Spanyol görögtűz Japánban

A világ-, majd az olimpiai bajnokot is legyőzték már a spanyolok a férfi-világbajnokságon Japánban, ahol a döntőben az
Európa-bajnok görög együttes várt rájuk.

 Gondban voltak ugyanakkor a hispánok, mert az újságírók szavazatai alapján a vb legértékesebb játékosának (MVP) választott Paul Gasol lábközépcsonttörése miatt nem léphetett pályára a fináléban. A görögök a verhetetlennek hitt amerikai válogatott legyőzésével lettek finalisták, így izgalmas összecsapásra volt kilátás.

Idegesen kezdtek a csapatok, több mint másfél percet kellett várni az első kosárra. Fej fej mellett haladtak a felek, a negyed második felében a két spanyol kisember, Calderon és Navarro beemelt egy-egy triplát, a védekezés pedig nagyon összeállt spanyol oldalon, így tíz perc után 18–12-re vezettek a spanyolok.

Lendületben is maradt a hispán gárda, s Garbajosa vezérletével a 13. percben 28–12-re vezettek. Továbbra is egyoldalú macska-egér harc volt a vb-döntőn, a 17. percben 35–16-ra vezettek a spanyolok, akik remek védekezésükkel rengeteg rossz dobásba hajszolták bele ellenfelüket. Félidőben kerek húsz pont tátongott a felek között (43–23).
Szünet után annyiban változott a játék, hogy már a spanyolok is gyengén dobtak, mégsem tudtak közelebb kerülni hozzájuk a görögök. A vb-döntőhöz méltatlan, katasztrofális harmadik negyed eredménye 11–11 lett – így maradt a 20 pontos spanyol előny. Navarro és Garbajosa triplájával tovább nőtt a különbség. A végén örömjáték az egyik, totális összeomlás a másik oldalon, és 70–47-es spanyol siker.

A harmadik helyen az Egyesült Államok végzett, miután a  bronzmérkőzésen 96–81-re legyőzte az olimpiai bajnok Argentínát.
A vb All Star-csapatába Gasol mellett honfitársa, Jorge Garbajosa, a görög Teodorosz Papalukasz, az argentin Manu Ginobili, valamint az amerikai Carmelo Anthony került be. Érdekesség, hogy a német Dirk Nowitzki nem fért be a legjobb ötösbe.