Stefania Belmondo gyújtotta meg a lángot

Stefania Belmondo gyújtotta meg a lángot a torinói játékok megnyitóján. Az Olimpiai Stadionban látványos és jelképes külsőségekkel rendeztek ünnepséget. A magyar csapat gyászszalagot viselt volna Csák Ibolya emlékére, de a NOB nem engedélyezte.

Az Olimpiai Stadionban 35 ezer néző előtt rendezett ünnepség első részében fény- és tűzjátékot láthatott a közönség – Yuri Chechi korábbi olimpiai bajnok tornász (Csollány Szilveszter nagy riválisa volt gyűrűn) sámánként “ütötte” az üllőt -, majd következett az Üdvözlet az Alpokból című szám. Ezt követően megérkezett a stadionba Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnök, Jacques Rogge NOB-elnök, valamint Valentino Castellani, a szervezőbizottság (TOROC) vezetője.

Az olasz zászlót Carla Bruni szépségkirálynő hozta be a stadionba, amelynek felvonása közben egy 9 éves kislány, Eleonora Benetti elénekelte az olasz himnuszt. Következett az olimpián szereplő sportágak bemutatása, majd a sportolók bevonulása az 1970-es, 80-as évek zenéjére.

A nyolcvan ország küldöttsége – ez részvételi rekord a téli olimpiák történetében – az olasz ábécé szerinti sorrendben vonult fel, a magyarok hetvenhetedikként következtek. Először – a hagyományoknak megfelelően – a görögök jöttek, a sort pedig a házigazdák zárták, óriási hangzavarban. A Koreai NDK és a Koreai Köztársaság sportolói a Koreai-félszigetet ábrázoló zászló mögött, ám két zászlóvivővel érkeztek. A két ország a 2008-as pekingi nyári játékokon már közös csapatot indít.

A magyar zászlót a rövidpályás gyorskorcsolyázó Darázs Rózsa vitte. A csapatot 19 versenyző alkotja, azok, akik már Olaszországban tartózkodnak – és persze a vezetők -, mind eljöttek a megnyitóra. Még a sílövő Tagscherer Imre is, ő szombaton 13 órakor – a magyarok közül elsőként – versenyezni fog. Molnár Zoltán csapatvezető különengedélyt adott neki, hogy élete utolsó ötkarikás játékán részt vehessen ezen az ünnepen. A delegáció az elhunyt Csák Ibolya emlékére gyászszalaggal vonult volna fel, ám a NOB ehhez nem járult hozzá.

Ciampi olasz köztársasági elnök a hagyományok szerint hivatalos, olasz nyelvű megnyitójában csak ennyit mondhatott: “Megnyitottnak nyilvánítom a XX., torinói téli olimpiai játékokat!”

A játékok történetében először – nyolc köztiszteletben álló hölgy hozta be a stadionba az olimpiai zászlót. Sophia Loren olasz színésznő, az UNICEF jószolgálati követe, Isabel Allende chilei író, publicista, a marokkói Naval el-Mutavakel, az első afrikai nő, aki olimpiai bajnok lett (1984, Los Angeles, 800 m), az amerikai Susan Sarandon színésznő, az UNICEF jószolgálati követe, a kenyai Wangari Maathai Nobel-békedíjas környezetvédő, Manuela Di Centa kétszeres olimpiai bajnok olasz sífutó (jelenleg NOB-tag és az első nő, aki megmászta a Mt. Everestet), a mozambiki Maria Mutola, Sydney olimpiai bajnoka 800 méteren, valamint Somaly Mam kambodzsai polgárjogi harcos vitte a lobogót, amelyet az ötkarikás himnusz hangjaira a hegyivadászok vontak fel az árbocra.

A torinói játékok hivatalos dalának eléneklése után következett a sportolók eskütétele, amelyet a díszemelvényen az olasz síelő, Giorgio Rocca mondott el. A Béke szimbóluma és dala című programban 28 akrobata formált békegalambot, majd a 25 évvel ezelőtt elhunyt John Lennon emlékére özvegye, Yoko Ono mondott beszédet, Peter Gabriel pedig elénekelte Lennon világhírű dalát, az Imagine-t.

Aztán megérkezett a stadionba az olimpiai fáklya, a staféta utolsó nyolc tagja olimpiai bajnok olasz síelő volt: Alberto Tomba, ő jött vele a stadionba, majd Maurilio De Zolt, Silvio Fauner, Marco Albarello, Giorgio Vanzetta, Piero Gros, Deborah Compagnoni és végül Stefania Belmondo. Az 1992 és 2002 között két olimpiai arany-, három ezüst- és öt bronzérmet gyűjtő Belmondót érte a megtiszteltetés, hogy meggyújthatta a február 26-ig égő olimpiai lángot.

A több mint két és félórás műsort – a farsang közeledtével – Luciano Pavarotti operaénekes közreműködésével karneváli hangulatban zárták a fellépők és helyszínen didergő nézők.

(Forrás: MTI)