Kisalföld logö

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 32°C Még több cikk.

Erre biztos nem gondolt volna! Elhízhat ha a bekapcsolt TV előtt alszik el

Az éjszakai fény megzavarja az alvási és cirkadián ritmust, megváltoztatja az evési szokásokat és elősegíti a súlynövekedést - írják a kutatók.
Az éjszakánként mesterséges fény mellett alvó nők hajlamosabbak a hízásra - állapították meg amerikai kutatók. A fények kikapcsolása csökkentheti a túlsúlyossá válás kockázatát.

A JAMA Internal Medicine című tudományos lapban megjelent kutatás az első, amely összefüggést talált a televízió vagy egyéb fény hatásának való éjszakai kitettség és a nők hízása között.
    
Az Egyesült Államok környezetegészségi tudományokkal foglalkozó országos intézetének (NIEHS) tudósai több mint 43 ezer, 35-74 év közötti nőt vizsgáltak. A résztvevők egyike sem dolgozott éjszakai műszakban, nem volt szív- és érrendszeri vagy rákbetegsége.
    
A nőket a mesterséges fénynek éjszaka való kitettség (ALAN) mértéke alapján osztályozták, ez az osztályozás a halvány éjszakai jelzőfénytől és kijelzős óráktól az utcáról beszűrődő lámpafényen át a televízióig vagy szobán belüli lámpafényig terjedt.
    
Az eredmények szerint a halvány éjszakai jelzőfény nem áll kapcsolatban a hízással, de azok a nők, akik lámpa vagy televízió mellett aludtak, 17 százalékkal nagyobb eséllyel híztak legalább öt kilogrammot a vizsgálat időszakában. Mintegy hat éven át követték figyelemmel a nők testsúlyának változását.
    
"Bár a rossz minőségű alvás önmagában összefüggésben van a túlsúllyal és az elhízással, nem magyarázza a kapcsolatot a mesterséges fény melletti alvás és a hízás között" - mondta el a kutatásban résztvevő Dale Sandler, az NIEHS munkatársa.
    
Kiemelik a kutatók: csak kapcsolatot találtak az éjszakai fény és a hízás között, bizonyítani nem tudják, hogy az éjszaka fény hatásának való kitettség okozza a hízást vagy túlsúlyt, de a kutatás növeli azon bizonyítékok sorát, amelyek a sötétben való alvást támogatják.
    
A jelenség vizsgálatához további kutatásokra van szükség.
    
Az emberek genetikailag a természetes környezethez alkalmazkodtak, melyet a napközbeni világosság és az éjszakai sötétség jellemez. Az éjszakai világosság ezért úgy változtathatja meg a hormonokat és más biológiai folyamatokat, hogy növeli az olyan egészségügyi problémák kockázatát, mint a túlsúly.
    
A korábban állatokon végzett kutatások is azt sugallták, valamint a nőkön végzett tanulmány is arra utal, hogy az éjszakai fény megzavarja az alvási és cirkadián ritmust, megváltoztatja az evési szokásokat és elősegíti a súlynövekedést - írják a kutatók.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárd forintért kelt el James Bond autója

Egymilliárd forintért kelt el James Bond autója
A legutóbbi James Bond-filmhez, a Spectre - A fantom visszatérhez gyártott tíz Aston Martin közül az egyik kiállítási darab is elkelt a Christie's jótékonysági árverésén. Tovább olvasom