Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Harmincöt éves történetek

Orosz László talált először a kapuba 1969-ben. Rába ETO néven az első bajnoki mérkőzésen győzelem született. A Révai kézilabdázói legyőzték az Eötvöst, a SMAFC nyerte a Savaria-kupát.

A Rába ETO bajnoki győzelme volt a sláger a Kisalföldben.
Elhalasztották az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság rajtját a múlt héten, és úgy tűnik, a rossz időjárás miatt ez a hétvége is csonka lesz a különböző bajnokságokban. Találomra kiválasztottunk egy korábbi korszak már- ciusi lapszámait, harmincöt évvel ezelőtt, vagyis 1969-ben miről írtunk március első hetében.

Orosz: gól a nyitányon

Március 2-án vasárnap ez volt a főcím: Orosz lőtte az első bajnoki gólt. Mindez a második vonalat jelentő NB I/B-s labdarúgó-bajnokságban történt a Győri Dózsa és az azóta már megszűnt Ganz-MÁVAG mérkőzésén. Akkoriban is kétséges volt a rajt, az MLSZ főtitkára azonban arról értesítette a klubokat, a kisorsolt mérkőzéseket meg kell rendezni... A télies időben 2500-an zarándokoltak ki a Bercsényi ligeti pályára.
Érdemes felidézni a lila-fehérek öszeállítását: Halasi – Kovács, Halász, Tamás – Tullner, Vígh – Domonkos, Orosz, Szaló, Gábor, Csidei, majd a 61. percben Mészáros váltotta Gábort.

Álomszerűen kezdődött a mérkőzés a győriek számára, ugyanis a 7. percben Csidei ívelt be szabadrúgást a szögletzászlótól, az ETO-ból ismert „Fater", vagyis Orosz László pedig ragyogó érzékkel fejelte a labdát a jobb sarokba. A győzelmet mégsem sikerült megszerezni, mert a később a Ferencvárost is megjárt Bartusek kiegyenlített.

Orosz László: „Mindez már a pályafutásom vége felé történt, amikor befejeztem a labdarúgást, edző és masszőr lettem. Hosszú éveken át egészen a küzelmúltig gyúrtam az ETO játékosait."

névavató győzelemmel

Másnap az ETO is pályára lépett, a vagongyáriak az NB I tavaszi nyitányán a Dunaújvárost látták vendégül. A zöld-fehérek első alkalommal szerepeltek Rába ETO néven, a klub közgyűlése ugyanis az előző esztendő decemberében határozott a névváltozásról.

A régi pályán 7000 néző volt kíváncsi az összecsapásra. Az ETO összeállítása ez volt: Tóth dr. – Keglovich, Orbán, Izsáki – Nagy, Kiss – Stolcz, Varsányi, Somogyi, Korsós, Magyar. A 75. percben Tóth dr. helyett Földes állt be. Élvezetes, jó játékot láthatott a publikum, az első gólt Stolcz szerezte, majd még az első félidőben Somogyi bombagóljának és Korsós szép fejesének örülhettek az ETO szurkolói. Szünet után az újvárosi Somogyi szépítését követően Keglovich balszélső múltját idézve ragasztott nagy gólt Aczél kapujába, beállítva ezzel a 4–1-es végeredményt.

Somogyi József: „Olyan kitűnő társakkal, mint amilyen az a támadósor volt, öröm volt együtt játszani. Talán ezért ment nekem is jól a játék ezen a találkozón."

A bajnoki siker utáni hétközi edzőmérkőzés érdekessége volt, hogy a Mártírok úti pálya kímélése miatt az ETO az abdai réten fogadta a Pápai Textilest és győzte le 7–0-ra...

eredményes teremsportok

Sághegyi Elemér, a Győri Dózsa cselgáncsozója először a másodosztályú magyar bajnokságot nyerte meg. „Kitűnő formájára mi sem jellemzőbb, mint az, hogy egy nappal később a Hungária-kupa válogatott versenyen a második helyen végzett."

Kézilabdában a teremkupa mérkőzésein (akkoriban a bajnokságot még szabadtéren rendezték) a győri Révai-gimnázium férfigárdája 38–26-ra „lesöpörte" a tatai Eötvös-gimnázium együttesét. A révais gólok közül Dudás nyolcat, Fenyvesi, Kaszás, Szoó ötöt, Zoltai négyet, Marót, Szaló hármat, hármat, Kunert, Posch kettőt-kettőt, Miklósi pedig egyet szerzett.
Dudás Viktor, a győri Deák-szakközépiskola testnevelő tanára:

„Nagyon kellemes emlékeim vannak azokból az időkből. A Révaival és az ETO-ifivel minden évben országos döntőt játszottunk. Szoó Laci – ma Szombathely sportigazgatója – és Kaszás Gyuri – ő pedig az ásványrárói körorvos – az ifjúsági válogatottban szerepelt. Rajtuk kívül Szaló Tibi és én már az NB I-es ETO-ban játszottunk. Sokat köszönhetünk testnevelő tanáruknak, Stéger Lászlónak, a csapatból többen is elvégeztük a TF-et. Kovács László irányításával játszottam a junior-, az utánpótlás- és a főiskolás-válogatottban. Szakedzőként büszke vagyok arra, hogy a Richards női csapata 1983-ban az én irányításommal jutott fel az első osztályba."

Sopron környékéről lehangoló hír volt, hogy feloszlott a Brennbergi Vörös Meteor labdarúgócsapata, míg az örömet az jelentette, a SMAFC férfi kosárlabdázói megnyerték a Savaria-kupát, noha az ászok közül Orbay betegsége, Tvordy pedig elfoglaltsága miatt hiányzott. „Elégedett vagyok az együttes teljesítményével" – nyilatkozta utána Krasznai Ferenc edző.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A töltéstavai jó példa

A helyi önkormányzat nemrég megvásárolta Töltéstaván a labdarúgópályát. Felújítják a gyepszőnyeget… Tovább olvasom