Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Osztrák kitüntetés Szita Szabolcsnak

Az osztrák szövetségi elnök, Alexander Van der Bellen prof. dr. Szita Szabolcsnak, a soproni születésű holokausztkutatónak az ,,Osztrák Köztársaságért Nagy Érdemjel" elnevezésű kitüntetést adományozta.
Újabb magas elismerésben részesült prof. dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Dokumentációs Központ igazgatója. Az osztrák kormánytól korábban kapott „Tudomány és Művészet Nagy Érdemkeresztje" után a szövetségi elnök az „Osztrák Köztársaságért Nagy Érdemjel" kitüntetésben részesítette. Az elismerést Ausztria budapesti nagykövetségén adták át.
Regina Rusz, a budapesti Osztrák Kulturális Fórum igazgatója, Elisabeth Ellison-Kramer budapesti osztrák nagykövet, prof. dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója és prof. dr. Wolfgang Bandion osztrák történész.
Mint azt a Bécsből érkezett neves történész, Wolfgang Bandion a méltatásban kiemelte, különösen értékesek Szita Szabolcs oktatási, tanárképzési kezdeményezései. Ezek alapján közös magyar–osztrák továbbképzési tanfolyamok is zajlottak. A holokausztkutató magyar zsidók üldözését feltáró életműve alapvető jelentőségű, amely Magyarországon és Ausztriában is napjainkig tartó tudományos párbeszédet indított el. Életművének hatósugara azonban jóval túlmutat a tudományos közönségen: a magyar zsidók sorsát a kényszermunkától a Mauthausenbe tartó halálmenetek kegyetlen eseményéig felölelő dokumentáció láthatóvá és így széles kör számára elérhetővé tette-teszi a témát. Ezáltal Szita Szabolcs munkássága jelentősen hozzájárul a magyar és az osztrák társadalom történelemfeldolgozásához. Az általa kezdeményezett határon átnyúló osztrák–magyar együttműködés révén intenzívebbé vált a kétoldalú tudományos kooperáció.

A kitüntetett a Kisalföld érdeklődésére elmondta: jelenleg a háború alatt a budapesti követségek által kibocsátott védlevelek feldolgozásával foglalkozik. Eddig harminckét kötete jelent meg holokauszttémában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlatok Sopronban

Tovább olvasom