Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Törvényes a Sopron Bank

A Sopron Bank Rt. vezetése visszautasítja a lejáratását célzó híreszteléseket – mondotta dr. Losonczi Ferenc, a bank ügyvezetője annak kapcsán, hogy  – véleménye szerint – az egyik kereskedelmi tévécsatornában hamis információk kerültek nyilvánosságra.
Csütörtökön este az egyik kereskedelmi tévécsatorna híradójában hangzott el, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete  annak ellenére adott engedélyt a Sopron Bank Rt. létrehozásához, hogy „nyilvánvaló volt, a kilencvenes évek közepén a bank jogellenesen működött Magyarországon". Ezt az információt tegnapi számunkban azonnal cáfolta Losonczi Ferenc, a bank ügyvezetője, annál is inkább, mivel a pénzintézet idén július elsején kezdte meg törvényes működését.

– Mi lehet   akkor a híresztelés alapja? – kérdeztük Losonczi Ferenctől, aki a bank székházában fogadta lapunk munkatársát.

– A Sopron Bank Rt. száz százalékban a Bank Burgenland leányvállalata – mondta Losonczi Ferenc. – Az idén július elsején kezdtük meg teljes körű banki működésünket, miután Magyarországon a PSZÁF, Ausztriában pedig az ottani felügyelet megállapította: az alapító, vagyis a Burgenland Bank minden törvényes előfeltételnek megfelel. Az alapítási kérelmet követően egy évig tartott a vizsgálat. Ezután kaptuk meg az engedélyt.

Jelen van a régióban

A Bank Burgenland neve ismert Sopronban és környékén, hiszen a kilencvenes évek közepétől napjainkig jelen van a régióban és képviseletet működtet a városban. Tevékenységük a határon átnyúló finanszírozás volt. Ennek során magyar magánszemélyek és vállalkozások vettek fel kölcsönöket Ausztriában. Folyósításukra Magyarországon került sor, a Magyar Nemzeti Bank engedélyével. A kölcsönügyletekkel kapcsolatban azonban mégis nyomozás kezdődött itthon. Azért, mert a képviselet csak tájékoztatásra, kapcsolatok kialakítására kapott engedélyt, nem pedig ügyfelek toborzására és hitelek közvetítésére.

– A Sopron Bank Rt. semmiképpen és semmilyen módon nem érintett a korábbi tiltott ügyletekben – hangsúlyozta az ügyvezető. – Bankunk az érvényben lévő törvények alapján került megalapításra. Munkatársaink feddhetetlenek. Ezért ért bennünket váratlanul az alaptalan vádaskodás, amely sértheti üzleti érdekeinket, ugyanis a régió bankjaként további nyugat-magyarországi városokban szeretnénk fiókokat létesíteni. 

Megfelelt a feltételeknek

A most kipattant ügy kapcsán csütörtökön megszólalt Szász Károly, a PSZÁF elnöke is, aki egy budapesti sajtótájékoztatón megerősítette, a Burgenland Bank az engedély elbírálásakor minden feltételnek megfelelt. Korábbi jelenlétük legális volt Magyarországon és nem mutatható ki összefüggés azon tevékenységek között, amelyek illegálisnak mondhatóak és a bank kinti vezetőinek működése között.
Szász Károly utóbbi mondatával nyilván arra utalt, hogy a Bank Burgenland három évvel ezelőtt rendkívül nehéz helyzetbe került, mert megfelelő garancia nélkül  folyósított hiteleket. Akkori vezetőjét – aki információink szerint mindent magára vállalt – először tíz, majd kilenc év börtönre ítélték.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol még a tetőről is kilátástalan a jövő

A végelszámolás alatt álló Soproni Műemlék-helyreállító Kft. dolgozói reménytelennek látják a jövőt.… Tovább olvasom