Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Zsolt megint vállalja hosszában

Győr - Idén is nekirugaszkodik, hogy hosszában átússza a Balatont Raffai Zsolt győri úszó, csak ezúttal nem két, hanem egy nap alatt szeretné teljesíteni a 77 kilométeres távot. Idén azonban családtagok nem lesznek a kísérőhajón...
Amikor a huszonkét éves sportoló azt mondja az ismerősöknek, hogy edz, mert átúszni készül a Balatont, sokszor elnéző mosoly a válasz: „Ó, hát az nem olyan nagy szám, ezrek megteszik minden évben!" Igen ám, de Raffai Zsolt hosszában vállalkozik erre, ami pontosan 77,4 kilométert jelent... Tavaly sporttársával, a fővárosi Bolvári Dániellel – többek között egy vihar miatt – két nap alatt teljesítették a hatalmas távot. Idén szeretnék huszonnégy óra alatt, egyhuzamban megtenni.

– Csak 5–5 percekre állunk meg, nagyjából húsz kilométerenként enni-inni, az útközbeni orvosi vizsgálatokat most kihagyjuk – mondja Zsolt, majd finoman érzékelteti, hogy az evés-ivás ilyenkor egy kicsit mást jelent, mit általában. Élsportolók számára kifejlesztett – borzalmas ízű – turmixolt étrend-kiegészítők, izotóniás sportital és fekete tea, a koffein miatt; ennyi az útravaló. Addig, a felkészülés alatt pedig töltekezés, sok tésztával, krumplival, barna rizzsel, s persze az elmaradhatatlan vitaminokkal.

Na de vissza a vízhez! Zsolték tavalyi nagy úszásáról a Kisalföld is beszámolt, Keszthelyről 50 ezer karcsapással jutottak Balatonkeneséig, útjukat két nagy holtpont, hullámok, az úszóruha ejtette sebek nehezítették.

Neoprénben: Kell majd a különleges öltözék, tavaly augusztusban volt, hogy 10–13 fokos vízben úsztak a Balatonban. Fotó: H. Baranyai Edina
Neoprénben: Kell majd a különleges öltözék, tavaly augusztusban volt, hogy 10–13 fokos vízben úsztak a Balatonban. Fotó: H. Baranyai Edina


Mégis, amikor remegő lábakkal partra szálltak, egyszerre jelentették ki: jövőre újra, ugyanitt!

Az újra stimmel – terveik szerint idén július 10-én újra vízbe szállnak –, az útvonal is, az irány azonban változik. Fordítva, azaz Balatonkenesétől Keszthelyig tempóznak majd.

– Nekem ne mondja senki, hogy nincs áramlás abban a tóban! Tavaly előfordult, hogy az álló hajón, teljes szélcsendben észrevettük, hogy lassan sodródunk visszafelé; idén meglátjuk, tényleg így van-e – mondja Zsolt, aki most is arra számít, hogy a nem a fizikai erőfeszítés lesz a legnagyobb kihívás.

– Pszichikailag megterhelő az úszás, a monoton tempózás, az egyhangú látvány próbára teszi az embert. Talán az egyedüllét a legnehezebb ilyenkor. Ez a huszonnégy óra a magányról fog szólni – mondja. Éppen ezért döntött úgy, hogy idén a kísérőhajón nem lesznek ott a családtagok: a mégoly segítő szándékú szurkolás elvonja a figyelmet a koncentrálásról, a lényegről, így a rokonokkal és barátokkal csak a célba érkezéskor találkoznak, mielőtt pezsgőt bontanának a sikerre.
A két fiatal tavalyi úszása egyébként olyan jól sikerült, hogy már követőik is vannak, akik jelezték, hogy szívesen úsznának velük együtt. Egyelőre úgy néz ki, négy társuk lesz, de a jövőben – „Balaton Challenge" néven – szeretnének a hagyomány mellé rendezvényt is szervezni, több hosszútávúszóval, külföldi „nevezőkkel".

A fiúk felkészítő csapata már készen áll, egy vitorlás és két motoros hajó kíséri majd a vállalkozó szellemű úszókat. Rajtuk kívül többek között egy orvos és egy tévéstáb, Zsoltéknál pedig egy palackba zárt üzenet lesz – hogy mi, azt még ők sem tudják –, melyet Balatonkenese polgármestere küld Keszthely városának.

Zsolt már túl van a felkészülés legmegerőltetőbb részén, amikor napi 6–7 kilométert úszott – „ez látszólag nem sok, de háromszor olyan intenzíven úsztunk, mint tavaly, hogy a szervezetünk megszokja, a végletekig kimerülve is dolgoznia kell" –, és rengeteg konditermi szárazedzéssel, hegyi futással teltek a napok. Most már „csak" 4–5 kilométer úszás a napi adag, szokás szerint heavy metallal aláfestve, ami MP3-lejátszón érkezik a víz alá. A legszebb zene azonban az lesz Zsolt füleinek, ha ismét hallja a neki szurkolók üdvrivalgását – célba érkezéskor, a keszthelyi strandon...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évadzáró és nyári tábor soproni szinkronúszóknál

Szinkronúszás - Ismét sikeres évet zárt a Synchro Sopron SE szinkronúszó csapata. Az évadzárón is… Tovább olvasom