Kisalföld logö

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 32°C Még több cikk.

Az utazó - Filmkritika

Amennyiben valaki egy kellemes másfél órás kikapcsolódásra vágyik, bújtatott jókedvvel és vicces macska-egér játékkal, kémsztorival és maffiafenegyerekekkel, akkor kitűnő választás a film. Ennél nem több, de nem is kevesebb.

Az alapsztori építőelemei: pénz, szerelem, tolvajlás, üldözés, a jó győzelme a rossz felett. A kitalálható fordulatok sem teszik unalmassá a mozit, mert eleve helyre tesz mindent, ahogy kedvesen kimosolyognak a szereplők a szerepeik mögül, cseppet sem titkolva, hogy játékvilágba léptünk és játszunk. Nem babra megy a game, pénzért, szerelemért, s mindenekfelett a Nőért szól a csatadal.Az orosz maffiafőnököt párszáz millió dollárral megrövidítő hősünk, két évre tűnik el az alvilág és a felvilág szeme elől, értve ez utóbbi alatt nem csak a Scotland Yardot, de szíve választottját is. A szerelem azonban nagy úr, mondá a bölcs, s a játszma éppen azzal veszi kezdetét, hogy az immár önmagát plasztikai műtétekkel felismerhetetlenné tett hős, szíve választottjáért nem törődve sem az őt elfogni igyekvő policeman-ekkel, sem a meggyilkolni is kész maffiaman-ekkel, tollat ragad apró kis cselre kérve őt, a nagy nőt. Így kerül a hölgy a velencei vonatra, miközben szerencsétlenkednek háta mögött a rendőrség kis- és nagyágyúi, mi meg röhögünk az idétlenkedésükön és a szakmai dilettantizmuson. Mert az egyszerű mozinéző is úgy érzi, hát ezeknél a nyomozóknál Én is jobban csinálnám. Persze eme rendvédelmi fenegyerekek között van egy "fene" is - úgy igazán -, az áruló, aki köp a maffiának, így indulnak hát két csokorba szedve a Virág után, leszakítani a tolvajt. Ja, és a stekszért persze.Hogy a levélke utasításának eleget tegyen a vonaton egy Reá, a Férfira hasonlító szerencsétlent választ ki a hősnő, az egyszerű amerikai matektanár pont megfelelő: szerelemre, romantikára, kedvességre kiéhezett, ugyanakkor és pont ezekért befolyásolható, becserkészhető, éppen csak a lyukas zokniját nem látjuk, a fiatal-Einstein-szerű figurának. Johnny Depp kitűnően hozza a karaktert, aki más filmekből ismerte meg őt, most igazán meghajolhat a tehetsége előtt, itt bebizonyosodik, - amit eddig is tudtunk -, kitűnő színész, eladja nekünk a figurát, megvettük.
Angelina Jolie-ra a nagy Ő, nagy Nő szerep olyan szinten rászabott, hogy megbocsájtjuk a feleslegesen sok vakolatot az arcán, az eltúlzott csillogást. Ruhakölteményei a filmben a jelmeztervező egyéni önmagvalósításának és kreáció-reklámjának tűnnek, inkább mintsem jelmeznek. Bár kétlem a véletlent.Simán elhinném, hogy ezek a divatkreációk akárcsak a make-up egy-egy reklámkampány részei, maga a film pedig valószínűsíthetően egy kis Velence-promó: Nézd világ ezt a csodálatos várost, gyere fedezd fel Te is! Így aztán az üldözős jelenetekben a velencei háztetőkről még a galamb.... piszok is hiányzik. Nem úgy a nyár, a napsütés, a tiszta égbolt, a látnivalók, a "tízcsillagos" hotel minden csillag csillogásával. Na de egye fene. Ezt is elnézzük, hiszen jól szórakozunk, akárcsak a színészek, bár mi kiadunk, ők meg felvesznek jó pár milliót ezért a kis mókáért. Sebaj.
Körülbelül kiszámítható innen a sztori, a gengszterpapa vér nélkül példát statuál, rossz beosztott nem kell, na. A hősnőről kiderül, hogy kémnő, abból is a legkitűnőbb. Ám mindenekfelett szerelmes asszony, ezért is van ott, ahol: Velencében. A béna rendőr csak bámul a végén, a jófej jól mulat. A hős pedig több mint hős: superman, merthát ki más lenne az eltűnt tolvaj, mint a nyüzge matektanár. Lehull a lepel: mikor is meg kell menteni a szeretett nőt. Ki is szabadítja a maffiavezér kezei közül, aki bandájával együtt jut a másvilág alvilágába, ahogy kell. A pénz megkerül, a szerelmesek elhajókáznak…
The End.

P. S. Köszönet a kellemes időtöltésért, hogy meg sem próbálta egyetlen alkotó sem komolyan venni a feladatot, nem erőltetett, nem komolykodó, mókás és egyszerű a történet a szereplők, a megoldás. A pasik megcsodálhatják Jolie csodálatos, ringó csípőjét, sudár alakját, szépségét, a kislánylelkű nagylányok Depp sármját és az elégtétel is megadatik annak, aki szeretné hinni, vagy hiszi, hogy minden kisember nagyember is egyben, vagy legalábbis van rá esély. És a mese többi eleme is adott: a jó győzelme a rossz felett, az okosság, a furfang, a csavaros észjárás diadalma, és hitet kapunk ismét a szerelem erejéről, s választásáról az anyagi érdek, a pénz helyett. Kell, kell az ilyen mozi.
A színészi játék mellett dicséret a fentieket előállító forgatókönyvírónak, rendezőnek és a többi stábtagnak is. Kérném, hogy jöjjenek már el ide mihozzánk Magyarországra: forgassanak itt is egy (kis) Utazót. Jól jönne az országimázsnak, a pénztárcánknak, a hangulatunknak, a lelkünknek. Olyan jó lenne, ha hoznának nekünk egy kis mosolyt, mindezekkel és majd mindezek után, pláne.
Szereplők

Johnny Depp
Angelina Jolie
Paul Bettany
Rufus Sewell
Timothy Dalton
Ralph Moeller
Raoul Bova
Steven Berkoff

rendezte
Florian Henckel von Donnersmarck

producer
Gary Barber
Roger Birnbaum
Jonathan Glickman
Tim Headington
Graham King
Lloyd Phillips (ügyvezető)

forgatókönyv
Julian Fellowes
Christopher McQuarrie
Jeffrey Nachmanoff
William Wheeler

fényképezte
John Seale

zene
Joe Hutshing
Patricia Rommel

Olvasóink írták

  • 1. Aranymag 2011. február 07. 19:45
    „Hát nekem egyáltalán nem hiányzott ez a film...bánom, hogy megnéztem. Nem azért mert nem szeretem a könnyed filmeket, nem vártam semmi komolyat, de ez nem szórakoztatott inkább bosszantott. Teljesen unalmas. Végig a Jolie hatalmas pillái és szembogara uralta a vásznat, azért ennél kicsit többről kellett volna, hogy szóljon :) Továbbá szívemszotty Depp is alulmúlta önmagát. Sajnos.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

+18: áramot vezettek a lányok fenekébe, megerőszakolták őket

Szüleik szerint leitattak és közösülésre kényszerítettek két 15 éves lányt, de a megvádolt… Tovább olvasom