Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Kétmilliárd forint kamatfizetésre

Sopron - Az előző városvezetés akkora adósságállományt hagyott maga után, hogy az önkormányzatnak kétmilliárd forintot kell felvennie kizárólag a kamatok visszafizetésére – jelentette be sajtótájékoztatóján Rádonyi László, a Fidesz–KDNP soproni frakcióvezetője.
.A „Mit köszönhetünk az ellenzéknek?" címmel tartott sajtótájékoztatóján Rádonyi László önkormányzati frakcióvezető a szocialisták Sopron érdekében végzett „lobbitevékenységét, közbenjárását" kritizálta. „Háromszázmillió forint veszteség érte a várost, amikor minden más pályázóval szemben 900 millió forint helyett 600 milliót kaptunk a belváros felújítására. Hathatós lobbitevékenységük révén súlyos eljárási hibák miatt elesett a város a Russ-villa 1,8 milliárd forintos felújításától, valamint egy 500 milliós egészségügyi beruházástól. Mindamellett akkora adósságállományt hagytak maguk után, hogy az önkormányzatnak kétmilliárd forintot kell felvennie kizárólag a kamatok visszafizetésére" – sorolta Rádonyi László, aki hozzátette: ha a soproni szocialisták valódi segítséget szeretnének nyújtani a válság megoldásához, akkor azt a miniszterelnök leváltásával kezdjék. Az országnak a hat év szocialista kormányzás csak stagnáló gazdaságot, magas inflációt és államadósságot hozott – tette hozzá.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. Feri1 2008. október 30. 10:42
  „40
  Az élet most már megadta a választ, hogy kinek a gazdaságpolitikája a rossz, kinek a gazdaságpolitikája juttatta az államcsőd közelébe az országot.
  Ha egy kicsit sem vagy elfogult (amit tudunk mindannyian), hasonlítsd össze a gazdasági adatokat, a felvett kölcsönt nagyságát, a felélt vagyon mennyiségét. ezután elemezd, és döntsd el, hogy kinek milyen a gazdaságpolitikája. Ne az alapján ítélj, amit a főnökeidtől hallottál!”
 • 40. joco1azigazi 2008. október 29. 16:31
  „Ha már a "pénznél" vagyunk. a fidesz ellenezte, hogy IFM. "hitelt" vegyünk" fel. Az IFM. megadta.:eredmény a a tözsde zuhanás megállt, a forint -Eu. váltási arány is javult.-tudom ez nem a "teljes" gyogyszer a válságnak, de a fidesz gyogymodjait senki, sem itthon-szakszervezett, munkaado stb- sem külföldön nem támogatja.”
 • 39. joco1azigazi 2008. október 29. 14:25
  „"akkor azt a miniszterelnök leváltásával kezdjék" mondá egy fidesznyik.Más mondanivaloja a fidesz papagájkomandonak nincs?ja és egy kérdés ki ez a Rádonyi? =az arcusi "komcsában" fizetö" pincér? ez csak a véleményemet tükrözi, "oszt,jonapot"”
 • 38. Csabazs 2008. október 28. 21:09
  „gue,Sógor!
  felvennétek velem a kapcsolatot a következő címen?
  athuni@citromail.hu”
 • 37. Sógor 2008. október 28. 19:24
  „Ide Sopronba miért nem lehet autógyárat hozni? Ott az AWF autós cuccokkal foglalkozik, nem messze innen ott a biztonságiöv gyártás...
  Ha egy ekkora cég idetelepűlne akkor a Soproni vállalkozások is jól járnának. Itt vennék a betont, vasat, járólapot, stb...”
 • 36. Intel 2008. október 28. 18:23
  „35

  Korrekt tájékoztatás!
  Remélem sokáig itt maradsz velünk!!!

  Tudod én ezért mondtam a mai napig, hogy ipart kell Sopronba telepíteni, ki kell bővíteni azon forrásokat, amik adótöbblet bevételt hoznak a városnak.
  A kiadás oldalt pedig drasztikusan csökkenteni.”
 • 35. qeu 2008. október 28. 18:17
  „33.

  Hát én inkább azt mondanám most érdemes devizában felvenni, mert az árfolyam vissza fog esni - várhatóan - és így akkor kevsebbet kell fizetni.
  Magyarázat. Magas CHF vagy EUR árfolyam mellett, kevesebb CHF vagy EUR ad ki 3 MrdHUF összeget, így ha lemegy az árfolyam a törlesztés/kamat alacsonyabb összegű lesz. Megjegyzem a HUF kamat és CHF kamat közt jelenleg kb 8 % különbség van.

  A probléma azzal van, hogy a jelen kötvény kibocsátás egy része korábbi hitelek/kötvények kamatának visszafizetésére kell, azaz ezen összegig likviditást javít, illetve hoz rendbe, mert nem tudná kifizetni a város, amit pedig elviekben mindent megelőzően kellene a költségvetésbe betervezni, tehát forrásnak kellne rá lenni saját bevételeiből. Na ez a nagy probléma. Hitelből hitelt fizet vissza.”
 • 34. Csak ennyit! 2008. október 28. 10:24
  „Rádonyi egyenlő a városi csöddel. Egy kikeresztelkedett kommunista. Lisinczky Lajos GYSEV Vezérigazgató úr talpnyalója volt.”
 • 33. Intel 2008. október 28. 07:21
  „32.

  Akor ez azt jelenti, hogy örűltség most felvenni, mert lényegesen többet fog vissza fizetni a város.
  Szerinted milyen megoldás lenne nekik a legjobb?
  Ők ezzel nem számolnak?”
 • 32. qeu 2008. október 27. 21:31
  „Nem számoltam ki és nem tudom milyen kamatok vannak, illetve a kötvényekből származó összeg már fel lett-e használva teljes egészébena 2007. évi kibocsátásból.
  Az árfolyamok 10 %-ot meghaladó növekedése azt mondatná velem, hogy az évi tervezett kamat jelentősen nőhet, a devizahitelek - ebből van elég sok - esetében, a HUF hitelek kamata, pedig most az utolsó 2 hónapban fog növekedni a jegybanki kamat jelentős emelése miatt.
  A tervezett kamat benne van a 2008. évi költségvetési tervben, amúgy a 80-as űrlap is tartalmazza.
  Amit találtam a honlapon 2,145 MrdHUF likvid hitel tőke törlesztés, de ezt már megtette, sőt vett is fel helyette CHF-ben. Ennek a terveztt kamata 120 mHUF, ez biztosan több lesz inkább duplája a tervezettnek.
  Felhalmozási hitel tőke és kamat törlesztés 415,284 mHUF, ez megint csak ca. 100-120 mHUF-val több lesz.
  Ezen kívül van 83,500 mHUF kötvény kibocsátás költsége is, ez gondolom nem lesz ilyen magas.
  Ezeket nézve a jelenlegi 3 MrdHUF évi kötelezettség nem sok sok.
  Amúgy bárhogy is nézem, a város likviditása nem valami jó, hisz likvid hitele a költségvetés 10 %-a körül van és ez ki is van használva, azaz nem működik likvid hitelként ahogy én látom, beállt egy magas szinten, amit ki kellene váltani.
  Magyarul, ha kötvényt kibocsájtják akkor ca 8,4-8,6 MrdHUF lesz az éven túli lejáratú hitel/tőke állomány és emellé jön még a likvid hitel állomány.
  Sajna több és pontos infóm nincs, ha lesz - be tudok szerezni -megírom.”
 • 31. Intel 2008. október 27. 19:00
  „30-as

  Mi várható ha felveszik ezt a hitelt?
  Mennyi is lesz akkor összesen?”
 • 30. qeu 2008. október 27. 15:34
  „Menjetek rá Sopron honlapjára. Kattintsatok rá az Önkormányzat oldalra, írjátok be a keresőbe azt hogy költségvetés és nézzétek meg a 2007. évi zárszámadás 27-es mellékletét.
  Látható, hogy milyen pokoli a hitel/kötvény állomány a 2007. december 31-i állapot szerint: 7,937 Milliárd forint.
  A szomorú az többek közt, hogy az Önkormányzat a pl a folyószámla hitelét is CHF-ben vette fel és most nyakig is ül benne. Felelős vezető ilyent nem ír alá, ha csak .........
  A 2 milliárd kamat fizetést sokallom, bár ha a deviza hiteleket nézem az árfolyam jelentős - 10 %-ot meghaladó - emelkedése miatt ezt nem tartom teljesen lehetetlennek.”
 • 29. dezsőke 2008. október 27. 12:16
  „24.

  Akkor viszont nem értem, miért nem volt ekkora tiltakozás, amikor Walterék és Gyurcsányék vették fel a hitelt?

  Másrészt, ha abból a logikából indulunk ki, hogy Walteréknek azért kellett hitelt felvenni, mert elődeik rosszul gazdálkodtak, akkor azt mondom, vizsgáljuk meg, miért kellett Gyurcsányéknak hitelt felvenni? Elődeik rosszul gazdálkodtak? De hát azok Medgyesi és Gyurcsány voltak! Akkor mégis rosszul gazdálkodtak, közben pedig az állították, hogy dübörög a gazdaság? Ezek szerint mégiscsak hazugságaal, csalással nyertak választást? Hogy is van ez?”
 • 28. qeu 2008. október 26. 21:10
  „Rengeteg hitele és kötvénye van Sopronnak.
  2006-2007-ben 3* volt kötvénykibocsátás, ezt nem mind a korábbi városvezetéshez kötődik ugye.
  A költségvetés tábláit nézzétek meg és látható a hitelállomány.
  Kamatra meg nagyon kevesen fognak újabb hitelt/kötvényt adni!
  Bár a 7 MrdHUf-ból már csak 3 MrdHUF van elsőkörben említve és ennek győzteséről gyakorlatilag egyedül a város pü vezetője dönt.
  Tehát mivel nincs közbeszerzés - kötvény kibocsátás nem tartozik a Közbeszerzési Törvény hatálya alá - nem reális verseny sem, azaz az lesz/lehet a győztes akit győztesnek kívánnak nyilvánítani.
  Egy biztos most nagyon magas lesz az ára, mert a Banki piacon a deviza forrás főleg a CHF - ez az alapja a kötvénynek - költsége a korábbi LIBOR + 0,5-0,8 %-ról mára 20 éves futamidőnél LIBOR + 3-4 %-ra nőtt. Ezzel kell számolni a 3 milliárdnál.”
 • 27. Intel 2008. október 26. 17:48
  „Az nem nekik lesz a gondja, ezért veszik fel.
  Ők akkor már sehol nem lesznek!”
 • 26. SAmu 2008. október 26. 17:08
  „Intel! Te félreértetted! Nem csak a kétmilliárd Ft kamatot, hanem az e mögött álló tőkét (mennyi ez?) IS vissza kell (egyszer) fizetni. Miből?”
 • 25. Csaba Zsuzsanna 2008. október 26. 16:44
  „mszmp(15)!
  Keresztény és magyar,azt írod!
  Én viszont azt,hogy csak magyar! Az egyházat már azért ne keverjük bele!
  Vagy csak " keresztény " Magyarországot akarsz! Én nem,kösz,abból már elég volt!
  A történelmi egyházak megmutatták már,hogy mire képesek a HIT nevében!”
 • 24. Csaba Zsuzsanna 2008. október 26. 16:39
  „dezsőke!(23)

  Egyik hitelvelvétel sem jó!!!

  De gondolkodjál egy picit,hogy Walterék előtti városvezetés pénzben mennyit bukott!
  Csak Walterék és Fodorék között az a különbség,hogy nem kennek mindent az előző városvezetésre!
  Tegyék fel a www.sopron.hu-ra a teljes hitel-dokumentációt!
  Mire költött az előző városvezetés és mire költ,vesz fel hitelt a mostani!
  Ez tisztán csak matematika!Számolni a soproni polgárok is tudnak!!!”
 • 23. dezsőke 2008. október 26. 13:50
  „22.

  Érdekes meglátás! Tehát ha az MSZP-s önkormányzat vesz fel hitelt - Walterék - az jó. Ha az MSZP-s kormány vesz fel hitelt - Gyurcsányék - az is jó. Ha a Fideszes önkormányzat vesz fel hitelt - azért, hogy a Walterék által felvett hitel kamatait ki tudják fizetni - az nem jó. Érdekes meglátás!”
 • 22. Tiszteségtelen hitelfelvétel! 2008. október 26. 12:10
  „A hét miliárd felelőtlen hitel felvételéből, amire unokáink és dédunokáink visszaafizetik, lehet hoyg 14 vagy 21 milliárd lesz.
  De ez egyáltalánnem érdekli ajelenlegi felelőtlen vársovezetést.”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közhasznú munkásokra mindig szükség lenne

Sopron és környéke - Azokon a településeken, ahol lenne jelentkező és szükség is lenne rá, állami… Tovább olvasom