Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Az agyagkatonák visszatérnek Európába

Visszatérnek Európába a híres terrakotta hadsereg agyagkatonái, 2013-ban Finnországban a tamperei múzeumban állítják ki a vitézeket.


Már korábban is láthatták az agyagkatonák Finnországban, 1997-ben Lahtiban mutatták be azokat.

A terrakotta hadsereg az első kínai császár, a Kr.e. 221-210 között uralkodó Csin Si-huang (Qin Shi Huang) sírhelyét védő agyagkatonák, lovak, kocsik és zenészek elnevezése. A szobrokat az ókori Hszien (Xian) város közelében, Senhszi (Shaanxi) tartományban helyi földművesek kútásás során fedezték fel 1974 márciusában. A figurák magassága 184-197 centiméter között változik, attól függően, hogy milyen szerepet töltöttek be a hadseregben, a legmagasabbak a tábornokok. Az alakok között vannak katonák, parasztok, lovak, hivatalnokok, akrobaták, lány-szobrok, erőművészek és zenészek.

A jelenlegi becslések szerint a 3 nagy egységre tagolódó árok- és gödörrendszerben körülbelül 8000 katona, 130 harci szekér 520 lóval, illetve 150 lovas található - többségük még mindig a föld alatt van betemetve. A hadsereget Csin császárral temették, hogy biztosítsák uralmát a túlvilágon is.

A tamperei múzeum vezetői, valamint a Senhszi-tartomány örökségvédelmi hivatala közt létrejött megállapodás szerint legfeljebb tíz agyagkatonát, valamint néhány, a Csin dinasztia (Kr.e. 221-206) idejéből származó műtárgyat kölcsönöznek ki. A tárlat 2013 májusa és októbere között lesz látogatható Tamperében.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországon is terjed az okostelefon

A Telenor legfrissebb kutatásai szerint a magyar internethasználók 97 százaléka hallott már az… Tovább olvasom