Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Újra bizalmat kapott a szakmától

Kézilabda - A magyar szövetség közelmúltban rendezett tisztújító közgyűlésén harmadszor választották meg alelnöknek Vanyus Attilát.
Az Audi-ETO KC első embere arra a legbüszkébb, hogy a szakma szavazott rá. A sportvezető nagy álma, hogy az ország több pontján jöjjön létre kézilabda-akadémia, s reméli, végre sikerül pénzzé tenni a televíziós közvetítéseket.

„Komoly elismerése a munkámnak, hogy a közvetlen szakma döntött úgy, hogy sorrendben harmadszor is én lehetek a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke. A férfi és a női NB I-es klubok képviselőiből ugyanis huszonhárman is igent mondtak a jelölésemre. Ez a bizalom nagyon jólesik, s talán ez is azt mutatja, jól végeztem eddig a munkámat" – mondta Vanyus Attila, aki a következő négy évben is az egyre népszerűbb sportág szűk vezetésébe tartozik. Először „csak" elnökségi tag lett, de az utolsó két ciklusban már alelnöki feladatkörrel bízták meg, s ezt folytathatja a jövőben is.

Utánpótláscentrum az álma

Szerencsére ismét egyre több gyerek választja otthon a kézilabdát, mikor szóba kerül a sportolás lehetősége. Az utánpótlás terén mégis jókora elmaradásunk van. Elég csak arra gondolni, hogy mondjuk a felnőtt női válogatottban évek óta nem sikerül találni nemzetközi mércét is megütő beállóst vagy balkezes lövőt. Éppen ezért a következő négy év számomra legfontosabb feladata, hogy az utánpótlásképzésben sikerüljön komoly változást elérni" – folytatta a sportvezető, aki szűkebb pátriájában ezen a téren is komoly eredményeket tud felmutatni, hiszen az ETO utánpótlását a világ egyik legjobbjaként tartja számon a kézilabdás társadalom.

Mint azt Vanyus Attila elmondta: nagy álma, hogy az ország több pontján – elsősorban a nagyobb városokban – kézilabdaakadémia létesüljön.
„Régóta hangoztatom ezt az elképzelést, s úgy fest, a projektet egyre többen támogatják a szövetségen belül. Persze ahhoz, hogy ezek megvalósuljanak, szükség van a városok támogatására is. Nem szabad hagyni, hogy olyan gondok akadályozzák a munkát, melyek ma még elég sűrűn előfordulnak. Nem ritka sajnos, hogy a fiatalok edzéslehetőségei a teremgondok miatt szenvednek csorbát. A megfelelő szakmai háttérhez egyébként nemcsak infrastruktúra és minőségi edzőgarnitúra kell, legalább ilyen fontos például a jó orvosi háttér is" – vázolta terveit a győri alelnök, aki szerint ma a kézilabda megérett arra, hogy a televíziós közvetítésekből már részesedjenek a csapatok.

Harc a közvetítésekért

„Eddig az volt a tendencia, hogy örülhettünk, ha képernyőre került a sportág. Szerencsére a sorozatos jó eredményeknek, valamint a felnőtt és korosztályos világversenyek rendezésének köszönhetően megnőtt az érdeklődés irántunk, egyre több kézilabdás válik példaképpé országszerte. Ez is közrejátszik abban, hogy az utóbbi napokban, hetekben több tévétársaság is jelezte: szeretné megszerezni a bajnokság és a Magyar Kupa közvetítési jogait, s ezért pénzt is hajlandóak áldozni. Óriási dolognak tartom ezt, s mindenképpen szeretnénk, hogy a legjobb kezekbe kerüljön a közvetítés" – mondta Vanyus Attila.

Mint ismeretes, a női és férfi Bajnokok Ligája-meccseket a Viasat 3 közvetítette, s egy évig még náluk van ennek a joga. A bajnoki és honi kupatalálkozók pedig a Sport1-en, a Sport2-n és az m1-en kerültek képernyőre. Jelezte azonban közvetítési szándékát az RTL Klub (és nyilván a cégcsoporthoz tartozó Sportklub) és a Digi TV hamarosan induló sportcsatornája is. Utóbbi csatorna egyébként már birtokában van a TV 2-vel karöltve a labdarúgó BL televíziós jogának, s ugyancsak ez a cég ajánlotta a legtöbbet a labdarúgó NB I közvetítéseire is. A hazai foci esetében ugyanakkor a Sport TV-nek opciós joga van, más kérdés, hajlandó-e megadni az évi nyolcszázmillió forintos összeget.

Visszatérve a kézilabdára, Vanyus Attila szerint – részben a tv-k miatt – a versenyrendszer átalakítását is érdemes átgondolni.

Átalakul a versenyrendszer?

„Míg a kiscsapatok arra panaszkodnak, hogy kevés meccset játszanak, így nehezebb támogatókat is találni, addig a nemzetközi kupában érdekelt klubok a sűrű menetrend miatt zúgolódnak. Mindkét félnek igaza van, így meg kell találni az egyensúlyt a két érdek között. Az is meggondolandó, miként lehetne elérni azt, hogy a kupák végjátékában még érintett gárdáknak ne tavaszra sűrűsödjön össze a program. A harmadik elképzelés pedig a női bajnokságra vonatkozik. Érdemes lenne alighanem a férfibajnokság mintájára megrendezni a rájátszást. A két vagy három győzelemig tartó bajnoki döntő mindenképpen vonzóbb a tévék számára, mint az oda-visszavágós kör" – vélekedett az alelnök, aki arra a felvetésre, hogy továbbra sem jelent-e gondot az, hogy klubelnök is egyben, így felelt:

„A már említett szavazás végeredménye mutatja, bíznak bennem az egyesületek, s arra mindig is odafigyeltem, hogy ne vádoljanak meg részrehajlással, bár időnként azért kapok ezzel kapcsolatos vádakat. Hangsúlyozom azonban, hogy sosem a sportágon belülről..."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Labdarúgó megyei III. o. (június 7.)

Labdarúgás - A megyei III. osztályú bajnokásgok hétvégi fordulóinak eredményei és a bajnokságok… Tovább olvasom