Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Lakrésszel fizettek pénz helyett

Kétszázmillió forint értékben adott át lövérekbeli üdülőapartmanokat a Lövér Lakópark Kft.

Kétszázmillió forint értékben adott át lövérekbeli üdülőapartmanokat a Lövér Lakópark Kft. a kivitelezőnek, a FÉSZ Rt.-nek. Az immár egy éve kulcsrakész ingatlanok értékesítése a beruházók szerint a banki hitelek kedvezőtlen alakulása miatt késett.

Hetvenkettő, átlagban harminc négyzetméteres üdülőapartman eladása elé gördített akadályokat a banki kamatok megháromszorozódása. Ezért egyelőre még csupán az apartmanok mintegy huszonöt százalékát tudták értékesíteni Sopronban, a volt pedagógusszálló helyén, állítja Nagy Ferenc, a Lövér Lakópark Kft. ügyvezetője. – Kezdetben nagy volt az érdeklődés – mondja az ügyvezető. – A meghirdetéskor háromszáz–háromszázötven komoly érdeklődőt is összeszámoltunk, 2002-ben azonban a lakásvásárlási hitelek kamatai két-háromszorosukra nőttek. Az ingatlanpiac forgalma pedig emiatt visszaesett, amit a saját bőrünkön is megéreztünk – mondja Nagy Ferenc.

Egy éve átadták

– Megbízóinknak mi már egy éve, a szerződésben megállapított határidőig kulcsrakészen átadtuk az üdülőapartmanokat, azaz megtörtént a műszaki átadás – állítja Kelemen Ferenc, a FÉSZ Rt. vezérigazgatója. – Kétségtelen, hogy értékesítési gondjaikat többször is jelezték. Azóta tárgyalásokat folytattunk és megállapodtunk abban, hogy tartozásaikért cserébe kétszázmillió forint értékben megkapunk mintegy 20–25 ingatlant. Ezt mi el is fogadtuk, jelenleg, amint tudom, már a soproni önkormányzat műszaki irodájától várják a használatbavételi engedélyt.

Csak üdülőként

– Ezek az apartmanok természetesen egy korábban elfogadott önkormányzati rendelet szerint csak üdülőként hasznosíthatók – mondja Domnánics Károly ingatlanforgalmazó. – Úgyhogy semmiféle szociálpolitikai kedvezményt nem lehet igénybe venni utánuk. Tíz százalék átírási illeték is terheli tulajdonosukat, ráadásul a helyi önkormányzatnak üdülési adót kell fizetni minden egyes apartman után. Ezért a beruházókkal egyetértésben a környék kiemelt adottságaihoz viszonyítva reális áron kínáljuk őket. Mondhatnám azt is, bárkinek, aki ilyen környezetben szeretné pénzét befektetni, szinte ez az utolsó lehetősége, mert a Lövér körúton már minden betelt.

Hatósági határozatra várnak

Már kezdetben, az építési engedély kérelmezésekor a beruházók tisztában voltak azzal, hogy ebben a kiemelt soproni környezetben csak üdülőapartmanokat, szakmai nyelven kereskedelmi szálláshelyeket építtethetnek. Ehhez tartották is magukat, jelenleg arra a hatósági határozatra várnak, amellyel a használatbavételi engedélyt is kiadjuk az ingatlanokra – nyilatkozta dr. Dobos József, a soproni polgármesteri hivatal műszaki irodájának vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenötször lőtte fejbe magát

Legalább tizenötször lőtte fejbe magát gázpisztollyal egy 60 esztendős budapesti hölgy Sopronban. Tovább olvasom