perckor rögzítették a spanyol Holdfigyelő rendszer (Moon Impacts Detection and Analysis System, MIDAS) teleszkópjai.
    
Ugyan számos meteorkráter található a Holdon, Madeido szerint ez volt az első alkalom, hogy holdfogyatkozáskor történt ütközés fényét láthattuk a Földön.
    
A becslések szerint másodpercenként 17 kilométeres sebességgel a Holdnak csapódó kő mintegy 10 kilogrammos és 30 centiméter átmérőjű lehetett.
    
A Los Angeles-i Griffith megfigyelőállomás szintén felvette a becsapódást, miközben élőben közvetítette a holdfogyatkozást. Az első után egy második villanást is láttak néhányan - mondta Anthony Cook, a Griffith csillagásza.
    
"A Hold képének legfényesebb részén lehetett a második villanás, talán nem volt elég kontraszt, hogy a videónkon is látni lehessen" - tette hozzá.
    
A holdi becsapódásokat általában az újhold előtti és utáni öt napon át kísérik figyelemmel, a felvillanásokat ilyenkor könnyű észlelni - magyarázta Madiedo.
    
A több mint háromórás holdfogyatkozás előnyeit úgy használta ki, hogy a sevillai obszervatórium négy működő távcsöve mellé másik négyet is munkába állított, "mivel egyetlen lehetséges becsapódást se akart kihagyni".
    
Ahogy emailjében írta: "csaknem két napig nem tudtam aludni, mert a rendkívüli eseményre beállított eszközöket teszteltem, majd a holdfogyatkozást figyeltem".
    
A számítógépes program értesítette a becsapódásról.
   
 "Felugrottam a székből. Nagyon boldog voltam, mert a munkám meghozta a gyümölcsét" - tette hozzá.
    
A Hold meteorbecsapódásainak megfigyelése a földi ütközések jobb előrejelzését is segíti a szakember szerint.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszerű videojátékáról neveztek el egy ősi cápafajt

Népszerű videojátékáról neveztek el egy ősi cápafajt
A Galagadon nordquistae az 1981-ben megjelent japán-amerikai játék, a Galaga után kapta a nevét, ugyanis az ősi ragadozó fogai a játékban szereplő űrhajókra emlékeztették a kutatókat. Tovább olvasom