Minden idők legjobb magyar vb-szereplése

Ez volt minden idők legjobb magyar vb-szereplése, az eddigi csúcsot a 2003-as gainesville-i vb jelentette 10–1–3-as mérleggel.

A hazai versenyzők fantasztikusan teljesítve összesen 12 arany-, 2 ezüst- és 4 bronzéremmel zárták a Szegeden megrendezett 35. sík vízi világbajnokságot. A Győri Vízisport SE versenyzői közül Kammerer Zoltán egy első és egy harmadik, Kadler Viktor egy második, Benkő Zoltán pedig egy hatodik és egy tizedik helyet ért el.

A szombat délutáni 1000 m-es döntők során hat arany- és egy bronzérmet szereztek a magyar versenyzők. Egyesben győzött a kajakos Benedek Dalma (ez volt a sportág hazai történetének 140. vb-elsősége) és mindhárom páros – a Kozmann György, Kolonics György kenus, valamint a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor és a Kovács Katalin, Janics Natasa kajakos duó – a dobogó legmagasabb fokára állhatott. A két kajak négyes – a Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor alkotta férfi-, illetve a Paksy Tímea, Kovács, Janics, Keresztesi Alexandra összeállítású női – sem talált legyőzőre, Vajda Attila (C-1) pedig harmadikként zárt.

Vasárnap délelőtt, 500 m-en mindhárom női számban hazai siker született: Benedek K-1-ben, a Kovács, Janics duó K-2-ben bizonyult a legjobbnak és a Paksy, Kovács, Janics, Fazekas Krisztina összeállítású kajak négyes is első lett, miután óriási csatában megelőzte a németeket. A Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor összeállítású férfi kajak négyes kellemes meglepetésre ezüstérmet szerzett, a Kozmann, Kolonics kenus és a Kammerer, Kucsera kajakos duó pedig az ezres győzelem után ezúttal egyformán harmadik lett.
A legrövidebb távon, 200 m-en győzött – mégpedig hatalmas fölénnyel – Paksy Tímea (K-1), aki így pályafutása első egyéni vb-címét szerezte, valamint megvédte tavaly, Zágrábban kiharcolt elsőségét a Kovács Katalin, Janics Natasa kajakpáros, amely újabb sikerével a sportág hazai történetének 150. vb-aranyérmét kaparintotta meg. A három hölgy később – a viadal utolsó számában –, Patyi Melindával kiegészülve négyesben is a leggyorsabb volt, így a világbajnokság összes női versenyét magyar lapátforgató nyerte. Kovács és Janics sporttörténelmet írva hat-hat aranyat gyűjtött a Maty-éren – erre, azaz egy vb-n ennyi győzelmet begyűjteni korábban még senki sem volt képes. Kovács már 21 vb-címnél jár.

A 200-on címvédőként induló Kadler Viktor, Gyertyános Gergely, Beé István, Babella Balázs kajak négyesnek ezúttal meg kellett elégednie a második hellyel, míg a Balázs Péter, Horváth Gábor, Joób Márton, Sarudi Pál összeállítású kenus kvartett remek versenyzés után a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Ez volt minden idők legjobb magyar vb-szereplése, az eddigi csúcsot a 2003-as gainesville-i vb jelentette 10–1–3-as mérleggel. A vb-n összesen hat olimpiai számban (férfi K-2, K-4, C-2 1000 m, női K-1, K-2, K-4 500 m) született magyar győzelem.

Így látták a főszereplők

Kammerer Zoltán: „Jól sikerült a világbajnokság, nyertünk egy aranyat és egy bronzot, két ezüst csúnyább lett volna. Hét éve, 1999-ben voltam utoljára világbajnok, úgyhogy ezért is nagyon örülök, hogy sikerült nyerni. Nem tekintjük elveszett versenynek az ötszáz métert, a tavalyi hátrányunkhoz képest mostanra a felét lefaragtuk a németekkel szemben. Így kell menni tovább, ki kell javítgatnunk a hibákat, aztán talán majd megverjük őket. Ha nem, hát  akkor nem. A jövőt illetően annyit  mondhatok, most úgy látom, az olimpiáig párosban, s mindkét távon megyünk.”

Kadler Viktor: „Egy kicsit csalódottak vagyunk, mert hiába sikerült nagyon jól a rajt, s mentünk pályacsúcsot, volt egy még jobb egység nálunk. Ami miatt nem szomorkodunk annyira, hogy a fantasztikus hazai közönség előtt felállhattunk a dobogóra. Ez is volt olyan érzés, mint tavaly a zágrábi győzelmünk. Most legalább egy hónap pihenő következik, majd kezdődik az alapozás – már Peking jegyében. Nem titok, hogy a hosszabb, olimpiai távokat veszem célba.”

Kadler Gusztáv, a magyar szövetség győri alelnöke: „Fantasztikus hétvégén vagyunk túl, nehéz ilyenkor szavakat találni. A magyar sikerek mellett mindenképpen említést érdemel, hogy a szervezés és a televíziós közvetítés bebizonyította, a kajak-kenu igazi látványsport. A közönség is megérdemel pár sort, egy képzeletbeli arany nekik is kijárna. Ha ezt nem is, de egy különdíjat kaptak a nemzetközi Fair Play-bizottságtól. Ami a győrieket illeti, a vb előtt azt mondtam: nagyon remélem, jut érem a klubnak, s szerencsére mindháromból szereztek egyet-egyet versenyzőink. Benkő Zolit egy kicsit sajnálom, neki most nem jött ki annyira a lépés, Kammerer Zoliék ezren csodálatosan versenyeztek, s ötszázon is megközelítették a Rauhe, Wieskötter párost. Kadler Viktorékkal sem lehetünk elégedettek, hiszen csak néhány századdal kaptak ki egy ezen a napon verhetetlen szerb egységtől.”