Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

A `gyüvő-menő` három évfordulója

Hármas jubileumot ünnepel idén Barsi Ernő. A neves győri néprajztudós 70 éve érettségizett, 60 éve esküdött hűséget párjának és 50 éve oktat a tanítóképző főiskolán.
Gazdag életúttal ajándékozta meg a sors Barsi Ernőt. A 88 évesen is fáradhatatlan néprajztudós alkalmi leltárában a két tucat tudományos mű, a száma sincs tanulmány és a sok-sok kitüntetés mellett három jeles jubileum is szerepel. Hetven évvel ezelőtt érettségizett a nagy múltú sárospataki református kollégiumban, hatvan éve kötötték össze életüket hitvesével, Varsányi Idával és ötvenedik tanévét kezdi ősszel a győri tanítóképző főiskolán.

– A hajdani negyvenkét érettségizőből ma már csak öten élünk. A napokban találkoztunk Sárospatakon, felidéztük a régi emlékeket, számba vettük, kinek mit rendelt a Teremtő. Egyik diáktársunk például elsőként vezette be a számítógépet Magyarországon, a másik Chicagóba került, gasztronómiával foglalkozott. Éttermében rendszeresen megfordultak a Holdról visszatért űrhajósok és más amerikai hírességek is. Belőlem pedig afféle „gyüvő-menő" ember lett – említette érdeklődésünkre Barsi Ernő, aki pihenésként is dolgozik.

Barsi Ernő hatvan év alatt kétezer közös fellépésen szerepelt, a Kaukázustól a Kárpát-medencén át Svájcig. Fotó: Krizsán Csaba
Barsi Ernő hatvan év alatt kétezer közös fellépésen szerepelt, a Kaukázustól a Kárpát-medencén át Svájcig. Fotó: Krizsán Csaba

Így többek között előadást tart Dunaszerdahelyen, bevezetőt ír a „Daloló Bükkalja" című CD anyagához, igehirdetéseit rendezi kötetbe, mégpedig úgy, hogy kántortanító édesapja prédikációit, beszédeit is melléjük illeszti.

– Az elmúlt próbáló évtizedeket csak a jó Isten segedelmével és a párommal egymást erősítve tudtuk töretlen derűvel végigélni és -szolgálni. Nemrégiben a sályi református templomban erősítettük meg a hatvan évvel ezelőtti fogadalmunkat, azzal az igével, amit annak idején esketésünkre választottam: „Úgy fényljék a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat."

Barsi Ernő sokoldalú életművének fontos része az oktatás is. Előbb a győri konzervatóriumban, majd a tanítóképző főiskolán tanított, tanít fél évszázada.

– Nagy öröm számomra, hogy tanítványaim országban-világban hirdetik, viszik tovább a szépet, táplálják a lelkeket, éltetik a hitet és a magyarságot – hangsúlyozta végül a neves néprajztudós.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Függönybontó Németh Miklós?

Oplatka András újságíró-történész szerint az 1989-es határnyitásban a legnagyobb szerepet Németh… Tovább olvasom