Kisalföld logö

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 19°C | 28°C Még több cikk.

Robot ül az órákon egy diák helyett Bécsben

Robot ül az órákon egy diák helyett BécsbenAV1 felolvas © No Isolation/Estera Kluczenko
Az AV1 névre hallgató robot az egyik tanulót, Dominikot helyettesíti, aki súlyos betegsége miatt több mint egy éve nem járhat iskolába.
Betegsége miatt Dominik több mint egy éve nem járhat iskolába. Hogy ne maradjon le a tanulásban, egy 30 centis robot, AV1 ül helyette a tanórákon. Így Dominik nemcsak az órákba tud aktívan bekapcsolódni, de az osztálytársaival sem veszíti el a kapcsolatot.

Egy különleges diák, egy 30 centis robot is jár az osztrák főváros egyik általános iskolájába, a Volksschule Neilreichgasséba. Az AV1 névre hallgató robot az egyik tanulót, Dominikot helyettesíti, aki súlyos betegsége miatt több mint egy éve nem járhat iskolába. Hogy ne maradjon le a tanulásban, egy államilag finanszírozott házitanító foglalkozik vele, a kis robot révén pedig most már aktívan részt is tud venni az órákon. Jelentkezik, ha tudja a választ, felszólítja a tanár vagy beszélget az osztálytársaival.
AV1 az osztályteremben (C) No Isolation/Estera Kluczenko
AV1 az osztályteremben © No Isolation/Estera Kluczenko
Dominik egy tablet segítségével követi az órákat, amelyre a robotot irányító programot installálták. A kis robot, AV1 a norvég No Isolation nevű startup fejlesztése, amelynek az a célja, hogy digitális termékeik segítségével azok az emberek is aktív tagjai lehessenek a társadalomnak, akik szabad mozgásukban valamiért korlátozottak. Ez Ausztriában például becslések szerint mintegy 190 ezer krónikus betegségben szenvedő gyereket érint.

A kis robot három hónapig lehet Dominiknál – egy EU-s támogatásnak köszönhetően. Egyelőre ugyanis még nem tudják, a továbbiakban miként lehetne AV1-et az iskolai működés keretében finanszírozni. A robot beszerzési ára ugyanis háromezer euró, amihez még havi 80 euró karbantartási- és biztosítási díj járul.

Dominik osztálytársai mindenesetre azonnal megszerették AV1-et és egy percig sem idegenkedtek tőle. Annyira, hogy legutóbb még az osztálykirándulásra is el akarták vinni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állítólag idegen űrhajók vesztegelnek naprendszerünk egyik aszteroidáján - Fotók, videók

Állítólag idegen űrhajók vesztegelnek naprendszerünk egyik aszteroidáján - Fotók, videók
Látott már bele jelenségekbe tárgyakat, dolgokat, amiknek elvileg semmi keresni valójuk ott? Tovább olvasom