Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

A magyar Vasember: 76 km úszás, 3600 km kerékpár, és 20 maraton

A tavalyi vb-aranyérme után idén a címvédésre készül Szőnyi Ferenc, aki a világ legkeményebb ultra triatlon versenyén indul. A Vasember azt mondja, biztosan megszabadul 3-4 körmétől, de leússza a 76 km-t, bringázik 3600 km-t, és hússzor lefutja a maratont.
A DECA Ironman triatlon jelenleg a világ legnehezebben teljesíthető állóképességi versenye. Tavaly ezt a 46 éves Szőnyi Ferenc 114 óra 59 perc alatt küzdötte le, ami egyben a hivatalos új világrekord is: 10 órával gyorsabb, mint Pascal Jolly 2006-os eredménye. Idén a táv duplája következik. A komáromi sportoló vasárnap el is kezdte a vb-t a mexikói Monterreyben.

"A versenyt tavaly megnyertem. Akkor minden nap reggel rajtolt egy ironman táv 3.8 km úszással, 180 km kerékpározással, és a 42 km-es maratoni futással. Ez ment tíz napon keresztül. Ezt nyerem meg, új világrekorddal- kezdi Szőnyi Ferenc. Idén változik a lebonyolítás, és még keményebb erőpróba vár ránk. Most úszással indulunk. Ez 76 km lesz, aztán jön 3600 kilométer bicikli, és a végén húsz maratoni táv futásban. Minderre 28 nap a szintidő. Mindenki úgy osztja be az erejét ahogy tudja, egyedül az úszásnál van háromnapos limit."

Szőnyi Ferenc tavaly az ultra triatlon világbajnoka lett.
Szőnyi Ferenc tavaly az ultra triatlon világbajnoka lett.


Szőnyi Ferenc teljesítménye még hihetetlenebb, ha eláruljuk, mindössze négy éve versenyez, és a sportolást is csak 10 éve kezdte.

"Kettőezerben kaptam születésnapomra egy biciklit. Egy Csepel trekking, 20 kg-os acélvázas kerékpárt. Tekertem kifelé a városból Szőny-Tata irányába. Sorompó volt, bent az úton állt egy biciklis, és láttam hogy piros bringás ruhában van. Ki lehet ez? Felment a sorompó – biciklis ki. Tolta neki. Versenycangával volt, én meg a trekkingemmel próbáltam követni. Egyre gyorsabban ment, egyre jobban követtem. Tatán a tóparton értem utol. Elmegyek mellette. Tekerünk és Vértesszőlős környékén, valahol visszaelőz. Megszólal: Hát te? Biciklizek, válaszoltam. Álljunk már meg egy kicsit – mondta. Biciklizel? De így?! – folyattatta. Ilyen biciklim van – válaszoltam. (susogós melegítőben ültem a trekkingen) Tudod hogy ez nem teljesen normális dolog, amit te csinálsz? Engem nem szoktak megelőzni. Különösen nem így, ilyen biciklivel, ilyen felszerelésben. Bemutatkozott: „Dr. Zakariás Géza vagyok". Kiderült hogy ő éppen triatlon bajnok, és egy kicsit rosszul esett neki, nem értette a dolgokat. Én meg csak biciklizek, jól esik, néha szoktam kerülni a cangával, de csupán azért, mert 86 kilós vagyok és ez eléggé sok – válaszoltam. „Hát valami nem teljesen normális benned, úgyhogy nézesd meg magad orvossal!" – zárta le a beszélgetést viccesen Géza. Szóval így kezdődött" -emlékezett vissza a kezdetekre a sportoló.

Versenyeken csak évekkel később indult. Azóta rengeteg rekordot tart. 721 km-t kerékpározott 24 óra alatt, az 1000 km-t pedig 34 óra alatt teljesítette bringával. Első lett a 212 km-es Balaton kerülő futáson, teljesítette a 246 kilométeres Spátatlont is. A tavalyi győzelem után a mostani, még keményebb erőpróbára a saját tapasztalatai alapján készült.

"Ez nem egy klasszikus verseny, mint a maraton, vagy egy síkfutás amelyekre sok-sok edzésmódszer van. Az Ironman ultra távja ritka megmérettetés, és a mezőny is kis létszámú. Én sem egy átvett edzéstervvel készülök, hanem a saját tapasztalataim szerint. A tavalyi győzelemem óta tudom, hogy most is ott leszek Mexikóban, így eszerint élek. Az egész év ennek jegyében telt, sok-sok nehéz próbával. Volt benne különlegesen kemény bicikliverseny, amelyen Amerikát kellett áttekerni. Volt rengeteg futóverseny, köztük a 24 órás 238 kilométeres viadal, amelyen magyar bajnok lettem, volt egy 12 órás futás, ahol ennyi idő alatt 131 km-t teljesítettem. Az úszás egy kényes pontja az ultra távoknak. Monterreyben 76 km-t kell megtenni. Erre is megfelelően rá kell hangolódni. Valójában fizikálisan lehet készülni, de van ahonnan nincs tovább. A mezőnyben mindenki kőkemény ember, és közöttük inkább a taktika, a jól eltalált frissítés, lazítás egyvelege dönt majd."

A mexikói erőpróbán 76 kilométert kell úszni.
A mexikói erőpróbán 76 kilométert kell úszni.


Szőny Ferenc azt mondja, a mezőnyből lélekben mindenki maximálisan topon van. Egy-egy sérülés dönthet arról, hogy ki milyen eredményt ér el.

"Akik itt feladják, nem fejben készülnek ki. Egy kisebb távot, mondjuk egy maratont feladni normális dolog, de aki ilyenre vállalkozik, mint az ultra ironman az hihetetlen fizikális képességei birtokában szellemi plusszal is rendelkezik. Ez főként a monotonitás elviselésében mutatkozik meg. Nálunk leggyakrabban az dönt, hogy közben kidőlünk-e egy sérüléstől, vagy sem. A nagyjából 20 fős mezőnyből öt-nyolc ember képes arra, hogy nyerjen, a többiek életük nagy próbáján vesznek részt. Nekik az a cél, hogy teljesítsék a távot, ami óriási dolog, elég csak a kerékpár 3600 kilométerét említeni."

A mexikói ultra ironman távnak 28 nap a szintideje. A rekord 18 nap. Ennyi idő alatt a hétköznapi életben is történnek érdekes, szokatlan dolgok, hát még egy ilyen küzdelemben.

"Itt mindig jön olyasmi, amit még soha azt megelőzően nem tapasztalt az ember. Koncentrálni kell folyamatosan, mert bármikor előfordulhat, hogy átrohan valaki a pályán, vagy jön egy versenyzőtárs, aki éppen elaludt a biciklin... Aztán néha leesik egy-egy köröm a lábujjakról, és le kell gyűrni a fájdalmat. Ezeket megszenvedni, legyőzni óriási erópróba."

A versenyzőtársaktól is jár a gratuláció.
A versenyzőtársaktól is jár a gratuláció.


Szőnyi Ferenc szűkebb hazájában, Komáromban elismert, köztiszteletben álló ember. Tavaly Pro Urbe díjjal tüntették ki. A megye legkiemelkedőbb sportolójának is megválasztották. Ez is motiválja abban, hogy még hihetetlenebb teljesítményeket produkáljon.

"A sportolók kalapot emelnek az eredményeim előtt, mint ahogy én is elismerem mások kiemelkedő sikereit. Komáromban vannak követőim, egyfajta Ironman kultusz alakult ki a városban. Az emberek szeretik, hogy egy közülük való ér el ilyen eredményeket, szeretik azt, hogy van egy van egy kemény magyar srác, aki megmutatja a világnak, hogy ő a legjobb."

Olvasóink írták

 • 12. Csiripiszli 2010. november 17. 10:26
  „Gratulálok! Ez aztán a sportoló!”
 • 11. Infamous 2010. november 16. 20:37
  „ez már beteges...”
 • 10. vinyo 2010. november 16. 16:53
  „9. ha ha ha:)”
 • 9. Agent 2010. november 16. 15:02
  „7, felfelé eltér a normálistól a fizikai tűrőképessége és a mentális képességei, amelyeket ennyire "kitrenírozott", aki agyilag képes ilyen teljesítményre, azt zseninek hívják, aki fizikailag, azt vasembernek, egyik sem abnormalitás - iq harcos:)”
 • 8. Losba 2010. november 16. 15:02
  „Ez igen. Sok sikert.”
 • 7. vinyo 2010. november 16. 14:38
  „6.

  persze semmi abnormális nincsen <moderálva> :)))
  a világból kb20an neveztek a versenyre ,azért mert ez normális, a többi jelentkezőt elutasították :)
  iq-harcos:))))”
 • 6. Agent 2010. november 16. 14:26
  „4, úgy hívják ezt, hogy a sport, a teljesítmény szenvedélyes szeretete, semmi abnormális nincsen benne, legalább látja a sok puhány, hogy az emberi test teljesítményhatárai itt húzódnak, nem pedig ott, hogy három emelet megmászása után már fuldokolnak a "megerőltetéstől". Atomember ez.”
 • 5. dzsoni 2010. november 16. 12:51
  „Ez a verseny már tényleg feszegeti az emberi tűréshatárt! Nagyon kemény! Sok sikert kívánok a teljesítéséhez!”
 • 4. Nooormális? 2010. november 16. 12:35
  „,,Hát valami nem teljesen normális benned, úgyhogy nézesd meg magad orvossal!"
  Egyetértek.”
 • 3. Tapmancs 2010. november 16. 12:33
  „Hihetetlen. Elképzelni sem tudom hogy lehet ezt teljesíteni. Nyilván ezért nem indulok én, ő pedig igen. :) Minden elismerésem, és sok sikert a versenyen.”
 • 2. vinyo 2010. november 16. 12:22
  „ez ember feletti, ennyit nem lehet kibírni, vagy mégis?:)”
 • 1. mozart 2010. november 16. 12:13
  „Sikert és sok kitartást kívánok Szőnyi úr elkövetkező versenyéhez!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kick-Box: sikeres bíró vizsgák

WAKO kick-box bírói vizsgát tartottak Győrben, az Unicentrál Bulls edzőtermében. Tovább olvasom