Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Utasok nélkül a taxisok Sopron utcáin

Egyre kevesebben szállnak taxiba a soproniak közül. A nagyobb társaságoknak és a magánfuvarozóknak is kevesebb utas jut, elsősorban utóbbiak helyzete nehezebb.

A magánfuvarozók és a nagyobb társaságok egyaránt úgy tapasztalják, kevesebben ülnek taxiba Sopron utcáin. A probléma először a magánvállalkozóknál jelentkezett.

˝Két éve kezdődött a nagy visszaesés, ami azóta is folyamatosan tart˝ – mondta portálunk érdeklődésére Kállai János taxisofőr, aki nyugdíj mellett kénytelen dolgozni keresetkiegészítésként. Esete nem számít egyedinek, a droszton több hasonló sorsú fuvarozó várakozott, akik egyetértettek szavaival.

Kállai János kollégáihoz hasonlóan sok időt kénytelen várakozással tölteni két fuvar közt. Fotó: Lakner
Kállai János kollégáihoz hasonlóan sok időt kénytelen várakozással tölteni két fuvar közt. Fotó: Lakner

Kevés a fuvar, ha négy utasom van egy nap, már azt mondom, jó napom volt - mondta Kállai János.
˝Pár évvel ezelőtt, ha beérkezett egy vonat a vasútállomásra, öt-hat kocsi is tudott utast felvenni. Most öt vonatnak kell jönnie, hogy akár egyetlen taxit is elvigyenek. Kevés a fuvar, ha négy utasom van egy nap, már azt mondom, jó napom volt. Ahhoz, hogy nyereséges legyek, napi öt-hat fuvarra lenne szükségem, de annyi szinte alig jön össze. A VOLT Fesztivál talán növeli a forgalmat, de a többi városi eseményt a magánfuvarozók nem érzik meg˝ – osztotta meg keserű tapasztalatait a több mint negyed évszázada taxizó Kállai János.

A nagyobb társaságok tapasztalatai is hasonlóak, de az utasok számának csökkenése nem olyan régi keletű. Regényi János, a Lövér Taxi képviselője körülbelül 15–20 százalékos visszaesésről tájékoztatta portálunkat.

˝Egyre nehezebb utast fogni, a drasztikus csökkenés körülbelül egy hónapja kezdődött. Azt, hogy ennek mi lehet az oka, egyelőre nem tudjuk. Továbbra sem változott, hogy hétvégén és a jelentősebb programok alkalmával nagyobb a forgalom, és nyilván a VOLT Fesztivál is sokat ˝dob˝ majd rajta. Egy hatvanezernél kevesebb lakosú városra rászabadul több tízezer ember, ez nyilván észrevehető különbséget jelent a vendéglátósoknak és a taxisoknak egyaránt.˝

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. maclover 2010. június 20. 21:33
  „Ilyen árakon még jó, hogy nem ül taxiba az ember. A múltkori nagy esőben taxiztam egyet az állomásról a színházig. Egy 900 forint volt, úgy, hogy el sem indította az ürge az órát.... azt gondolom, hogy ez szemtelenség!!!”
 • 22. naplopo 2010. június 17. 10:41
  „Volt alatt "szabadrabálás" funkcióban üzemelnek.
  De akkor nem csak a Voltra/Voltról jövőknél megy a Taxi-óra, hanem a Jereván ltp.- Kórház közötti nagymaminál is...”
 • 21. soproni 2010. június 16. 12:40
  „A Volt alatt gondolom nincs panasz:)”
 • 20. accelerator 2010. június 16. 00:51
  „Uraim! Lehet MUNKÁT keresni!!! Tudom ezt a szót nem nagyon ismerik. ( bár valószínű, hogy ezen kívül még nagyon sok szót nem ismernek...)”
 • 19. naplopo 2010. június 15. 13:49
  „Biciklit minden soproninak! :)”
 • 18. fatslimboy 2010. június 14. 00:09
  „nem kell mindig a limit et emlegetni,hadd járjanak olyan autoval amilyennel akarnak,hiszen olyan testömegű az asszony meg a pali hogy szerintem egy autóba be sem férnének meg hát ugye az arc ami kurva nagy,de már nekik is föl a fejük ez az év nem az övék lesz,ahogy hallani a komcsi barátaik eltüntek <moderálva>”
 • 17. Fasírt69 2010. június 13. 00:12
  „Ez a Kállai nemtom mit sír itt magának... na meg az arcából is visszavehetne mer amilyen agresszív meg minden ,csodálkozom hogy még nem csapkodták meg... pedig ráférne”
 • 16. miracle 2010. június 12. 21:11
  „Napi öt fuvar már nyereséges. Mennyi meló is ez, 5x20..25 perc? Szóval napi 2 óra munkával már pénzt lehet termelni, 4-gyel már kb dőzsölni lehetne. Más 8 órát gürizik, jóval kevesebbért.”
 • 15. Filtec 2010. június 12. 20:05
  „ 
   
   
   
  Re: #13. 14
  Szívemből szóltál!
  Gratula!!!!
   
   
   ”
 • 14. Vita-Max 2010. június 12. 08:47
  „Még annyit kifelejtettem,hogy a Taxik hetven százaléka diesel,vajon miért.Ezt egy barátom mesélte,hogy a szomszégból hordják a fűtőolajat, 200-ért vesz egy litert,akkor kinek kellene most sírni???
  Szerintem jobb ha nem megyünk a dolgok mélyére mert még több minden kiderülne rólatok,mint gondolnátok.
  Az embercsempészes fuvarokról nem is beszélve.......”
 • 13. Vita-Max 2010. június 12. 08:39
  „Kedves Kállai Jani bácsi!!!
  Ha a megelőző 20 évben normálisan adóztál volna,akkor most nem kelle sírnod!!! A hétköznapi munkás ember fizetésének közel ötven százalékát elvette,és most is elveszi az adózás.Húsz évvel ezelőtt már új nyugati autóval taxiztál,amikor a hozzám hasonszőrű emberkéknek lehetősége nyílt arra,hogy háromezer schillinges, tizenhét éves WV Polot hozzak,mert csak arra volt pénzem!!! Miről beszélsz????
  Gondolom most jön az.hpogy akkor sokkal jobban ment a fuvarozás!!! Erre azt mondanám,hogy akkor tettél volna félre belőle,mint ahogy tettél Te is és mások is.
  Lehetőségetek nyilt volna arra,hogy keressetek másik munkahelyet.Nem tettétek!!! Azért sirtok most mert a bejelentett minimálbér után csak minimális nyugdíjat kaptok,és abból nehéz fenttartani a családiházat.
  Nem sírni kellene ,hanem gondolkozni!!!! Nekem az önérzetem nem engedné,hogy álszent módon itt reklámozzam magam.......”
 • 12. Kukac40 2010. június 12. 08:28
  „Hát semmi sem kötelező. Most rosszúl megy, sajna ez van, mindenkinek nehéz. Amikor jól ment akkor miért nem volt sírás? Amikor osztrák fuvar van miért nincs sírás? Ha sietek, legalább akkor nyomja neki, a megengedett keretekig, mert nem városnéző vagyok. Ne sétáltasson soproni embert, mert ugye a legrövidebb úton kell az utast elvinni a megadott címre. Vannak autótípusok, amik nem alkalmasak taxizásra. A légkondi mamár nem extra felszerelés, hanem minimális elvárás. (a használata is) Amíg nincs megfelelő szolgáltatás, addig nem lesz több utas sem. Azonkívül drágult az osztrák fűtő? :)”
 • 11. iparos 2010. június 12. 08:15
  „Ne legyen TV a kocsiban! De ha véletlenül várni kell az utasra, akkor ne ugy fogadjon, na mivan, már majdnem elmentem / mert tudni illik, Én fizetek, és Ö szolgáltatást végez/ Ez nem általános, csak az ilyeneket ki kellene szorni a társaságbol!”
 • 10. IkvaHírLACEE 2010. június 11. 23:06
  „Máshol már nincs fixdíjas taxi, hanem kilométerdíj van, illetve bankkártyával is lehet fizetni, na meg vannak egyéb kényelmi funkciók, mint pl TV az utas számára hátul...”
 • 9. Filtec 2010. június 11. 21:29
  „ 
   
   
   
  Állandóan sírnak. De szálljanak magukba, hogy valóban az össz. bevétel után adóznak? Hát, jelentem NEM.

  Honnét tudom? Pont az egyiktől. Jól ismerem. Ő meg őszinte hozzám.
  Az adózás után megmaradt adóból nem tudnak többen úgy élni, ahogy ők.

  Hányszor nem kaptam számlát?
  Hányszor manipulálták már az órát?
  Sokszor. Nagyon sokszor.”
 • 8. zopika02 2010. június 11. 17:00
  „450 Ft / db minden fuvar aztán majd lesz munka mint óváron. És mindenki taxizni fog busz helyett.”
 • 7. Csetneky 2010. június 11. 11:13
  „A kereslet és kínálat törvényszerűségeit figyelembe kellene venni. Ha kevés az utas, nyilván elengendő lenne kevesebb taxis is.
  Magam részéről nagyon ritkán veszem igénybe a szolgáltatásaikat - mivel lábam és autóm is van - de vannak élményeim. Például mikor a névre hívott taxi szemrebbenés nélkül felvett mást és úgy elhúzott, hogy öröm volt nézni. Na, azt a társaságot is akkor hívtam utóljára.”
 • 6. psanyi 2010. június 11. 10:50
  „A "váltósoknak" nem megy? A felsorolt autómárkákból ítélve, a Limitre gondolhatsz. Szerintem nekik rohadtul megy, nem tudom, mire gondolsz...”
 • 5. Tama 2010. június 11. 09:58
  „Azért sajnálni nem fogom őket!!!!!
  Azért mindig cserélgetik a kocsikat újjakra, szóval nem kellene sírni.
  Ez megint kb olyan hír mint a váltosoknak nemigen megy és sajnálni kell őket. De azért a bmw, porsche, merci ott van, ugye nem kell emlitteni melyik is az.
  Szóval nem kellene annyira sajnáltatni magukat mert a végén nekik rendezunk gyűjtést nem az árvizkárosultaknak.”
 • 4. VFR800 2010. június 11. 09:49
  „Remélem a VOLT-ra nem mint gyors meggazdagodási lehetőségre gondolnak a TAXi-sok. Nagyon kellemetlen élményeim vannak VOLT alklamával, sajnos. Óra nélkül másfélszeres áron akartak hazavinni. A "Miért? " kérdésemra azt felelték, hogy VOLT van ilyenkor ez a tarifa... Persze nem fizettem ki a töbletet, sehol senki nem tájékoztatott a "felárról". Pedig nem fogott taxi volt, hanem társaságtól, diszpécseren keresztül rendeltem. Hozzáteszem nem a VOLT helyszínére, hanem a Csengery-be...”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jó társasághoz csapolt sör illik

A Soproni felmérése szerint a sörfogyasztók többségének a legnagyobb baja az, ha nem hideg a… Tovább olvasom