Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Paradigmakutató Intézet kezdte meg munkáját

Sopron - Új paradigmák kutatása, értelmezése, Civil Egyetem, a tradicionális soproni polgári családok feltérképezése, kötetben való megjelentetése és internetes televízió létrehozásának megszervezése tartozik első feladatai közé a most átadott Paradigmakutató Intézetnek.

A Stratégiakutató Intézet égisze alatt Paradigmakutató Intézetet alapítottak Sopronban, a Bünker köz 4. szám alatt. A paradigma a gondolkodásoknak, vélekedéseknek, értékeknek és módszereknek egy adott társadalom, vagy szűkebben egy tudományos közösség minden tagja által elfogadott összegzését jelenti. A paradigma jelentősége abban áll, hogy az ember néha krízisbe, konfliktusba kerül meglévő véleménye, beállítottsága, hiedelmei, gondolatai, ismeretei ellentmondásossága miatt, amelyet sokszor ezek átfogó (paradigmaméretű) megváltoztatásával tud csak feloldani. Ez utóbbit nevezzük paradigmaváltásnak. (Paradigma: latin–görög eredetű szó, bizonyításra vagy összehasonlításra alkalmazott példa.) A paradigma napjainkban az adott korszak gondolkodási mintáit jelöli. A minta több paradigmából áll össze – a mai kor érdekessége, hogy az összes gondolkodási minta megváltozik, ezek az új paradigmák.

Az avatáson Varga Csaba, a Stratégiakutató Intézet elnöke és Márfai Molnár László, a soproni Paradigmakutató Intézet tudományos igazgatója tartott előadást, majd Babics Csaba, a soproni intézet általános igazgatója mutatta be működési területüket.

Alapítás: Babics Csaba, a Paradigmakutató Intézet általános igazgatója, Varga Csaba, a Stratégiakutató Intézet elnöke, Márfai Molnár László tudományos igazgató.
Alapítás: Babics Csaba, a Paradigmakutató Intézet általános igazgatója, Varga Csaba, a Stratégiakutató Intézet elnöke, Márfai Molnár László tudományos igazgató.

– A soproni intézet összesen hat munkatárssal kezdte meg működését. Filozófiánk, hogy nemcsak állandó munkatársaink vannak, hanem az adott témákra specializálódott szakembereket hívunk meg a közös kutatásba – tájékoztatta a Kisalföldet Babics Csaba. – A napokban Fürstenfeldben jártam, az Európai Globalizációs Munkacsoport workshopján, így külföldi szakértőkkel is felvettem a kapcsolatot. Elsődleges feladataink között konferenciák rendezése is szerepel az új paradigmák értelmezésére, a kisebbségekkel, azok múltjával, továbbá a Páneurópai Piknik 20. évfordulójával kapcsolatosan. Tervezzük, hogy a helybéliek számára civil iskolákat, idővel akkreditáltatni kívánt Civil Egyetemet és mesteriskolát hozzunk létre. Az előadások szorosan kötődnek majd napjaink paradigmaváltásaihoz, s az egyén ilyen vonatkozású életvitelének sokoldalú kérdésköréhez. Úgy véljük, a nagy hagyományokkal rendelkező régi soproni polgárcsaládok modellértéket képviselnek. Könyvet szeretnénk megjelentetni róluk, beleértve azokat is, akiket annak idején kitelepítettek. E munkához az evangélikus egyházközség már felajánlotta segítségét. A tudóstársadalom és az intelligens város céljait szolgálja az az internetes televízió, aminek létrehozására már megtettük az első lépéseket. Felvettük a kapcsolatot az Alkalmazott Művészetek Intézetével is, a művészet is érdeklődésünk fókuszában áll. Intézetünk vizuális arcát is az AMI egyik hallgatója, Katyi Ádám álmodta meg, a honlapunkon is szeretnénk bemutatni az ifjú tehetségek alkotásait, ahogyan jelentős magyar gondolkodók írásait is az új paradigmákkal kapcsolatosan (www.paradigmakutato.hu).

Törekvésünk, hogy a soproni Paradigmakutató Intézet jelentős szerepet töltsön be városunk szellemi arculatának formálásában, az itt lakók előnyére és hasznára – összegzett Babics Csaba.

Olvasóink írták

  • 2. anitromai 2011. szeptember 11. 16:08
    „Babics Csaba imádkozz kérlek!”
  • 1. FREDDY/S 2009. június 21. 09:52
    „A törpék azért kisebbek, nemde...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedvencek, világsztárok

Sopron - Az 52. Soproni Ünnepi Hetek kezdődik pénteken, s a szervezők minden eddiginél… Tovább olvasom