Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Semmibe veszik a lakókat?

Tiltakoznak a lakók a soproni Felsőlövér utcában az egykori élelmiszerüzlet tervezett átépítése ellen. Az ügy már évek óta húzódik, de képviselőjük, Bálint Attila szerint semmibe veszik a lakók érdekeit.

Két éve bezárt a bolt

A soproni Felsőlövér utca 17. szám alatt lévő valamikori (S Market) élelmiszerüzlet már több mint két éve bezárt. Azóta ellátatlan a környék, ahol sok idős ember is él. A telket és épületet értékesítették, abban a reményben, hogy hamarosan ismét kinyit a bolt, ha nem is akkora, mint a korábbi. Nos, nem így történt. Az új tulajdonos az épület megnagyobbításával lakásokat és új üzletet, valamint kötelezően előírt garázsbeállókat szeretett volna kialakítani az összesen 755 négyzetméteres területen. Ez ellen tiltakoznak a lakók, akik úgy vélik, sérti érdekeiket a tervezett építkezés, amelyre már kiadták az elvi építési engedélyt.

– Hiába járunk hivatalról hivatalra, érdemben senki sem hallgat meg bennünket – mondja elkeseredetten Bálint Attila a lakók képviseletében. – Írtunk a korábbi, majd a mostani polgármesternek is, de választ nem kaptunk. Érthetetlen számunkra, hogy miért csak ez az egyetlen telek kivétel a helyi építési szabályzat alól. Tudomásom szerint a Lövérekben új épület esetén tízszázalékos a beépítési lehetőség. Igaz, ez egy régi épület, de nem értem, hogyan építenek alája garázsokat, ha nem bontják le. A tervezett épület sokkal magasabb lesz a jelenleginél, ezért elveszi a napfényt a szomszédos lakásoktól. Arról nem is beszélve, hogy a keskeny Felsőlövér utcában közlekedési káosz lesz. A legújabb fejlemény pedig, hogy július 15-én megjelent egy hirdetés, amelyben elvi építési engedéllyel – hat lakás, egy üzlet és tizennégy garázsbeálló – 45 millió forintért árulja mostani tulajdonosa az ingatlant. Természetesen megfellebbeztük az elvi engedélyt, s ha kell, bírósághoz is fordulunk.

Mit tett az önkormányzat?

A szóban forgó terület valóban sok kálvárián ment keresztül. A Lövérek szabályozási tervéről 2002. május 13-án hozott rendeletet az önkormányzat. Alapvető célja a terület védelme volt, szigorúan meghatározva az adott övezetekben a beépíthetőséget, a zöldövezet arányát és magassági korlátozásokat is tartalmazott. Ennek alapján a Felsőlövér utcában nem lehetett volna építkezni. Az önkormányzat ezért meglehetősen furcsa módon már augusztus 30-án megváltoztatta saját rendeletét – csak erre a területre – úgy, hogy lehetővé vált hat lakás létesítése. Újabb három hónap múlva, vagyis 2003. január 30-án – a környék képviselőinek kezdeményezésére –, felülbírálva önmagukat, hatályon kívül helyezték az alaprendelet módosítását. Ez azt jelenti, hogy a hat helyett például csak két lakást lehetne építeni. Ha ez így van, akkor miképp lehetséges, hogy hat lakás építésére, egy új üzlet és 14 garázsbeálló kialakítására kapott engedélyt a tulajdonos?

Jogszerű volt, mert akkor még...

– Az elvi építési engedély kiadása teljesen jogszerű volt – állítja Kuntár Viktória, a műszaki iroda helyettes vezetője. – Az engedélykérelmet ugyanis 2002. augusztus 30-a után nyújtották be, tehát az alaprendelet módosítását követően, de még hatálytalanítása előtt. A jogszabály viszont úgy rendelkezik, hogy a beadáskor érvényes előírásoknak megfelelően kell elbírálni a kérelmet. Ezért adtuk ki az elvi építési engedélyt, amely azonban még nem emelkedett jogerőre. A környéken lakók megfellebbezték a megyei közigazgatási hivatalnál, a másodfokú hatóságnál. Abban az esetben, ha számukra kedvezőtlen döntés születik, bírósághoz fordulhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogás utáni vágy Hidegségen

Hidegségen péntek délután 4 órakor zárult le a jelöltállítás az augusztus 17-i időközi… Tovább olvasom