Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Új rendelet született a vadhúsról

Megjelent a régóta várt rendelet – 141/2009. (X. 29.) FVM-rendelet –, amely az elejtett vad jelölését, kezelését és forgalomba hozatalát szabályozza.

A vadgazdálkodók bevételének jelentős része a vadhús értékesítéséből származik, az elmúlt időszakban viszont a nemzetközi értékesítési gondok következményeként a vadhús felvásárlói ára soha nem látott mélypontra esett.

Ezzel ellentétben a belföldi értékesítési árak színvonala – a feldolgozóüzemek rendkívül magas járulékos költségei miatt – a hazai vásárlói kör kialakulását nagyban megnehezítette. A szakmai körök érthetően sürgették a belföldi szabadpiaci helyzet megteremtését és ennek jogi szabályozását. Az elejtett vad forgalmazásának lehetőségeit a szakminisztérium által kiadott új jogszabály pontosítja. A rendelet alapján a vadászatra jogosult a tulajdonában lévő, emberi fogyasztásra szánt elejtett vadat magánfogyasztásra felhasználhatja, kis mennyiségben – ez naptári évenként 10 ezer kilogrammot jelent – magánfogyasztásra át- vagy eladhatja az elejtőnek, illetőleg az elejtőtől eltérő végső fogyasztónak. Illetve eladhatja a végső fogyasztót közvetlenül ellátó kiskereskedelmi vagy vendéglátóegységnek. Az említett mennyiségen kívül korlátlan mennyiségben értékesítheti vadfeldolgozó üzemeknek.

A megvizsgált és kifogásmentesnek talált vadat a jogosult a végső fogyasztónak magánfogyasztásra átadhatja.
A megvizsgált és kifogásmentesnek talált vadat a jogosult a végső fogyasztónak magánfogyasztásra átadhatja.

Az elejtett vad továbbra is többlépcsős vizsgálaton esik át. Először az elejtő köteles megszemléléssel megvizsgálni, majd ezt követi a képesített vadhúsvizsgáló vizsgálata. A megvizsgált és kifogásmentesnek talált vadat a jogosult a végső fogyasztónak magánfogyasztásra átadhatja, továbbértékesítés esetében azonban a vadhús további, hatósági állatorvosi vizsgálaton esik át. A jogszabályban meghatározott esetekben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szervének engedélyével a trichinellavizsgálat – amellyel elsősorban az elejtett vaddisznó érintett – mellőzhető, azonban erről a vevőt minden esetben tájékoztatni kell. Fontos az értékesített vad útjának a követhetősége is, ezért a vadászatra jogosult a lőtt nagyvad esetében köteles naprakész nyilvántartást vezetni, a részére átadott vadkísérő jegyeket a kibocsátó szervnek havonta visszaküldeni.

A rendelettől a gazdálkodók és a szakemberek nemcsak a vadhús-felvásárlási árak javulását, hanem a hazai fogyasztás mennyiségi emelkedését is várják, hiszen a helyben lévő végső fogyasztóhoz vagy a kiskereskedelmi egységhez közvetlenül eljutó vadhús ára remélhetően a magyar fogyasztók, vásárlók számára is kedvezően fog alakulni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Suhancoktatástól Károly hercegig

A háromfogásos vacsorán vajon melyik lehet a halkés? Bemutatkozásnál kinek kell nyújtania először a… Tovább olvasom