Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Kötetet ír világháborús élményeiről

Sopron - A Sopronért emlékéremmel kitüntetett Lovas Gyula vasúttörténész új dokumentumkötet összeállításán dolgozik: második világháborús élményeit veti papírra.
Sopron neves hely- és vasúttörténésze, Lovas Gyula 1972-ben az ELTE történelem-népművelés szakán diplomázott. Élete a vasúttal kapcsolódott össze: nevéhez fűződik a GYSEV üzemtörténeti gyűjteménye, a Széchenyi Múzeumvasút megszervezése. A vasúttörténész napjainkban ismét a történelem felé fordul: legutóbb a Légoltalom, vigyázz! című munkájában a légitámadásokkal összefüggő élményeit, emlékeit összegezte, most a második világháború nagycenki történéseit veti papírra.

– Fontosnak tartom, hogy Sopron és vonzáskörzete helytörténete a lehető legteljesebb legyen – nyilatkozta lapunknak Lovas Gyula. – Ezért gondoltam arra, hogy ezúttal a második világháború front utáni eseményeit megörökítsem. 1945-ben húszéves voltam, s Nagycenken forgalmi gyakornokként dolgoztam. Végigéltem, amint átvonult a front, s a harcok utáni események, a személyes élmények adalékul szolgálhatnak, milyen is volt akkor nagycenkinek lenni. A történelmi visszatekintés során felidézem az 1944. júniusi ácsi cserkésztábor, továbbá az akkori szombathelyi repülőtéren végzett diákmunkatábor eseményeit. Az anyag összeállítása folyamatban van, ha elkészül, a levéltárnak adományozom.

Olvasóink írták

  • 1. TancsKaszabell 2009. február 11. 20:03
    „Kötetet?
    Nem könyvet,esetleg visszaemlékezést,vagy helytörténetet,visszatekintést?
    Munkásságát ismerem,elismerem.
    A kritikai hangvétel az újságírónak szól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legbátrabb falu lett a kis testvér

Sopron–Kercaszomor - Kercaszomor arra vágyott, kis testvére legyen Sopronnak. Az álom… Tovább olvasom