Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 29°C Még több cikk.

Varró Dániel és Lovasi András is megfordul az Európa Pontban

A fenntartható Európa és az európai irodalom az áprilisi programok mozgatórugója.
Janne Tellerrel Karafiáth Orsolya beszélget, Lovasi András Lackfi János verseit énekli, Varró Dániel pedig saját felolvasóestjével érkezik az Európa Pontba, ahol még azt is megtudhatjuk, hogyan alakítsunk ki kertet erkélyünkön vagy ablakunkban. Igazán mozgalmasnak ígérkezik az április, amikor egymást érik a remek programok. Ebben a hónapban környezetvédelmi kérdések ugyanúgy reflektorfénybe kerülnek, mint az európai irodalom nagyjai.

A befogadó Európa jelszavával szervez az Európa Pont írótalálkozót, méghozzá a Könyvfesztivál, a Lettre folyóirat és az EUNIC segítségével. A kulturális központ Díszvendégként vesz részt a fesztiválon, standjánál az európai irodalom krémje vendégeskedik. Janne Tellerrel, a hazánkban is nagy port kavart Semmi szerzőjével például Karafiáth Orsolya beszélget április 20-án este. A botránykönyv írónője saját Dánia-képéről mesél.

A további programok is az irodalom körül forognak. Április 25-én több elismert művész is tiszteletét teszi az Európa Pontban. Varró Dániel felolvasó esttel és irodalmi beszélgetéssel érkezik, Lovasi András pedig Lackfi János verseit hozza el. A Kiscsillag frontemberét az énekes régi barátja, Heindl György, az After Crying alapító Vedres Csaba és Szabó Attila, a Csík Zenekar tagja kíséri.Az európai irodalom körbejárása mellett fontos szerepet kap a fenntartható Európa témája is. A Föld napja alkalmából a Zöld kérdések és KÉK válaszok című előadáson a Kortárs Építészeti Központ hazai és nemzetközi előadói beszélnek az élhető városi környezetről, összetartó közösségekről és dinamikus gazdaságokról, illetve az ezekben rejlő lehetőségekről. De azt is megtudhatjuk, miképpen lehet saját kiskertünk akár egy balkonládában.

A Föld napját ünnepli a Lumiére Filmklub is, ahol Jean-Paul Jaud Severn, gyermekeink hangja című alkotását nézhetjük meg. A dokumentumfilm főszereplője az a Severn Cullis-Suzuki, aki tizenkét évesen az ENSZ Környezet és Fejlődés Világkonferenciájának résztvevőit felszólította, gondoljanak gyermekeik, a következő generációk jövőjére. Az alkotás most kerül a hazai mozikba, a Filmklub a premierrel egy időben vetíti azt.

A hónapot az első Nemzetközi Jazz Nap ünneplésével koronázzák a szervezők. Április 30-án kerekasztal beszélgetés és a nemzetközileg is elismert Oláh Kálmán koncertje vár mindenkit.

Részletes program

2012. április 20. 10.00-18.00 - Európai Írótalálkozó: Befogadó Európa
10.00 – 11.30 - Közép Európa, kelet és nyugat, észak és dél között. Természeti és kulturális örökségek
Claudio Magris, Henrik Nordbrandt, Pia Juul, Kjell Askildsen, Jostein Gaarder, Andri Snćr Magnason, György Konrád, Imre Barna
Házigazda: Csordás Gábor
12.00 – 13:30 - Szembenézni a jelennel, feldogozni a múlttat: kollektív emlékezet
Agneta Pleijel, Sigitas Parulskis, Almantas Samalavicius, Sjón, Alessandro Mari, André Gago
Házigazda: Kúnos László
14:30 – 16:00 - Társadalmi és irodalmi érzékenység: a skandinávok titka
Kari Hotakainan, Carl Frode Tiller, Janne Teller, Lene Kaaberbřl, Agnete Friis, Hĺkan Nesser, MajGull Axelsson, Katerina Mazetti, Carl Henrik Fredrikson
Házigazda: Marek Seckar
16:30 – 18:00 - „Másság" – integráció és kulturális sokszínűség
Naima Chaihbun, Kjersti Annesdatter Skomsvold, Hanne Hřjgaard Viemose, Zuska Kepplová, Filip Springer, Petr Cichon
Házigazda: Bán Zsófia

2012. április 20. 18.00 - Európa szalon: A kozmopolisz áldozatai
Botránykönyvet írt Teller, pedig csak a társadalmat vette témájául. A 14 éves kortól ajánlott könyvet sokan veszélyesnek tartották, de mára az irodalomoktatás része lett a dán iskolákban, több nyelvre lefordították, jelenleg a legnépszerűbb ifjúsági regény az Amazonon.
Vendég: Janne Teller írónő
Házigazda: Karafiáth Orsolya

2012. április 23. 19:00 - Lumiére Filmklub
Severn, gyermekeink hangja - Rendező: Jean-Paul Jaud
Severn Cullis-Suzuki 1992-ben, tizenkét évesen kiállt az ENSZ Környezet és Fejlődés Világkonferenciájának résztvevői elé, és hatperces beszédében felszólította őket, hogy gondoljanak az elkövetkező generációkra. A francia dokumentumfilmes tizenhét évvel később felkeresi az éppen gyereket váró Suzukit, és elbeszélget vele a Föld mai helyzetéről.
A film Magyarországon 2012-ben, a Föld napja alkalmából kerül a mozikba. A filmet a magyar premierrel egy időben vetítik.

2012. április 24. 18:30 Zöld kérdések KÉK válaszok
A Föld Napja alkalmából április 24-én a Kortárs Építészeti Központ hozza közelebb hazai és nemzetközi előadókkal az élhető városi környezetben, összetartó közösségekben, dinamikus gazdaságokban rejlő lehetőségeket.
Előadások:
Gönczi Péter – Aquapónia
Biodinamikus Közhasznú Egyesület – Biodinamikus Gazdálkodás
Atelier D'Architecture Autogeree (FR) - LE 56 ECO-INTERSTICE

2012. április 25. 19:00 Irodalmi beszélgetés Varró Dániellel
Varró Dániel felolvasóesttel és irodalmi beszélgetéssel érkezik az Európa Pontba.

2012. április 25. 20:00 Lovasi és a Véletlen
Lovasi András most „csak" énekel, Heidl György akusztikus és elektronikus gitáron játszik, a zongoránál az After Crying-alapító, ma már főként akusztikus zenét komponáló és előadó Vedres Csaba ül, gitáron közreműködik az egyébként virtuóz hegedűsként ismert Szabó Attila, a Csík Zenekar prímása, az alapokat pedig két fiatal tehetség biztosítja, Drapos Gergő basszusgitáros (Amorf Ördögök, Péterfy Bori Love Band), valamint Gáspár Gergő dobos. A műsor kiegészül Lovasi András és Vedres Csaba dalaival, valamint Heidl György a lemezen nem hallható szerzeményeivel.

2012. április 30. 18:30 - Nemzetközi Jazz Nap
Az Ars Omnis Kulturális Egyesület, valamint a Szubjektív Értékek Alapítvány egy neves magyar jazz koncerttel járul hozzá első Nemzetközi Jazz Nap magyarországi megünnepléséhez. A koncertet a Magyar ENSZ Társaság (MENSZT), valamint a Magyar UNESCO Bizottság is támogatja. A két szervezet képviselői egyórás kerekasztal beszélgetés során beszélnek a kulturális diplomácia, azon belül is a zene szerepéről a nemzetek közötti párbeszéd erősítésében. A kerekasztalhoz csatlakozik még a Magyar Jazz Szövetség, valamint Oláh Kálmán a magyar jazz zene nemzetközileg is elismert jeles képviselője.
18:30 – 19:30: Kerekasztal beszélgetés
20:00 – 21:00: Oláh Kálmán koncert

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Enikő Barátok közt!

Kísért a múlt Berényi András életében! Ma este egy régi hölgy ismerőse látogatja meg, akinek… Tovább olvasom