Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Trófeák tíz kilogramm felett

Tíz kilogrammnál nagyobb agancsú szarvasbikákat is ejtettek el megyénk erdeiben. Összesen négy ezüstös nagyvaddal a soproni tanulmányi erdőgazdaság a tavalyinál eredményesebb idényt zár.
Törzsök Gyula: Sok szép trófeájú bikát ejtettek el az idén.
Az idei akadozó és gyenge
szarvasbőgés ellenére jó vadászszezont zár az eddigi eredmények alapján a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt., valamint a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság Rt.

A sík vidéki erdészetben, az iváni erdők mélyén négy ezüstérmes szarvasbika került terítékre az elmúlt napokban. Közülük az idei rekordot egy 9 kilogramm 78 dekagramm agancssúlyú öreg bika vitte el. Ennél jobb idényt csak a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. tudhat maga mögött, ahol több tíz kilogramm feletti trófeájú bika is puskavégre került.

– Szeptember 17-én volt az emlékezetes vadászat, amikor a hajnali órákban két erős példány mögött egy harmadik hatalmas trófeájú egyed jelent meg az egyik tisztáson, erre a másik két szarvasbika azonnal eloldalgott.

A gyönyörű példányról elejtése után kiderült, hogy tizenkét éves öreg bika, amely szép agancsával ezüstérmet szerzett a trófeabíráló bizottság előtt. Mindössze hat ponton múlt az aranyérem – mondta Szani Zsolt ,a sík vidéki erdészet vezetője.

A golyóérett szarvasbikák vadászata egyébként október végéig tart, de a szakemberek már nem számítanak ennél jobb eredményre.
Novembertől vaddisznókra vadásznak egészen február elejéig, amikortól az anyakocák miatt kímélik az állományt. A vezető erdész szerint a sík vidéki vadállomány jól vészelte át az aszályos nyarat, ehhez azonban hozzájárultak vadászok is.

A legforróbb augusztusi napokban nedves takarmányt vittek az etetőkhöz. Vizet szállítottak a vadaknak és ha kellett, kutat is fúrtak az őzek, szarvasok és disznók szomjának oltására.
– Most időszerű feladat a téli takarmányozás előkészítése – magyarázza Szani Zsolt. – Megkezdtük a búza, siló kiszállítását, amit a hidegebbre forduló időben kukoricával, répával folytatunk. A célunk ezzel az is, hogy a vadkárokat megelőzzük az állatok etetőkhöz szoktatásával.

Törzsök Gyula, a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. fővadásza arról számolt be, hogy szép trófeájú bikákat ejtettek el az idei szezonban. Különösen mennyiségre volt kedvező a helyzet. Számos bronzos, ezüstös trófeára lehetnek büszkék a részvénytársaság vendégvadászai. Több aranyérmes, tíz kilogramm feletti aganccsal rendelkező öreg bika is a bírálóbizottság elé került. – Igazából az agancsok súlyát tekintve nem zártunk rendkívüli idényt – mondta a fővadász – mégis elégedettek lehetünk. Most már a golyóérett bikára nem nagyon vadászunk, hiszen vége a bőgésnek is. Selejtesek azonban még januárig puskavégre kaphatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűntény a Kisszínházban

Patrick Hamilton Gázláng című, krimibe illő történetének kisszínházi bemutatója után elmondhatjuk,… Tovább olvasom