Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Olvasói SMS: Fától az erdőt

˝Kíváncsi lennék, hogy a soproni parkerdőben a fakivágásokat ellenőrzi-e erdész szakember, mert elképesztő, hogy egészséges fákat vágnak ki és a korhadt kidőlteket nem bántják...˝

Az olvasói SMS rávilágított egy régi problémára, tudniillik a soproni parkerdő nem kizárólag állami tulajdon, azaz nem minden részét kezeli a Taeg Zrt. Történelmi okok miatt foltokban – éppen a szanatórium környékén elsősorban – az önkormányzaté a terület. A Tanulmányi Erdőgazdaság erdészetvezetője, Csapó József elmondta, városi kezelésben van például az úgynevezett várisi öreg tölgyes, a szanatórium és a Szieszta közvetlen közelében található erdők, valamint a Sörházdomb. A parkerdő nagyobb részét persze az erdőgazdaság kezeli, de minden fakitermelést szigorúan csak a hatósági engedélyek birtokában, annak megfelelően szabad elvégezni. – Tudni kell azt is, hogy még az elszáradt fa kitermeléséhez is engedély kell, azt sem vághatjuk ki azonnal – tette hozzá a szakember, aki elmagyarázta, nem kell minden kidőlt fában a kezeletlen erdőt látni. A korhadó, látszólag halott növények számos rovar, növény vagy épp madár élőhelye, tápláléka, róluk is gondoskodni kell. Természetesen ha a sétálókat, kirándulókat veszélyezteti a sérült fa, azonnal intézkednek.

Fakitermelést csak hatósági engedélyek birtokában, annak megfelelően szabad elvégezni. Felvételünk a Szieszta Szálló mögötti területen készült. Fotó: Magasi
Fakitermelést csak hatósági engedélyek birtokában, annak megfelelően szabad elvégezni. Felvételünk a Szieszta Szálló mögötti területen készült. Fotó: Magasi

Nagy Zsolt főkertész mindehhez hozzátette: a város nem végez kitermelést az erdőiben, csak akkor avatkozik be, ha az szükséges. Konkrét kérésre vagy veszély esetén persze ők sem halogatják az intézkedést.


˝Kíváncsi lennék, hogy a soproni parkerdőben a fakivágásokat ellenőrzi-e erdész szakember, mert elképesztő, hogy egészséges fákat vágnak ki és a korhadt kidőlteket nem bántják. Elképesztő, ahogy kinéz pl. a szanatórium és a Szieszta körül a parkerdő! A múlt rendszerben legalább tiszta és rendezett volt, nem úgy, mint most! Üdv: egy erdőjáró˝

Olvasóink írták

 • 13. SZILAJ 2010. február 03. 21:18
  „Annyi teherautó tüzifát láttam Ausztria irányába kilépni , hogy csak na.....
  Biztos azok is korhadtak voltak.. Az osztrákoknál még a fák sem
  korhadnak.... Tüzelnek a miénkkel amíg van....”
 • 12. Nanu 2010. február 02. 11:29
  „A hülye is látja hogy a képen azok nem elkorhatd öreg fák !!!!!”
 • 11. bentham23 2010. január 31. 13:40
  „"minden fakitermelést szigorúan csak a hatósági engedélyek birtokában, annak megfelelően szabad elvégezni"
  <moderálva> a TAEG minden engedélyt megkap. /annak ellenére, hogy az egész hegyvidék természetvédelmi oltalom alattt áll, azaz gazdasági célú fakitermelést nem is lehetne folytatni.”
 • 10. Fannianyu 2010. január 31. 08:06
  „azokat az egészséges fákat azért vágják ki általábban,hogy a mellette lévö erőssebb példány tudjon nöni.
  a korhadt beteg példányokat általában csak leszokták dönteni feldarabolni és otthagyják elkorhadni tápanyagnak.
  a kedves SMS irotól meg kérdezzük meg milyen házban lakik illetve mivel fűt télen?
  Gondolom az uriember csak iróasztal mögött él,aztán havi egyszer kiszabadul a természet lágy ölére!!!!!!!!”
 • 9. bogote 2010. január 30. 22:07
  „creat. te nézzél körül hogy hányan lopják az "erdőt". Gongolom az SMS-ező is erre gondolt.”
 • 8. SAmu 2010. január 30. 20:11
  „Bár az illetékes Benedek Fülöp ill. társai a szögesdrótót (20 éve már!) meghagyták az erdőkben, tényleg döbbenetes a pusztítás , ami fakitermelés címén folyik!!! Szegény B. F. meg mással foglalkozik mostanság....”
 • 7. moose 2010. január 30. 17:23
  „ÍRTANI na igen ehhez nagyon értünk mi emberek.Néhány napja sétáltam arra és a látványtól szörnyűlködve megkérdeztem a favágókat, miért is kell kiírtani ennyi egézséges fát? Tán csődben van az erdőgazdaság? Anyi volt a válsz flegmán: "Mert ezek voltak bejelölve. "Szánalmas.”
 • 6. ggg 2010. január 30. 17:12
  „az avar, aljnövényzet, kidőlt fák nélküli helyeket parknak, esetleg parkerdőnek hívják kedves hozzáértő gall...”
 • 5. creat 2010. január 30. 16:52
  „A drága sms írónak körül kellene néznie a lakásban, házban és azok környékén! Meg fog lepődni, mennyi minden van fából. Azokat nem igazán lehet korhadt fából csinálni. Még a forgács lapot sem hinném, hogy lehet korhadékból csinálni. De még tüzifának sem igazán jó a sok éve elkorhadt, önmagában széteső faanyag.”
 • 4. gall 2010. január 30. 16:21
  „ggg..3# -az avarírtásról a korhadt-fák elszállításáról.,az aljnövényzetről.én sem értek hozzá,de te aztán!!...lol.”
 • 3. ggg 2010. január 30. 14:07
  „igénytelen, rendezetlen erdő?!?!? hát miről beszéltek ti? ez a természet rendje. vagy le lehet betonozni a túristautakat...”
 • 2. sparkling 2010. január 30. 12:19
  „Mindenhol igénytelen az erdő, senki nem gondoz semmit. A kemping mellett ahogy be kell menni egy kicsit az erdőbe, ott volt egy nagyon pici játszótér a patak mellett. Mostmár nem csak a törött, korhadt, mohás fajátékok, padok vannak ott, de már alig lehet megközelíteni a "játszóteret" úgy benőtte minden. Pedig olyan szép, nyugodt hely volt :(”
 • 1. Gabika22 2010. január 30. 10:04
  „Mivel magántulajdonban van...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hármas karambol: árokban kötött ki az egyik autó

Sopron és Sopronkőhida közötti úton pénteken hármas karambol történt: Ford, Peugeot és Lada… Tovább olvasom