Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Mi újság a Műhelyben?

„Az arabok, a sivatag emberei ellenérzéssel viseltetnek a tenger iránt. Ellenérzésük azonban bűvös igézetet is magában foglal. Utóbbival kapcsolatban elég legyen most bizonyítékul hoznom azt a tényt, hogy e kétségtelenül szárazföldek belsejében élő nép szemében a tenger identitásuk meghatározásában bír fontos szereppel: önmagukat a tengerhez viszonyítva határozzák meg.
Azt mondják ugyanis magukról, hogy az öböltől az óceánig elterülő térség lakói" – olvashatjuk Salah Stétié írásában, s kaphatunk további fontos információkat az ősi iszlám kultúráról, ha kezünkbe vesszük a Műhely folyóirat új számát.

A költők és írók sorából kiemeljük a megyénkben élőket: remek versekkel szerepel Pusztai Zoltán, szép prózával Borián Elréd. Versekkel mutatkozik be Horváth Veronika, aki a győri Kazinczy-gimnázium végzős hallgatója, valamint Takács Márton, aki tavaly érettségizett a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban.

Fogarassy Miklós tűnődését a Duna fényei ihlették: „Akadnak az ember életében olyan hajnali órák, amikor szinte visszarémlik bennünk a teremtés, a születés őshajnala; az, hogy volt sár, vér, szike, se varrótű, az első lélegzetvétel; no meg a föld, az ég és a vizek szétválása; a szárnyasok és négylábúak összevisszasága, aztán meg a lét elrendeződése." A szerző néhány évtizede a győri bencés gimnázium diákja volt.

A Párizsban élő Karátson Endre azokat az időket idézi fel, amikor mint emigránst zaklatni kezdte az ÁVO: „Az ő hálózati látszatuk szerint minden úgy működött, ahogy megszokták. Parancsokat adtak, kaptak, engedélyt kértek, beszámoltattak, véleményeztek, terveket kovácsoltak, módszereket agyaltak ki, megfigyeltek, lehallgattak, ellenőriztek, ravaszkodtak, konspiráltak, güriztek, jelentettek, güriztek, jelentettek, és semmire se mentek. Céljuk ködkép maradt a kedélyük határán."

A recenziók között böngészve megemlítjük, hogy a megyénkben élő alkotók közül Pátkai Tivadar és Sütő Csaba András könyveiről született méltatás, kritikát írt a soproni Horváth Imre, a Győrből elszármazott Czigány György pedig a Győrött nevelkedett Vizkelety András irodalomtudós visszaemlékezéséről szól.

Már a borító elárulja, hogy egy tízéves gyermek, a győri Apor Vilmos-iskola tanulója, Bukits Ernő rendkívüli rajzain ámulhatunk a Műhelyt lapozgatva. Miltényi Tibor művészettörténész értően elemzi a rajzokat, a kisfiú különleges látásmódját.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Bors Béla színművész

Gobbi Hilda mondta neki, ahogy ezer története közül szólt az egyik, ne hagyja ott a színészi pályát… Tovább olvasom