Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Mindkét szemünk sír: nincs többé ETO férfi kézilabda csapat

"Nagyon sajnálatos, hogy ide süllyedt a klub" - nyilatkozta az egykori győri kapus.
Kézilabda - ETO: Hosszú évek agóniája ért véget

Hosszú évek óta tartó agónia végére tett pontot a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) a múlt hét végén: kizárta a bajnokságból a FAB-ETO néven szereplő győri férfi kézilabdaklubot, így egy nagy múltú egyesület tűnt el a sportág palettájáról.

Katona Sándor, az MKSZ versenybizottságának elnöke sajnálja, hogy ezt a döntést kellett meghozniuk, de nem volt más választásuk: „A győri klub eleve úgy indulhatott a bajnokságban, hogy haladékot kapott arra, hogy nullás adó- és vámigazolást mutasson be. Ennek a határidő után sem tudott eleget tenni az egyesület, ezért előbb fel kellett függesztenünk a játékjogukat, majd három ki nem állás után ki kellett zárnunk az ETO-t a bajnokságból. Megmondom őszintén, kettős érzések vannak ilyenkor a testület tagjaiban, hiszen mindig sajnálatos, ha egy csapat, különösen ha ilyen komoly eredménylajstrommal rendelkezik, erre a sorsra jut. Ugyanakkor az is motoszkál ilyenkor az emberben, hogy a nyáron esetleg elvettünk egy esélyt egy másik klubtól."

A sportvezető hozzátette: a szabályok értelmében, ha a klub újra lábra áll, akkor két osztállyal lentebbről, azaz a megyéből kellene kezdenie mindent, legalábbis a felnőtt és a junior korosztályban. A serdülők tovább versenyezhetnek, lévén, hogy ott nyílt a bajnokság. Arra vonatkozólag vannak információi a szövetségnek, hogy a játékosok is bejelentették, hogy tartozik nekik a klub, de ezen a téren semmilyen hatáskörük nincs.

„Ezen követelések gyakorlatilag polgári peres úton hajthatók be, ez nem a mi asztalunk. Amit mi tehettünk, azt megtettük, még ha fájdalmas is volt, de meg kellett lépnünk" – mondta végezetül Katona Sándor.

1986 - útban hazafelé Alicantéből az IHF-kupával
1986 - útban hazafelé Alicantéből az IHF-kupával


Szomorú befejezés

A csapat egykori játékosai, edzői szerint szomorú, hogy így ért véget egy nagy múltú klub hosszú évek óta tartó „haláltusája".

Joósz Attila játékosa, majd később edzője volt az ETO-nak, az ő irányításával nyerte meg 1986-ban az IHF-kupát a csapat. Nemzetközi kupát előtte és utána sem nyert még győri klub.

„Nagyon sajnálom, hogy ez bekövetkezett, de a történtek után törvényszerű volt ez a vég. Az utóbbi időben már nem tudtam annyira figyelemmel kísérni a klub körül történteket, mint korábban, de azért eljutottak hozzám a hírek. Megmondom őszintén, pesszimista vagyok abban, hogy innen lenne visszaút. Maradnak az emlékek, s ma is büszkeséggel tölt el, hogy a kupagyőztes csapattal dolgozhattam, melyben szinte csak győriek játszottak" – mondta Joósz Attila.

Iváncsik Mihály tagja volt a '86-os gárdának, világválogatottságig vitte a zöld-fehérektől, emellett mindhárom fia karrierje innen indult. Bár elnökségi tagja volt az együttesnek, mint mondta: több mint egy éve nem ült össze az elnökség.

„Pénz nélkül nagyon nehéz ezt a sportágat sikerre vinni. Valahol várható volt, hogy ez történik, ami miatt nagyon fáj a szívem. Annak idején a Tatabánya és a Debrecen is végigment ezen, beletelt jó tíz évbe, hogy innen visszakapaszkodjanak. Nem tudom, maradt-e remény, az azért biztos, újra felépíteni valamit sokkal több energiába kerül, mint ugyanazt esetleg megmenteni" – mondta az egykori világklasszis jobbszélső.

Gerháth Zoltán a későbbi generáció tagja, aki az ETO-ból lett válogatott.
„Évek óta tartó agónia ért véget ezzel a döntéssel. Nagyon sajnálatos, hogy ide süllyedt a klub. Abban azért bízom, hogy a városban van jövője a férfi kézilabdának, s ha a régi, nagy sikert egyelőre nem is lehet elérni, lesz egy stabil élvonalbeli gárda Győrben" – fogalmazott az egykori kapus. 

Olvasóink írták

 • 11. CsabaKiraly 2011. december 07. 15:44
  „Hogy is van ez? Amikor a Fradi-rol van szo a NAGY-MULT nem szamit de amikor az ETO akkor az MINDEN?”
 • 10. CsabaKiraly 2011. december 06. 15:09
  „Igy kell lenni. Az allam SOHA ne tamogasson sportot. Ha szponzor es a drukker nem eleg akkor Asta La Vista, Joccakat.”
 • 9. spqr 2011. december 01. 12:38
  „Nagyon sajnálom a történetek. Számomra már a másodosztályba kerülés is megdöbbentő volt. Az ETO, amióta az eszemet tudom, fogalom volt a férfi kézilabdázásban. Sok kézilabdázó fiú álmodozott arról, hogy egyszer ennél az egyesületnél fog játszani (velem együtt), sokan kezdtek el kézilabdázni, látván a győri példaképeket. Az a szomorú, hogy nem volt egy ember, aki kiálljon a férfi kézilabdázásért.

  Bezzeg női kosárlabda, futsal az van...”
 • 8. Haldek 2011. december 01. 07:45
  „Van egy sport szerető polgármesterünk, aki elkötelezett a sport irányába. A ,,Sport fellegvára" címet adta Győrnek! Ha a fia nem focizna, hanem kézilabdázna, elképzelhető, hogy még mindig az NBI-ben lenne a csapat!”
 • 7. balterswil 2011. november 30. 19:01
  „@fifi111!
  Sajnos nem csak arról van szó, hogy nincs ffi felnőttcsapata az ETO-nak! Az utanpótlásban több 100 diák játssza ezt a sportot nagyon magas szinten. Profi edzők foglalkoznak a diákokkal több iskolában...és ez mind mehet a kukába...sajnos. Lehet kosárcsapatot venni sok pénzért akár 1 év alatt is! Viszont ilyen utánpótlás háttér létrehozás sok-sok év és rengeteg ember munkája...hopp-hopp...nincs többé”
 • 6. 1olvasó 2011. november 30. 14:38
  „Ekkora szégyent!”
 • 5. fifi111 2011. november 30. 14:33
  „Majd az egyetemi csapat felveszi az Eto nevet jovore, es az egesz el lesz felejtve.”
 • 4. balterswil 2011. november 30. 13:12
  „SZIJJÁRTÓ PETI!, SZIJJÁRTÓ PETI!!!”
 • 3. vadfruttik 2011. november 30. 11:34
  „Győr szégyene ez!!!Szégyenlem magam én is,hogy nem tudtam ellene tenni.Iváncsik,Csicsai,Kádár...aztán szépen hagyták az egészet tönkremenni.Kellett ide kosárlabda(petibácsinak),futsalcsapat,akikre még ingyen sem kiváncsi senki.A játékosok ki sincsenek fizetve...csatlakozom előttem szólóhoz:remélem szegény Tóth Laci ezt nem látja fentről!Gratulálni tudok csak mindenkinek aki ebben tevékenyen részt vett(neveket inkább már nem is írok)!”
 • 2. GD 2011. november 30. 11:28
  „Szégyen!!!!!
  Hihetetlen számomra,hogy egy nagy múlttal és sikerekkel rendelkező csapatatot megszüntetnek. Remélem megállás nélkül csuklanak most azok,akik ide juttattak a csapatot.....

  Íme egy példa,hogy a sikeres férfi szakosztály mellett elfér a feltörekvő női csapat is. Lenne mit tanulni tőlük....

  http://www.veszprembarabaskc.hu/rovatok/klub/bemutatkozas/”
 • 1. Cancer 2011. november 30. 10:51
  „Gyalázat. Köszönjük a következő személyeknek: Balogh Jóska, Vanyus Attila és Szijártó Petike és még sokan mások. Ha ezt szegény Tóth Laci látja fentről....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futsal: győri koszorú Fehér Miklós szobrán

A nemrég Portugáliában, a futsalcsapatok Bajnokok Ligájában szerepelt Rába ETO vezetői kihasználták… Tovább olvasom