Három győri érem a spanyolországi EB-n

A magyar válogatott hat arany- (ebből hármat olimpiai számban), hét ezüst- és hét bronzérmet szerzett a pontevedrai Európa-bajnokságon. A Graboplast VSE versenyzői egy első és két harmadik hellyel járultak hozzá a terméshez.
Eredmények

1000 m, férfiak, K1: 1. Erik Veras Larsen (norvég), 3. Benkő Zoltán. K2: 1. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor. K4: 1. Szlovákia, 2. Magyarország (Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor). C1: 1. Vajda Attila. C2: 1. Gille, Wilenczek (német), 2. Kozmann György, Kolonics György. C4: 1. Fehéroroszország, 2. Magyarország (Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor). Nők, K1: 1. Paldaniusz (svéd), 2. Kovács Katalin. K2: 1. Kozák Danusia, Szabó Gabriella. K4: 1. Magyarország (Paksy, Fazekas, Keresztesi, Benedek).
500 m, férfiak, K1: 1. Tim Brabants (brit), 4. Vereckei Ákos 1:43.455. K2: 1. Ronald Rauhe, Tim Wieskötter (német). K4: 1. Szlovákia, 3. Magyarország (Sík Márton, Csamangó Attila, Boros Attila, Bozsik Gábor). C1: 1. Andreas Dittmer (német), 8. Vajda Attila. C2: 1. Alekszandr Bahdanovics, Andrej Bahdanovics (fehérorosz), 3. Kozmann György, Kolonics György. C4: 1. Fehéroroszország, 7. Magyarország (Balázs Péter, Horváth Gábor, Joób Márton, Sarudi Pál). Nők, K1: 1. Katrin Wagner-Augustin (német), 2. Kovács Katalin. K2: 1. Paksy Tímea, Benedek Dalma. K4: 1. Németország, 2. Magyarország (Paksy Tímea, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina, Patyi Melinda).

200 m, férfiak, K1: 1. Jonas Ems (német), 3. Gyertyános Gergely. K2: 1. Raman Piatru-
shenka, Vadzim Makhneu (fehéroroszok), 6. Molnár Péter, Boros Gergely. K4: 1. Szerbia, 3. Magyarország (Kadler Viktor, Gyertyános, Beé István, Babella Balázs). C1: 1. Jevgenyij Suklin (litván), 6. Bozsik Attila. C2: 1. Raimundas Labuckas, Tomas Gadeikis (litvánok), 6. Fürdök Gábor, Horváth Gábor. C4: 1. Oroszország, 3. Magyarország (Sarudi Pál, Balázs Péter, Joób Márton, Horváth Gábor). Nők, K1: 1. Janics Natasa. K2: 1. Fanny Fischer, Nicole Reinhard (németek), 3. Paksy, Patyi. K4: 1. Németország, 2. Magyarország (Paksy, Kovács, Fazekas, Patyi).

27/27. Matematikában ez a tört egy egészet jelent. A kajakosok és kenusok pontevedrai Európa-bajnokságán pedig hibátlant. Hibátlan magyar teljesítményt. Azaz a három távon lévő huszonhét döntő mindegyikében találhattunk piros-fehér-zöld egységet. Az élet később ezt átrendezte, de erről majd később. Az időrend szerint először az ezerméteres finálékról kell szólni.

Ezer méter: éremeső

A leghosszabb táv eseményei fantasztikus magyar sikereket hoztak. Négy arany-, négy ezüst-, egy bronzérem. Elképesztő menetelés, mindegyik futamban volt érmesünk. Szerencsére a győri Graboplast VSE színeiben versenyző Kammerer Zoltán és Benkő Zoltán is hozzájárult a terméshez. A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer kajak párosban Kucsera Gáborral az oldalán győzött magabiztosan, míg Benkő kajak egyesben lett bronzérmes.

Kammerer Zoltán: „Szerintem sima volt a siker, bár akadt egy kis gondunk, de tudtuk korrigálni a hibát. Nem akartunk a németekkel együtt menni az elején, és ez remek taktika volt. Uraltuk a mezőnyt, jó érzés, hogy ha hibázunk is, de azt még tudjuk korrigálni.”

Benkő Zoltán: „Kicsit fényesebb érmet akartam szerezni, de ma ennyi volt bennem. Ennek ellenére elégedett vagyok, hiszen teljesen kihajtottam magam, már a partra is alig bírtam kievezni. Bekerültem a vb-csapatba, nem kell újra válogatózni, ez feltétlenül örömmel tölt el.”
Remekelt a szegedi Vajda Attila is, aki az egyes pályán indulva több mint két hajót vert korábbi ötkarikás játékok győzteseire, többek között a hazaiak kedvencére, Calra.

Akadt egyéb problémájuk is a hispánoknak ezen a napon. Először Kovács Katalint harmadiknak hozták ki, át is vette a bronzérmet, majd a hivatalos eredmény megléte után módosítottak, és Kovács nyakába került az ezüst. Kozák Danusia és Szabó Gabriella is áldozatul esett a bemondónak: a lengyelek ünnepeltek, Kozákék még a vízen szomorkodtak, miután a szpíker kihirdette a sorrendet. Aztán mire a mieink a dobogóhoz értek, mosolyogtak: a tévéfelvételen jól látszott, hogy mégiscsak ők lettek az elsők. A női kajak négyes szállította a negyedik aranyat.

Ötszáz: csak egy arany

Az élet nagy rendező – ahogy már fentebb is említettük. Mert az ötszáz méteres döntőket rossz hír vezette be: Kucsera Gábor végighányta az éjszakát, 38 fokos lázzal küszködött. Valamilyen vírus támadta meg. Reggel kórházba vitték, infúzióval látták el, szerencsére kora délután már visszatért a szállodába. Hiányában természetesen a győri Kammerert is foglalkoztató kajak páros visszalépett a futamtól, a győztes német hajó mindkét tagja pedig sajnálkozott, és jobbulást kívánt Kucserának.
Kammerer Zoltán: „Sajnálom, hogy Kucsi megbetegedett, így nem tudtunk indulni. A csapatból több jelentkező is akadt, aki beült volna mögém, de a döntő napján már nem lehet a nevezésen módosítani.”
Kovács, az ezüstnő – foglalhatjuk össze az MTK kajakosának pontevedrai teljesítményét. A kiválóság ugyanis mindkét egyesben, előbb 1000, aztán 500 m-en, majd a négyesben 500 m-en is második helyig jutott. Az előző naphoz képest nem ment jól a magyaroknak: visszaesett az éremtermés. Az ezres döntők négy elsőségét csak egy követte, a női párosé Paksy Tímeával és Benedek Dalmával. A Kovács-féle két ezüstön kívül a férfi kajak kvartett ért oda a dobogó harmadik fokára. Vajda a nyolcadik helyen lapátolt be, a kenu négyes hetedik lett, Vereckei Ákos bronzérme pedig öt(!) ezredmásodpercen múlt.

Kétszáz: hat szétlövés

A kétszáz méteres döntők kezdetén az embernek olyan érzése volt, mintha időutazna. Mégpedig 1998-ba, a szegedi vb-re. Akkor is esős idő kísérte az egész viadalt, aztán az utolsó napra, a kétszáz méteres döntőkre előbújt a napocska. A magyarok nemcsak ennek, hanem Janics Natasa győzelmének is örülhettek. A kétszeres olimpiai bajnok egy hajóval verte a mezőnyt – ezen a távon több mint fölényes diadalt aratott. Az egyesek még egy (bronz)érmet hoztak a magyar küldöttségnek (Gyertyános Gergely), a párosokban pedig szintén egy harmadik helyezettünk akadt, mégpedig a Paksy, Patyi duó.
Négy szám, négy ezüst – abszolút pech. Kovács Katalin ugyanis a korábbi három ezüstje mellé a legrövidebb távon begyűjtött egy újabbat. Szintén „bronzos” lett a Sarudi Pál, Balázs Péter, Joób Márton, Horváth Gábor alkotta kenu négyes és a győri Kadler Viktor, továbbá a Gyertyános, Beé István, Babella Balázs kajak kvartett is.

Kadler Gusztáv, Viktor édesapja, a magyar szövetség általános alelnöke, a Graboplast VSE szakosztályvezetője így értékelt: „Sajnos Viktorék meglátásom szerint több kisebb hibát vétettek, emiatt maradt el az arany. Ez abból a szempontból kellemetlen, hogy ezáltal válogatózniuk kell a vb-re. Összességében azért nem lehetnek ők sem, mi sem elégedetlenek, hiszen a harmadik hely is nagyszerű eredmény ezen a távon. Győri szempontból pedig teljesítettük a célkitűzést: a győriek szereztek érmeket, s közte volt arany is.”

Az összegzés Peking szempontjából beszédes: három olimpiai számban nyertek aranyat, míg összesen 52 olimpiai pontot gyűjtöttek a magyarok. A következő tényező a második válogató. Ahhoz, hogy azon ne kelljen újabb kényelmetlenségeknek kitenniük magukat a mieinknek, az EB-n az olimpiai műsorban nem szereplő négyesekben győzni kellett, a többiben pedig elég volt a dobogó.

Így aztán ezren csak egy (C4), ötszáz méteren négy (férfi C1, C2, K1, K4), esetleg öt (a férfi kajak páros Kucsera betegsége miatt nem indult, így nem tudni, szükség lesz-e megint egy szétlövésre), míg kétszázon hat számban (férfi C1, C2, C4, K2, K4, női K4) kell(ene) eldönteni a jövő hét végén a szegedi Maty-éren, mely egység indul a vb-n.