Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Gyereklemezen és animációs sorozatban éleszti fel Varga Katalin könyvét, a Mosó Masa mosodáját unokája

Tarján Veronika, a zenekar énekesője Varga Katalin költő és írónő unokájaként missziójának tekinti, hogy nagymamája művészi örökségét továbbadja a következő generációknak.
Magyarország egyik legismertebb gyerekkönyve, a Mosó Masa mosodája a Veronaki lemezén éled újjá.

Az album az eredeti, a betűk tanulását segítő könyvet egészíti ki, emellett a dalokhoz tízrészes animációs filmsorozat készül, ami játékos formában segíti a nyelvtani szabályok elsajátítását.

Nagymamám írásai közül népszerűségét tekintve kiemelkedik a Gőgös Gúnár Gedeon és a Mosó Masa mosodája. Ez a két könyv ugyanis generációkon átívelve, több évtizede az olvasás és az írás tanításának fő bástyái az iskolákban. Zenekarommal évek óta azon dolgozunk, hogy ezek a történetek megzenésített formában is mindenki számára elérhetőek legyenek. A feldolgozásainkban kiemelt szerepet kapott a gyermeki humor és a különleges ritmika, így játékos formában ismerhetik meg a gyerekek a magyar népzenei kultúra kincseit, a magyar nyelv sokszínűségét és szabályait"

– meséli Tarján Veronika, a zenekar énekesnője.

A Mosó Masa mosodája dalaihoz tízrészes animációs sorozat készül, amelynek első része, az Átkelés a Tengeren már látható.

Olyan főszereplőt szerettem volna alkotni, aki kedves, szerethető figura, de van benne csibészség, mint egy igazán életrevaló gyerekben. A szereplők sokat bolondoznak a szövegekben, ezért a humort is nagyon fontosnak tartottam megjeleníteni a figurákban. Az animációs mozgásokat a zene ritmusára építettem, a főbb dramaturgiai jelenetek is a zenei váltásokhoz illeszkednek. A humor itt is nagyon fontos elem, ezért több apró vicces jelenetet és mellékszereplőt is terveztem, akik végigkísérnek minket a dalok alatt"

– meséli Szabó-Nyulász Melinda, a sorozat készítője.
 


A Veronaki a Mosó Masa mosodája lemezanyaggal és az animációs sorozattal hosszú távon hozzá szeretne járulni a gyermekek ismereteinek fejlesztéséhez, a játékos, zenével segített tanuláshoz.

Az új albumot május 12-én a Budapest Jazz Clubban mutatják be. A koncerten játékos, mesés formában az írás és olvasás megszerettetése is központi szerepet kap a betűk, a képzelet és a zene által. Tarján Veronika újra kinyitja a Mosó Masa mosodájának öreg kapuját, zenekarával felébresztik a benne lakó meseszereplőket, betűket, majd a közönséggel együtt varázslatos mulatságot kerekítenek a könyv lakóival.
 
Tarján VeronikaForrás: Veronaki
Tarján VeronikaForrás: Veronaki

Veronaki: Mosó Masa Mosodája lemezbemutató koncert
2019. május 12. 11 óra Budapest Jazz Club
https://www.facebook.com/events/2335938546456575/

Veronaki – Mosó Masa Mosodája: https://umusichu.lnk.to/MMM
 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnaptól új sorozatban láthatjuk Bear Gryllst

Vasárnaptól új sorozatban láthatjuk Bear Gryllst
A National Geographic új hatrészes sorozatában a vadon élő állatok túlélésért vívott küzdelmét… Tovább olvasom